Quantcast
НАП съди 134 длъжници, продали фирмите си на безимотни граждани | СЕГА
facebook
twitter

Първа страница

НАП съди 134 длъжници, продали фирмите си на безимотни граждани

Прехвърлянето на задлъжнели с ДДС фирми остава тежък проблем за бюджета
11 609

Данъчните са поискали от съда да обяви за недействителни 134 сделки за прехвърляне на имущество за над 20 млн. лв., научи "Сега". Става дума за бизнесмени, които са се отървали от фирмите си, за да не плащат дължимите данъци, а държавните ревизори, умишлено или не, не са си събрали навреме вземанията. Данните са към началото на годината. 

През 2017 г. от проверки на физически лица, участвали в схеми за източване на ДДС и други данъчни нарушения, са установени задължения за над 216 млн. лв. Националната агенция за приходите (НАП) отскоро е започнала да води дела срещу такива длъжници, затова голяма част не са приключили. Ако съдът развали сделките, данъчните ще могат да продадат активите на нарушителите, за да си съберат дължимото.  

Управляващите се хвалят, че непрекъснато променят законите, за да не позволяват на данъчните измамници да прехвърлят фирмите си с неплатени задължения на малоимотни и безимотни граждани. Но пробойните в законите си остават. Една от хватките е свързана с юридическа тънкост. Ако  фирмата се прехвърля с договор за продажба на предприятие, собственикът й е длъжен да то съобщи в НАП и да представи в Търговския регистър документ, че данъчните са уведомени. Ако обаче се прехвърлят само дялове от дружеството, никакви уведомления не се изискват. Това важи дори сделката да е за 100%, т.е. за всички дялове. Разликата е в това, че дяловото участие е чист актив, докато цялото предприятие е съвкупност от активи и пасиви. Проблемът обаче е, че много дедесари знаят за тази разлика и я ползват, за да прехвърлят участията си в задлъжнелите си фирми на клошари и на полуграмотни. Всъщност дори и при продажба на цяло предприятие и уведомяване на данъчните, няма гаранция, че те ще му направят проверка.

Последният шумен случай беше с бившия депутат от ГЕРБ Димитър Гамишев, който през април 2016 г., въпреки че дължи над 195 774 лв., на бюджета, е прехвърлил фирмата си "Гамишев - НКБ" ЕООД на фирма с капитал 2 лева, чийто собственик се оказа класическо подставено лице - управител на общо 93 фирми и собственик на 53, част от които също с големи данъчни задължения. При сделката с "Гамишев - НКБ" са продадени 100% от дяловете, а не предприятието, обясниха от Агенцията по вписванията. Затова тя не е изискала документ от НАП, че продавачът на фирмата не дължи данъци. Становището й реално потвърди, че има изключително лесен начин за заобикаляне на контрола. През април срещу бившия депутат започна ревизия като физическо лице, а прокуратурата обяви, че ще направи проверка, след като види резултата от ревизията.

Случката се разминава драстично с твърденията на финансовия министър Владислав Горанов, че всичко с ДДС-то е наред. "Предприели сме доста законови промени, свързани с намаляване на възможността нелоялни и некоректни търговци да избягват плащането на ДДС, прехвърляйки собствеността на малоимотни граждани, премахвайки възможността на държавата да си събере приходите", каза Горанов пред журналисти през април в разгара на скандала, избухнал след като се разбра, че през последните 10 години, докато ГЕРБ управлява, от хазната са източени 5,8 млрд. лв. ДДС.

 

КОНТРА

Според адвокати, специализирали в търговското право, в закона изобщо не трябва да има пречки на сделките на бизнеса. Законите почти навсякъде по света не допускали подобни ограничения, за да не се ограничава стопанският оборот и да не пречи на изрядните данъкоплатци и търговци. Логиката според юристите е, че НАП трябва да следи постоянно за неплатено ДДС, след като по закон всяка фирма е длъжна да декларира и плаща този данък всеки месец, без да се надява на никакъв компромис. Следователно, според тях, проблемът е в текущия контрол на данъчните, които очевидно си затварят очите за големи длъжници, които са близки до властта. В същото време всеки търговец, регистриран по ДДС, знае, че ревизиите за данъка са безпощадни и при тях се проверява цялата верига от контрагенти на проверявания. Ако дори един търговец се окаже неизряден, ревизираният понася негативите му и приспаднатото ДДС не му се признава.

11

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Всеки пети пенсионер се пенсионира на над 66 г.

18.12.2019

ЯНА НИКОЛОВА

24162 35
КЕВР призна, че вдига цената на водата на сляпо

18.12.2019

МИЛА КИСЬОВА

8019 6
Страсбург осъди Норвегия за отнети деца

18.12.2019

18081 5

Коментари

Stern

Този гърбавият и той ли е измежду съдените или случайно е пропуснат?

А ако сделките са били законни, когато са сключвани, на какво основание съдът ще ги анулира?

onzitam

Най-новата "врътка" е директно регистриране на фирма на името на безимотен гражданин.

Непримирим

Който има досег с НАП му е ясно, че кражбата на ДДС, в големи размери става единствено и със съучастието на НАП и властта. И каквито и закони да измислят, винаги си оставят вратичка за крадене, от която може да се ползват единствено властимащите. Така че всичкото окрадено ДДС е при своите правилни хора. Шанаджиите, по правило винаги го отнасят.

ER
снимка на ER

НАПаджиите още не са разбрали,че частната собственост е неприкосновена и че не можеш да вземеш на босия цървулите…

 

Д-р Гилотен

НАПаджиите още не са разбрали,че частната собственост е неприкосновена

Знаят много добре, че това важи най-вече за феодалите с робовладелски инстинкт, назначени за "бизнес" "дами"/"мен".

Шако
Отговорност за бизнеса на всяка фирма носят Управителя (може и да е собственик) и Счетоводителя (ако е голяма Главен такъв). При смяна на Управител или Счетоводител се изготвя баланс със съответните активи и пасиви с подписите на двамата към датата на промяната. И те по-нататък си носят отговорността пред НАП и закона, независимо как се е променила собствеността. Новият счетоводител, съответно Управител (дори да е братчед от Лом) не носи отговорност за бакиите на предишните. Просто като боб
Apolitichen

За да се улесни бизнеса може да се вмени задължения на наториуса. Събрал е такси за да удостовери, че сделката е законна. Сиреч задълженията към бюджета са уредени. Та, ако е прекрил някои задължения, ще си ги плаща от джоба си. Никой насила не го е карал да става нотариус, нито му е пречил да провери състоянието и волята на продавача и купувача.

Ако нотариусите не могат да се справят, тая дейност ще я извършва държавата (срещу по-висака такса, естествено), било Агенцията по вписванията или поделение на финансовия контрол. НАП трябва да си остане безпристрастен събирач на държавни вземания. Всяка друга дейност (оценка на активи, остойностяване на цесии със задължения, кредитиране със разсрочване на задължения) би я въвело в конфликт на интереси.

sega_007
снимка на sega_007
Въпросът умишлено не се решава защото в тая далавера са намесени най-вече интереси на депутати, министри и лицата които им дават пари за да не се променя закона ! А промяната е много проста. Вписва се текста "Прехвърлянето на собствеността върху фирмата става пред нотариус, като се представя документ от НАП за липса на данъчни задължения. При наличие на задължения новият собственик се задължава да ги погаси до момента на изповядване на сделката"
vladofff
"...Вписва се текста "Прехвърлянето на собствеността върху фирмата става пред нотариус, като се представя документ от НАП за липса на данъчни задължения. При наличие на задължения новият собственик се задължава да ги погаси до момента на изповядване на сделката." Не, че се заяждам батко, но как точно ще отговаря за задълженията на дружеството съдружник, продаващ дружествените си дялове, след като в закона изрично пише, че съдружниците отговарят само до размера на дяловите си вноски, а дружеството е отделен субект от съдружниците в него. Няма такава безсмислица и тъпотия като последното изменение на чл. 129 от ТЗ, явно правено от отявлени игноранти.
Apolitichen

но как точно ще отговаря за задълженията на дружеството съдружник

Не, няма да отговаря. Просто ще си прехвърли дяловете (акциите), ако дружеството и купувачът няма задължения към бюджета. И без това трябва да представи и декларация от съдружниците/общото събрание, че са съгласни с продажбата (може да се наложи нов дружествен договор, ако купувачът придобива над 67% от дяловете).

Тъкмо ще се изпълни и желанието на адвокатите да не се пречи на бизнеса, ако бизнесът е изряден пред бюджета. Тъй де, след като данъчни служители трябва текущо да проверяват за задължения, то следва и дружествата текущо да си погасяват задълженията.

Просто се забранява прехвърлянето/цедирането на задължения към бюджета от една фирма на друга. Ей на, има банки, тегли се кредит, погасяват се задълженията към бюджета и чак тогава се извършват разпоредителни действия със собствеността на дружестовото. Все пак НАП не са сертифицирани одитори, нито вземат "одиторски такси" за да оценяват дали имуществото на дружеството (оня капитал от два лева) покрива безрисково задълженията към бюджета. Отделно, че държавата не е пръв кредитор и за да няма съмнения за "държавна помощ" изобщо не бива да се явява кредитор при разпоредителни сделки със собственост, без значение дали се отнася за дялове, акции, преобразуване на капитала, ипотекиране на активи.

sega_007
снимка на sega_007
Не че ще стане, но да пофантазираме. Ами ако двамата съдружници имат по 50% ще отговаря в размер на тези 50%. Не може ли ? Иска да си продаде дяла, няма проблем, фирмата дължи на бюджета 40 000 лв, значи внасяш си твоите 20 000 лв. и си продаваш дяла. Може да се помисли по въпроса. Но първо трябва да се отговори на въпроса, ко има интерес от сегашното положение и не е ли този същия, който има и задължения, тоест е във върховната държавна власт.

Влез или се регистрирай за да коментираш