facebook
twitter

Култура

Най-добрите акварелисти си дават среща в София

Галерия "Нюанс" е домакин на представителна изложба на 16 световни майстори на живописната техника
811
Галерия
Атанас Мацурев (България), "Посоки".

От 11 до 29 септември

"Международна изложба - акварел"

 

16 признати майстори на акварела ще представят по две свои творби в експозиционното пространство на столичната галерия "Нюанс". С представителната изложба на корифеите в този деликатен живописен жанр салонът открива новия арт сезон. Художниците са от България, Великобритания, Испания, Китай, Молдова, Русия, САЩ, Тайван и Швеция. Те са членове на различни международни акварелни организации (American Watercolor Society, National Watercolor Society, Royal Watercolour Society, Royal Institute of Painters in Watercolours) и редовно участват в международни фестивали и изложби. Всеки от тях е име в общността на артистите, работещи в тази деликатна област на изобразителното изкуство, изискваща прецизност и бързи реакции на четката. Акварелът е техника, която не позволява грешки. Съдържа в себе си противоречието между категорична прецизност и лекота на движение, извършено без напрегнато усилие. Меката абстракция, която постига един художник, може лесно да се превърне в остро, реалистично изображение под четката на друг.

Като една от първите изобразителни техники, познати на човечеството, акварелът не само се практикува и в съвремието, но и не спира да се развива. Предстоящата изложба, която ще остане в галерията до 29 септември, улавя широк спектър от техники и сюжети, а чрез тях представя някои от най-утвърдените и интересни художници, работещи в областта на акварелното изкуство.

На откриването на изложбата кураторът Евгения Мацурева ще разкаже за всеки изложен автор и неговите картини. Тя е съосновател на творческа група Art-Holidays и работи със световни майстори на акварела, организирайки техни майсторски класове и изложби в Русия, България, Испания и Италия.

Експозицията е придружена от лимитирано издание на каталози, които ще бъдат достъпни на място. Повечето автори пристигат, за да се срещнат лично с почитателите на изкуството си в галерия "Нюанс".

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

„Арабеск“ открива днес „Аполония“

29.08.2019

280 4
Директорката на НМУ: Не смятам, че сме обидили примата Дарина Такова

26.08.2019

4426 132
Ще се снима продължение на "Матрицата" със стария екип

21.08.2019

980 6

Коментари

The Rowdy American

Много готини двете неща, дето са показани - зимният път и дъждовна (снежна?) Москва - браво, очите ми останаха.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×