Quantcast
СЗО обяви отказа от ваксинация за глобална заплаха | СЕГА
facebook
twitter

Първа страница

СЗО обяви отказа от ваксинация за глобална заплаха

758
 Pixabay

Световната здравна организация (СЗО) обяви отказа от ваксинация за една от глобалните заплахи наред с ебола, грипни пандемии, СПИН и др. Тя публикува своя списък с най-големите здравни заплахи за човечеството за 2019 г. Позицията на СЗО е пряк резултат от драстично нарастване на случаи на болести, които не би трябвало да се появяват при нормално ниво от имунизация над 95% от населението. Прилагането на алтернативни медицински средства или методи – хомеопатия, билколечение, бабини цярове и др., както и  експериментирането със странни ритуали и псевдолечебни действия в разрез на приетите международни медицински и здравни стандарти, могат да доведат до фатален изход за отделни индивиди или цели групи от населението. На следващ етап те могат да нанесат непоправими щети в хуманно, икономическо и социално измерения.

"Има огромни празнини в комуникацията между учените, лекарите и масовата публика. Лекарите са прекалено заети. Чиновниците нямат желание. В комуникационната дупка шарлатани намират удобно място да разпространяват конспиративни теории. Хората търсят информация и попадат на анонимни блогове, сайтове и фалшива информация. Някои от сайтовете, с цел вдигане на посещения, започват да пускат все повече информация, която няма нищо общо с реалността. Тази среда само подхранва най-лошите страхове на хората, особено на родителите, които са изплашени за здравето на децата си. В ситуация на остра липса на адекватна комуникация и силно притеснени по здравословни причини, те са способни да повярват на всичко. Затова и фейк информациите за заговори на фармацевтични компании, за отрова във ваксините, за живак във ваксините и други подобни намират все повече привърженици. Липсата на информация за пръв път е призната за заплаха за човечеството", се казва в анализ на Центъра за анализи и кризисни комуникации.

Експертите предлагат и редица мерки за подобряване на ситуацията. Според тях Министерството на здравеопазването (МЗ) и Министерството на образованието и науката (МОН) спешно трябва да изготвят дългосрочна информационна стратегия за повишаване информираността на българските граждани по медицински теми. Техни съмишленици в това отношение трябва да са БАН, ВУЗ-овете, други научни организации и най-вече малките общности, които и сега произвеждат научно-популярни информационни материали. В училищата трябва да се въведе стандарт кое е „научен факт“ и кое не и да се проведе специално обучение на учителите. Трябва да се създадат горещи линии за комуникации по всякакви медицински теми. Всички случаи, пораждащи съмнение за вреда, причинена от ваксини, трябва да бъдат бързо и внимателно разследвани, а резултатите от проверките - публично оповестявани. МЗ трябва да въведе система за проверка и наказания на лекари, които фалшифицират бележките за ваксинация, а на хората, които не ваксинират децата си, трябва да се отказват някои социални услуги.

 

 

 

Още

Всеки пети пенсионер се пенсионира на над 66 г.

18.12.2019

ЯНА НИКОЛОВА

26301
КЕВР призна, че вдига цената на водата на сляпо

18.12.2019

МИЛА КИСЬОВА

8323
Страсбург осъди Норвегия за отнети деца

18.12.2019

18889