Quantcast
Борисов издаде връзката си с "криминалния преход" | СЕГА
facebook
twitter

Наблюдател

Борисов издаде връзката си с "криминалния преход"

Поправки в закона за класифицираната информация засекретяват за век досиетата на посткомунизма
49 254
 Христо Комарницки

Скоро се навършват 30 години от падането на комунизма, когато започна летоброенето на "криминалния преход" (както го нарича кандидатът за главен прокурор Иван Гешев). Възниква риск да излезе наяве голямата тайна кой ограби България, защото според Закона за защита на класифицираната информация (ЗЗКИ) изтича максималната давност от 30 години за строго секретните документи.

Кой, колко и кому раздаде парите на държавата и спестяванията на населението след краха на комунизма? Кой създаде организираните престъпни групи и с каква цел? Кой разпредели цели отрасли на икономиката между избрани от неизвестни извършители лица? Кой парализира съда и прокуратурата, за да бездействат по време на грабежа, а и след това? Кой, кой, кой ..., та чак до кой предложи Делян Пеевски за шеф на ДАНС, а после му връчи медийната империя? Все въпроси, чиито отговори би трябвало да се съдържат в документите на държавните структури, играли ролята на регистратори на фактите през изтеклите три десетилетия. Всеки етап от 90-те години насам е забулен в държавна тайна, сякаш става дума за опазване на националната сигурност, а не за прикриване на престъпления.

Обществото чака Видовден, който му се полага след изтичането на определената със закон давност. Но

 

в Мутростан времето се изкривява

 

поради силната гравитация на властта към първородните й грехове. Тя отвори досиетата на комунизма, защото са й безвредни след неговия край. Но няма да отвори досиетата на "криминалния преход", защото криминалите са тук и не мислят да си ходят. Нещо повече, мислят как да осигурят спокойствие на децата, внуците и правнуците си, които като техни законни наследници все пак да не се чувстват неудобно от осветяването на срамния произход на завещаните им богатства. Затова им се струва недостатъчен предвиденият в сегашния закон максимален срок на секретност, който никак не е къс, а освен това може да се увеличи двойно, т.е. до 60 години. С предложен Закон за изменение и допълнение на ЗЗКИ се добавят още 30 години, така че тайната да оцелее поне 90 години. При такава давност днес трябваше да чакаме разсекретяване на държавните архиви за състоянието на България и поведението на властите по време на Великата депресия през 1929 г.

 

Какво налага такова старателно презастраховане?

 

Анонимните автори на Мотивите към законопроекта срамежливо мънкат: "Това е възможно само с решение на ДКСИ, когато националните интереси налагат това, като удължаването може да се извършва до два пъти и всеки удължен срок не може да надвишава първоначално определените срокове". За какви национални интереси става дума: каквито решат чиновниците в Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ). Те пък се назначават от правителството по предложение на министър-председателя и не могат да не уважават неговите собствени интереси. Най-общо погледнато, "ограничаването на достъпа до класифицирана информация цели да предотврати заплахата или увреждането на интересите на Република България, свързани със суверенитета, независимостта, териториалната цялост, отбраната, конституционно установения ред, външната политика и международните отношения", пише на сайта на комисията.

Нито едно от тези основания не обяснява защо днешните управници имат нужда от вековно засекретяване на своите тайни. Отварянето на досиетата на прехода (които бившият президент Георги Първанов погрешно наричаше "икономически" вместо "криминални") няма да разкрие нищо застрашаващо за суверенитета, независимостта, териториалната цялост, външната политика и международните отношения. Мнозина си спомнят, че след 10 ноември 1989 г. България се превърна в разграден двор и политици се надпреварваха да носят в чужди посолства документи на българското разузнаване. Едва ли е оцеляла някаква национална тайна, която вече да не е широко известна в чужбина. Що се отнася до конституционно установения ред, никой не го заплашва, защото върховенството на закона гарантира по български недосегаемост на управляващата върхушка.

 

И въпреки това премиерът Бойко Борисов се страхува

 

Което показва, че видимите и невидими властови структури още не се чувстват напълно застраховани срещу възмездие. Те би трябвало вече да не сънуват решетки, защото си осигуриха законна давност срещу наказателно преследване за почти всички престъпления (максималният давностен срок е 35 години за убийство на две и повече лица, който скоро ще започне да покрива годините на прехода). Но са развили страхова психоза да не бъдат осветени. Затова водят по всички възможни канали борба срещу теча на информация.

Най-омразни са им журналистите, чиято професия няма друг смисъл, освен да пази основното човешко право на информация, т.е. да дава на обществото инструмент за контрол и обратен натиск над властите, за да не забравят откъде произтичат пълномощията им. Овладяването на медиите от проправителствени среди и лица е само елемент на този процес. Друг симптом е налагането на еднопосочната комуникация, при която властите (главно премиерът) говорят, а журналистите трябва да мълчат. Демонтирането на микрофоните в залата за пресконференция в Министерския съвет по време на посещението на Урсула фон дер Лайен, за да не й бъдат задавани въпроси, е само илюстрация за влошаващите се отношения между власт и медии. Премиерът Бойко Борисов, който нервничи, че и най-угодните му медии не са достатъчно надеждни, премина към риалити шоу в социалната мрежа Фейсбук, през която си гарантира монолози без прекъсване за облъчване на обществото. Плахите опити на журналистите да го питат едно или друго се посрещат с видимо раздразнение, съчетано с груби думи и с указания какво очаква от тях, за да отразяват правилно публичните му прояви.

 

Друга застраховка е унищожаването на информация,

 

или по-точно унищожаването на нейните материални носители. Сроковете на секретност не са достатъчна гаранция, защото в моменти на обществени катаклизми могат да загубят валидност. Опитът на бившата Държавна сигурност е поучителен. Затова промените на ЗЗКИ предвиждат и по-голяма свобода на тайните служби да унищожават документи по свое усмотрение. Компроматите, с които едни овластени разбойници се обслужват, за да изнудват други, могат да се взривят в ръцете им, ако не бъдат обезвредени при внезапна нужда. За първи път се дава право на министъра на вътрешните работи и шефовете на службите за сигурност да нареждат унищожаване на класифицирани документи, свързани с оперативната и оперативно-издирвателната дейност, без да информират държавния архив, за който те могат да представляват ценност. По тази причина Държавната агенция "Архиви" изрази неодобрително становище към законопроекта.

Измислени са и други хитрости като класифицирането с най-строга секретност на масив от документи, в който само един заслужава такава степен. Достатъчна е една строго секретна страница, за да бъде скрита цяла папка или комплект от папки. Неправителствената организация "Програма достъп до информация" (ПДИ), която бе поканена за становище по законопроекта, първа алармира обществото какво му се готви. Като признак за лошите намерения на властите тя посочи също така, че общественото обсъждане от 22 юли до 22 август нарочно е било насрочено през мъртвия отпускарски период, за да мине по-незабележимо.

Становището на ПДИ ясно посочва

 

какво всъщност се крие в България:

 

"В Закона за защита на класифицираната информация липсва забрана за класифициране на документи, съдържащи данни за корупция, злоупотреби и нарушаване на човешки права. Вместо да се попълни този пропуск и да се отвори път за "управление на слънчева светлина" по тези въпроси, се предлагат способи за удължаване на засекретяването и унищожаване на документи, без да са били предмет на достъп от страна на гражданите." Това означава, че най-големите криминални деяния в държавата са защитени от държавна тайна. Такова чудо няма в цивилизования свят. Но тук важи омертата, въздигната на официално равнище. Как да не повярваш, че в България мафията си има държава?

 

20

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

И бедни, и богати общини си плащат щедро за реклама и ПР

16.01.2021

МАРТИН ГЕОРГИЕВ

1661 4
Завръщането на киноекрана - не кога, а дали

15.01.2021

АНИТА ДИМИТРОВА

1048 9
Кризата отстъпи място на паниката

15.01.2021

ПЕТЬО ЦЕКОВ

11854

Коментари

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

???

The Rowdy American
снимка на The Rowdy American

Терзиев - както обикновено - на ниво. Мерси. ?

Вова

Нека да си спомним как ген. Нанка Серкеджиева и ген. Семерджиев бяха съдени за унищожаване на секретни документи и досиета след 10 ноември. 

JollyRoger's

Мдам... Демиургът се готви да сдава. 

Терзиев, благодарско! ?

Хаджи Генчо-A

За автора - ? ? ?

Право куме в Очи!

unperson

Чак да не повярваш че толкова честна и смела журналистика е все още възможна. Г-н Терзиев ?

Нафарфор

ами има си държава мафията, да! мат'ряла такъв!

Biberkov

Е, не е чак такъв проблем, сега честните комунисти ще скокнат обединени срещу тая неправда и ще свалят Боко от власт. 

Хаджи Генчо-A

Ами, поддържай ГО бе Biberkov, щото иначе надника ке Умре.

Цецко ко праи?

Magi

А обществеността спи, до като "демократът"- управляващ си прави каквото си поиска. Няма кому да се сърдим , ние сме си виновни.

ssto

 

Обществеността не спи, тя няма лостове за въздействие. Единственият - изборите - "елитът" си го наглася, както си иска.

 

Можем да започнем създаването на такива лостове, но ще се ползват най-много от тези, които сега управляват, след като с тях ги направим опозиция.

Споко

"Единственият - изборите - "елитът" си го наглася, както си иска."

Съгласен. От левия, в десния крачол.

Какво прави неспящата общественост без лостове за въздействие не е ясно.

Но ще започнем да създаваме такива лостове /ББ не обича "ще" и бъдеще време!/

И ще "ги направим опозиция"? За мен си е утопия, имагинерна работа :( 

 

Интервал

Логичните изводи от подобни поправки не са трудни. Не са и много. Не всеки смее да ги напише.
Светослав Терзиев ?

Sapienti_sat

Светослав Терзиев ?

То друго обяснение няма! ☔️

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Благодаря, Светослав Терзиев ? ? ?

 

Истината -- враг № 1 на тези, забравилите за какво са пуснати на този свят.

 

Заради нея са отивали доброволно на смърт хора през цялата история на човечеството -- също и през неписаната такава.

 

За мислещия човек няма по-висока ценност от нея.

Защото за него истина и добро са неразличими.

Пък нали сме пуснати на този свят, за да го опазим бял, да не го даваме на тъмнината.

 

Доброто и истината ще победят, защото обратното на тях не е читаво по дефиниция.

Всуе се хабят да изличат свидетелствата.

Хей, та нали нашите лични истории са най-ясното свидетелство за делата на бесноватите?

Елементарен социо-икономически анализ на данните, които не могат унищожи, писаниците като тази днешната, и да, форумите, и те, създават наследство, което след елементарен анализ ще е доказателство за пред съда на Историята. А той не е подвластен на аналфабети, върховни консуматори и алфахищници.

 

Един ден ще дойдат тук хора, които ще са достойни за истината. Ние не бяхме.

PARAGRAF22

  Терзиев , внимавай !!! За такива писаници ще те привикаме като свидетел по подозрение в шпионаж .

 Не ни минават обяснения, че това е позиция . К,во сме правили - наша си работа . Твоята е да ни хвали - я колко магистрали , заводи и к,вот се сетиш сме построили .  да не мислиш , че е лесно да докараш държавата до  състоянието преди 1944 г.? Ама ха - критикари разни ... Б.Б.

HBK

Благодарности за г-н Терзиев. ☝️

 

Той е надеждата че независими журналисти съществуват.

Ясно е, че нашите главни прокурори (па дори и заместниците им) трябва да бъдат дадени на прокурор. Европейски. Затова и бяха писъците срещу румънската кандидадка.

 

Ясно е и че България се нуждае от Генерал-губернатор в следващите 10-ина години. Пак от Европа, разбира се.

vvatkov

?

   И снимката с червената връзка е много на място.

https://youtu.be/Tb9dz17AF9Q

 

LEFT

?Продължавай Терзиев. Все пак малко светлинка ни дават твоите писания!

 

rorik

Мммдаа,

Тоя на снимката на Баце ли прилича? Тва от времето га Цветелинка ли го обичаше?

Сега не му давате никоя да го обича. Серги , после Еленка , сега Корни  му побелихте косата па и опада.

После сръбските певачки , азерките , Меркел , сега Хера  ама най му прилягаше  албанката . 

Три пъти прочетох матряла и си рекох а , сега , Терзиев е намерил документи и ще го окошарят Баце . Ама той се жалва че  били скрити ,   затрити , откраднати  , засекретени , за 100 гОдин  и нищо .

А баш сега  си имаме такъв Прокурор  печен . Ама на , нема документи .

И пак стигнахме  до мафиотски приказки  и разни разнообразни.

Аз викам да внимаваме какво си искаме  че ако Баце си отвори устата  и каже какво знае , а пък надали   е затрил и документите ,  ше требе да се избиеме .

Влез или се регистрирай за да коментираш