facebook
twitter

Чужбина

Сърбия разследва шпионска афера

Дипломат от Русия е заподозрян, че вербувал високопоставен сръбски служител
551
 ЕПА/БГНЕС

Сръбският президент Александър Вучич поиска от Агенцията за военно разузнаване да разследва евентуална афера за шпионаж, в която руски шпиони вербуват сръбски агенти, заяви сръбският премиер Ана Бърнабич, цитирана от местните медии. „Разговарях с президента Александър Вучич. Той разпореди на Агенцията за военно разузнаване да разследва случая. Нямаме всички данни. Ако всичко се окаже вярно, тогава това ще бъде сериозен проблем и проблем за нас“, заяви Бърнабич пред „Блиц“. Тя добави, че Вучич е свикал среща в качеството на главнокомандващ на сръбските въоръжени сили, за да ги информира за резултатите от разследването.

„Блиц“ съобщи, че руският дипломат и военен разузнавач Георги Клебан е участник във видеозапис, на който се вижда как дава пари на предполагаем високопоставен сръбски служител. Клипът е публикуван в You Tube на 17 ноември, а автентичността му е потвърдена за „Блиц“ от журналиста Христо Грозев в акаунта му в Tуитър. Грозев е разследващ журналист в сайта Bellingkat, публикувал разширена информация относно българската следа в случая "Скрипал" (отравянето на руския двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в Англия през м.г.), припомня изданието.

Междувременно в. "Бота Сот" съобщи, цитирайки свои източници, че руски разузнавачи са били поставили задача на екстремистки радикални групи в Македония да убият настоящия премиер Зоран Заев при щурма на парламента на 27 април 2017 г. Тогава националисти нахлуха във Владата и пребиха редица политици, между които Заев, който бе тогава депутат от опозицията. Според изданието руски разузнавач с инициалите В.Ф., заедно с Горан Живалевич - сръбски разузнавач в Скопие, е ръководел операцията. Координацията е била извършена няколко дни по-рано в малко населено място по българското Черноморие, където имат вили служители на руското военно разузнаване, известно като ГРУ, твърди "Бота Сот".

ПРОГНОЗА

Президентът на Русия Владимир Путин не изключи възможността страни от Източна Европа след няколко години да обмислят излизане от ЕС, съобщи ТАСС. Путин коментира по време инвестиционния форум "Русия зове!", че противоречията вътре в ЕС са се породили заради особеностите на разпределението на данъците. Според него значителна част от данъчните средства на водещи страни от Европа отива в подкрепа на тези, които досега не са достигнали определено равнище на икономическо развитие. Според него става дума за десетки милиарди евро. "Към 2028 година някои страни от Източна Европа ще достигнат такова равнище на икономическо развитие, при което те ще престанат да получават грантове и различни видове подкрепа от европейския бюджет, а ще трябва да плащат така, както прави Великобритания. И не съм убеден, че няма да им дойде наум, както стана със самата Великобритания, да излязат от ЕС", каза руският лидер. Путин определи т.нар. руска заплаха като "измислица на онези, които искат да трупат капитал от този мит, от ролята си на авангард в борбата с Русия, да получават някакви бонуси и преференции, и това е очевидно за всички, включително лидерите на водещите европейски страни".

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Руски войници са ранени в Идлиб и Москва обвинява Турция

20.02.2020

Обновена

3328 27
В Брюксел обсъждат орязан бюджет и нови данъци за следващите 7 г.

20.02.2020

Обновена

912 6
Прокуратурата извади криминална регистрация и присъди на Божков

19.02.2020

Обновена

РАДА НИКОЛОВА

3340 38

Коментари

Mavrodinov

Ха дано това отрезви братята сърби, че мечката хапе!

Влез или се регистрирай за да коментираш