facebook
twitter

Първа страница

Нов гаф на летище София - 40 пътници от Бейрут са влезли без проверка

За 6 месеца това е третият много сериозен пробив в работата на службите за сигурност
1287
Снимка: Архив

Хаосът по "шенгенската" ни граница е безкраен - нова порция непроверени пътници влязоха на летище София. Пробивът в сигурността се случва по-малко от половин година след гафа с влезлите, без да бъдат чекирани, с полет от Париж.

Този път става дума за 40 пътници от полет FB814 от Бейрут на "България ер", които не били насочени за проверка при влизането си в България, съобщи OFFNews. Според bTV и Нова тв това се е случило на 3 септември.

Такава проверка се изисква и защото те минават границата на Европейския съюз, каквато в случая е българската. Става дума за 40 от т.нар. трансферни пътници, които са продължили пътуването си към други европейски дестинации. След като пасажерите се озовали на територията на терминала, пропускът и пробивът в сигурността били установени. Тогава започнало издирване на всички трансферни пътуващи по кафенетата и магазинчетата на аерогарата. В крайна сметка 30 от тях били установени и проверени, но останалите 10 вече били отпътували към следващата дестинация.

МВР обяви, че пропускът не бил на Граничната полиция, и прехвърли отговорността на служба "Сигурност" на летището. От Граничната полиция отвърнаха, че отговорността при транзитните пътници си е винаги на аеропорта.

"Допуснато е смесване на пътниците, пристигащи от "трета страна", с вече проверени заминаващи пътници. За случая веднага са информирани компетентните органи, както и са предприети административнонаказателни мерки. Веднага след констатиране на пропуска са взети необходимите мерки, гарантиращи общите стандарти за сигурност и недопускане на пробив в сигурността", обяви пресслужбата на летището. Експерти обаче обявиха, че при такъв гаф регламентът изисква цялото летище да бъде затворено и всички присъстващи да минат на нова проверка - нещо, което не е било направено.

Това е пореден гаф. През март над 40 пътници с полет от Париж влязоха у нас без някой от Граничната полиция да ги провери. Те слезли от самолета и тръгнали към гишетата за проверка. Там обаче нямало нито един граничен полицай и затова пътниците си взели багажа и влезли в България. Обясненията на граничарите бяха, че един отишъл до тоалетна, втори да пуши, а трети да яде.  В края на юни вътрешният министър Валентин Радев съобщи, че петима от общо 13-те граничари са били уволнени. На останалите бяха наложени по-леки наказания. Радев успокояваше, че сред пътниците нямало обявени за издирване и с наложени ограничения. Случаят бе изтълкуван като много лош атестат за българската претенция да бъде приета в Шенгенското пространство. 
В средата на юли се стигна до нов абсурден пропуск на столичното летище. Тогава стана известно, че частен самолет, който излетял от летище Драгановци в Габрово и кацнал в София на път за Гърция, е бил пропуснат без никаква проверка. Тогава МВР пак прехвърли отговорността на летището, чийто наземен контрол не е уведомил полицията за полета. От аерогарата тогава признаха за пропуска с обяснението, че става дума за грешка на рамп-агента, който понесе отговорността.

4

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Родители съдят учители заради оценки на децата си

Силвия Георгиева

17.11.2018

7086 18
Лозан Панов: Вървим към автокрация

Ребека Борисова

17.11.2018

1165 5
ГЕРБ и патриотите пращат в небитието електронното гласуване

Йоана Петрова

17.11.2018

581 7

Коментари

Индженеро

С цялото ми уважение:

Wizair не лети до Хан от година, май.

А чекиране и гранична проверка са различни неща.

Mrx

Това говори за пълна дезинтеграция в държавата, пълна разпуснатост. Всекидневно гаф след гаф. Навсякъде. 

kosatka

 Липсата на граничен контрол е в унисон с директивата на Меркел, Макрон и техните политкомисари из Брюксел за политика на отворени врати, така че отговаря напълно на евопейските ценности и изисквания.  Добре дошли, милиони пришълци от всички страни! Ние ще се справим. Я, яяя.... /"да" на немски/.

kosatka

И...всъщност, защо са ни служби за сигурност. Това звучи зловещо - "държавна сигурност", а е трансатлантически известно, че такава сигурност западни колонии като България не могат да имат.

Влез или се регистрирай за да коментираш