facebook
twitter

България

Прокуратурата вкара Елена Йончева в източването на КТБ

Цацаров поиска имунитета на шестима депутати в един ден
2 138
 Снимка: Архив
Главният прокурор Сотир Цацаров поиска нова порция депутатски имунитети.

Игрите с кворума в парламента станаха още по-сложни, след като прокуратурата поиска депутатския имунитет на Елена Йончева и още петима народни представители - Георги Михайлов от БСП, Борис Кърчев от ГЕРБ, лидера на "Воля" Веселин Марешки и съпартийците му Кръстина Таскова и Пламен Христов.

Разследващите подозират Йончева в пране на пари, присвоени преди това от Корпоративна търговска банка. Според тях има достатъчно доказателства, че през 2012 г. тя е направила общо дружество с офшорка от Британските Вирджински острови, която е внесла по сметките на новата фирма над 650 хил. лв. от КТБ. Офшорката е била под контрола на обвиняем по делото за източване на банката, твърдят от прокуратурата. Оттам не уточниха дали става дума за Цветан Василев.

Разследването срещу Йончева се появява 6 години след предполагаемото престъпление и 4 години след фалита на банката. През цялото време прокуратурата е разполагала с информация за общото дружество на Йончева и офшорката "Далий Трейдинг Лимитид". Разследването обаче започва едва през това лято след сигнал на депутати от ГЕРБ. Защо се е чакало толкова време, не стана ясно.

Още през миналата година зам.главният прокурор Иван Гешев твърдеше, че няма по-информиран човек от него по казуса КТБ. Сега се оказва, че покрай разследването на фалита явно са пропуснати важни детайли.

Въпреки че по делото за източване на трезора няма присъда, т.е. присвояването не е доказано, разследващите твърдят, че Йончева е знаела или поне е предполагала, че парите са присвоени. Според говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова няма проблем присвояването да бъде доказано в евентуално дело срещу депутатката. "Няма проблем да повдигнем обвинение за това, стига да докажем пред съда не само прането на пари, но и самото предикатно (първоначално - б.р.) престъпление", обясни Арнаудова. Ако на прокуратурата й се наложи да чака присъда за източването на КТБ, макар и само на първа инстанция, вероятно ще минат няколко години. В момента делото е доникъде - все още се чете обвинителният акт.

Към момента от прокуратурата твърдят, че не знаят какво се е случило с парите, преведени от офшорната компания. Едновременно с това обаче от държавното обвинение твърдят, че Йончева е единствената, която е имала възможност да се разпорежда с тях. Парите са били по сметки в КТБ на името на общото дружество "Офроуд" ООД, сформирано от фирмата на Йончева "Авторска телевизия" и офшорката.

Към момента на Йончева не са повдигнати обвинения. Според Арнаудова това може и да не се случи, но прокуратурата иска имунитета й, за да може да разследва. Самата Йончева обяви, че ще се откаже от защитата си доброволно. Според нея това е схема за сплашване и репресии срещу един депутат. "Това са абсурдни обвинения. Тези клевети се лансират от депутатите от ГЕРБ и аз няколко пъти призовах съответните органи да направят проверка. Това обвинение идва само два дни след като настояхме за независима техническа експертиза на българските магистрали в европейски лицензирани лаборатории", заяви Йончева.

Арнаудова отрече прокуратурата да действа по политически подбуди. "Моето обяснение е, че от политиците можем да очакваме политически изказвания, някакво политическо обяснение на действията на прокуратурата. Но прокуратурата действа спрямо закона, спрямо доказателствата, които е събрала. Не мога да приема твърденията, че прокуратурата действа, защото народните представители са правили някакви изказвания", заяви говорителката на Цацаров.

Подобно на Йончева, останалите депутати също заявиха, че ще се откажат от защитата си. Борис Кърчев дори каза, че ще е щастлив да го направи. "Никога не съм се крил зад него", обясни той. Имунитетът на Кърчев се иска заради подозрение в данъчни престъпления. Според прокуратурата има данни, че като управител на фирма в Стара Загора е укрил 320 хил. лв. данъци.

Георги Михайлов (БСП) е заподозрян в сключване на неизгодна сделка като директор на Специализираната болница за хематологични заболявания в София. Според прокуратурата той е сключвал договори за доставка на различни медикаменти за над 24 млн. лв. Самият Михайлов пък твърди, че по негово време дълговете са намалени.

Имунитетите на Марешки, Таскова и Христов вече веднъж бяха поискани. Причината е разследване срещу тях за изнудване. Те се отказаха от защитата си още миналата година. Сега обаче тя се иска повторно, защото са открити данни за организирана престъпна група и делото е прехвърлено в спецпрокуратурата. Марешки също обвърза исканията с политическите си действия. "Появиха се реакции, че става дума, че сме прекалено остри спрямо някои вицепремиери и ставаме неудобни", заяви той, намеквайки за искането на "Воля" Красимир Каракачанов и Валери Симеонов да подадат оставки. Марешки допълни, че ще помислят дали да се откажат от защитата си пак. Той уточни, че в петък няма да се регистрира в пленарната зала, защото щял да отсъства, но колегите му щели да го направят. "В рамките на 3 години са разпитвали хора, слушали са ни телефоните. Накрая прокуратурата излиза със становище, че не сме извършили никакво престъпление и те нямат никакво доказателство. Прекратено е. Но когато влизаме в парламента, вади се това нещо и започва отново да се разследва", заяви той по-късно пред Нова телевизия.

 

РЕАКЦИИ

БСП няма да изключва от групата си Йончева и Михайлов, заяви лидерът на партията Корнелия Нинова. "Това са две яки остриета на БСП, допускам, че с изказванията си и поведението си те са предизвикали такова нещо", заяви тя.

Искането на имунитет е нормална процедура, каза пък председателят на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов. "Съдът преценява дали едно лице е виновно, или не. Но фактът, че имаме институции, които работят, депутати, които биха съдействали на разследването, мисля, че истината ще излезе в кратки срокове", заяви той.

 

19

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Правителството утвърди религиозните празници извън православните

18.12.2019

2713 13
МВР и Столичният инспекторат иззели 4 камиона с отпадъци за изгаряне

18.12.2019

3266 4
Пожар унищожи към 3000 прасета в Добруджа

18.12.2019

983 5

Коментари

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Дали ще направят кворума или не - това не е интересно

на фона на ей тази наистина умна задача

(за чието поставяне -- бравос!) :

независима техническа експертиза на българските магистрали

в европейски лицензирани лаборатории.

 

Дано инициаторите ѝ устискат и я доведат докрай ?

генек

Цацаратурата отново нагази в любимата си кал... И отново ние ще плащаме...

-------

https://genekinfoblog.wordpress.com/

GanюгоТрий
снимка на GanюгоТрий

По този повод  вчера дона Корнилеона каза с характерния си накъсан говор :

”Всички като един ... заставаме ... зад нашите 2 другари!!”

Значи няма значение крали-некрали, прали-непрали, престъпници-непрестъпници ЧЕ ГИ браним до последна капка кръв. За голямо съжаление точно тази ОПОРНА ТОЧКА руши държавата  вече 30 г. и оставя на поданиците единствен избор: да бягат или да мизерстват.

Затова издигам призива:

1/ ВНС, което да ревизира ”прехода” и ударниците на капитализЪма

2/ Да въведе НС с 60 народни представители, 50% мажоритарни и 50% партийци.

wreckage
снимка на wreckage

stfu, Ганчо, you are out of your depth.

?

генек

Йончева да с благодари, че не я свързват с убийството в Русе. А "факти" на ниво тия в искането има предостатъчно. Убита е журналистка - и тая е журналистка. Със сигурност Йончева е била в Русе - въпрос на време е да се докаже, че е възможно да е отишла и него ден. А възможно значи - може би. Което си е направо - станало е... Освен това, Дунав тече на изток, а Йончева е русофилка.

Абе, не са рекли цацараторите - не са я обвинили и в ликвидацията на динозаврите...

---------

https://genekinfoblog.wordpress.com/

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Глашатайката на  цацаратурата горката иде й да потъне в земята ама трябва да прочете докрай инквизиторския указ

http://news.bnt.bg/bg/a/prokuraturata-poiska-imuniteta-na-deputati-ot-bsp-gerb-i-volya

GanюгоТрий
снимка на GanюгоТрий

"Със сигурност Йончева е била в Русе"

Генек, с още по-голяма сигурност, всеки българин има офшорка като половината от тях са в комбина с Цв. Василев. МДАААааааа..

ГАМЕНЧЕТО

КТБ, източване, Цаца, осъдени, смех, смех, а сега и Йончева. Да се смеем ли или да плачем?!

Invisible

Прокуратурата не може да я вкара.

Йончева като опитна журналистка би трябвало да стои далече от КТБ.

Но пък, да не би Коритаров да не е добър журналист!

Пусти пари!

stifen

Оооо, тя горката светица  Йончева, света вода ненапита! Малко и беше скитореното сред бандюгите по света - че бой, че изнасилвания че..... та сега цацаратурата я вкарала в КТБ. Че грозната дърта Йончева не е и излизала от там , бе другарчета?

GanюгоТрий
снимка на GanюгоТрий

Снощи в "Панорама" синята брокерка Нинова обяви, че офшорката на Йончева била направена с цел тя да си купи камера и микрофон, ми дааа.. Същата съобщи още, че фейк депутатката Йончева тия дни щяла да хвърли бомба!! От строителната камара казали, че бомбата била за тях и веднага са поискали оставките като депутати на Йончева, Зарков и още 2 другари от гестаповския отряд. Прави впечетление колко е погрозняла самата Йончева и потвърждава отново, че мръсотиите които прави един човек избиват и външно във вида му.

генек

Гангю,

чети с разбиране. Офшорката не е била нейна, с Цветан Василев обща фирма не са имали...Думите, че нещо е било под нечий контрол са си приказки, докато не се посочи доказано, че тоя някой е бил чорбаджията.

Изобщо - постановката...т.е., постановлението е като твоите приказки - нашироко, надълго и плитко, плитко...

-------

https://genekinfoblog.wordpress.com/

wreckage
снимка на wreckage

Прави впечетление колко е погрозняла самата Йончева и потвърждава отново, чче мръсотиите коио прави един човек избиват и външно във вида му.

не знам кви мръсотии(sic) е правила Йончева, а ти пък хептен не знаеш, но ако приложим твоята логика връз теб самия...пич, на базата на тва, което пишеш човек може да претположи, че външно си кат' един кубински соленодон.

 

 

---------------------

кубинският соленодон изглежда така:

https://mantisshrimp.files.wordpress.com/2009/01/solenodon_cubanus.jpg?w=450

GanюгоТрий
снимка на GanюгоТрий

Горните двама,, пак си забравихте четмото и писмото. Когато ГОРЕ прочетете "Прокуратурата вкара Ганюго в източването на КТБ" тогава изказванията ви ще са евентуално адекватни. Сега пише друго и затова не само сте неадекватници, но и злобарчвта, а докъде ви води злобата вече го отбелязах.

wreckage
снимка на wreckage

пропущил си да посочиш "мръсотиите" на Йончева. Докато не ги посочиш, остааш грозен като жаба.

Кайзер Созе
снимка на Кайзер Созе

Гнусна, пошла история на разпада. Ганьо, даже няма да те соча с пръст.

GanюгоТрий
снимка на GanюгоТрий

Сладурче-папурче, аз съм писал "мръсотиите които прави един човек избиват и външно във вида му", което не се отнася за тебе. За тебе се отнася модификацията "лиготиите които прави един човек избиват и външно във вида му". Касателно депутатката Йончева всеки може да прецени, депутатка ли е, следователка ли е, журналистка ли е, хубава ли е, грозна ли е и т.н. Чети, чети, хората пишат какво мислят но не те питат какво да мислят и не си пробутвай услугите.

wreckage
снимка на wreckage

Чети, чети, хората пишат какво мислят

чета, Ганчо, чета:

Прави впечетление колко е погрозняла самата Йончева и потвърждава отново, че мръсотиите които прави един човек избиват и външно във вида му.

сега очаквам да се концентрираш върху изброяването на "мръсотиите". Не за друго, ама съм ноо загрижен за външния ти вид, предвит ескалацията на процеса на ускорено погрозняване, през който минаваш фмомента.

GanюгоТрий
снимка на GanюгоТрий

Четеш. грънци. Амааа, че си глупав и упорит. Както другарката, така и ти сте агенти на Гестапо, но нямате шанс срещу нас от френската съпротива!

Влез или се регистрирай за да коментираш