facebook
twitter

Първа страница

Нов гаф на летище София - 40 пътници от Бейрут са влезли без проверка

За 6 месеца това е третият много сериозен пробив в работата на службите за сигурност
1307
Снимка: Архив

Хаосът по "шенгенската" ни граница е безкраен - нова порция непроверени пътници влязоха на летище София. Пробивът в сигурността се случва по-малко от половин година след гафа с влезлите, без да бъдат чекирани, с полет от Париж.

Този път става дума за 40 пътници от полет FB814 от Бейрут на "България ер", които не били насочени за проверка при влизането си в България, съобщи OFFNews. Според bTV и Нова тв това се е случило на 3 септември.

Такава проверка се изисква и защото те минават границата на Европейския съюз, каквато в случая е българската. Става дума за 40 от т.нар. трансферни пътници, които са продължили пътуването си към други европейски дестинации. След като пасажерите се озовали на територията на терминала, пропускът и пробивът в сигурността били установени. Тогава започнало издирване на всички трансферни пътуващи по кафенетата и магазинчетата на аерогарата. В крайна сметка 30 от тях били установени и проверени, но останалите 10 вече били отпътували към следващата дестинация.

МВР обяви, че пропускът не бил на Граничната полиция, и прехвърли отговорността на служба "Сигурност" на летището. От Граничната полиция отвърнаха, че отговорността при транзитните пътници си е винаги на аеропорта.

"Допуснато е смесване на пътниците, пристигащи от "трета страна", с вече проверени заминаващи пътници. За случая веднага са информирани компетентните органи, както и са предприети административнонаказателни мерки. Веднага след констатиране на пропуска са взети необходимите мерки, гарантиращи общите стандарти за сигурност и недопускане на пробив в сигурността", обяви пресслужбата на летището. Експерти обаче обявиха, че при такъв гаф регламентът изисква цялото летище да бъде затворено и всички присъстващи да минат на нова проверка - нещо, което не е било направено.

Това е пореден гаф. През март над 40 пътници с полет от Париж влязоха у нас без някой от Граничната полиция да ги провери. Те слезли от самолета и тръгнали към гишетата за проверка. Там обаче нямало нито един граничен полицай и затова пътниците си взели багажа и влезли в България. Обясненията на граничарите бяха, че един отишъл до тоалетна, втори да пуши, а трети да яде.  В края на юни вътрешният министър Валентин Радев съобщи, че петима от общо 13-те граничари са били уволнени. На останалите бяха наложени по-леки наказания. Радев успокояваше, че сред пътниците нямало обявени за издирване и с наложени ограничения. Случаят бе изтълкуван като много лош атестат за българската претенция да бъде приета в Шенгенското пространство. 
В средата на юли се стигна до нов абсурден пропуск на столичното летище. Тогава стана известно, че частен самолет, който излетял от летище Драгановци в Габрово и кацнал в София на път за Гърция, е бил пропуснат без никаква проверка. Тогава МВР пак прехвърли отговорността на летището, чийто наземен контрол не е уведомил полицията за полета. От аерогарата тогава признаха за пропуска с обяснението, че става дума за грешка на рамп-агента, който понесе отговорността.

4

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Големите вериги бензиностанции изравниха цените на горивата

21.02.2019

НИКОЛА КОЛЕВ

29
За плаж върху дюна ще се плаща глоба до 3000 лв.
Болничният лист на шефа на БНТ предизвика скандал

Коментари

Индженеро

С цялото ми уважение:

Wizair не лети до Хан от година, май.

А чекиране и гранична проверка са различни неща.

Mrx

Това говори за пълна дезинтеграция в държавата, пълна разпуснатост. Всекидневно гаф след гаф. Навсякъде. 

kosatka

 Липсата на граничен контрол е в унисон с директивата на Меркел, Макрон и техните политкомисари из Брюксел за политика на отворени врати, така че отговаря напълно на евопейските ценности и изисквания.  Добре дошли, милиони пришълци от всички страни! Ние ще се справим. Я, яяя.... /"да" на немски/.

kosatka

И...всъщност, защо са ни служби за сигурност. Това звучи зловещо - "държавна сигурност", а е трансатлантически известно, че такава сигурност западни колонии като България не могат да имат.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×