facebook
twitter

България

Каракачанов допусна провал на сделката за F-16

Военният министър обяви, че преговорите със САЩ "в ценово отношение не са задоволителни"
2363
БГНЕС архив

Военният министър Красимир Каракачанов съобщи за проблеми с цената на предлаганите от САЩ изтребители F-16 и допусна възможността да се стигне до преговори с Швеция и Италия, които предлагат съответно нови "Грипен" и употребявани "Юрофайтер".

"Представителите на ВВС останаха във Вашингтон да продължат разговорите. Част от предложенията в ценово отношение не са задоволителни", обяви пред БНР Каракачанов по повод преговорите в САЩ за купуване на нови изтребители F-16. Част от преговарящия екип вече се е завърнал в България. Само преди седмица делегация от няколко институции, водена от зам.-министъра на отбраната Атанас Запрянов, замина за САЩ, за да преговаря за новите изтребители с американското правителство. Делегацията бе съставена от представители на Министерството на отбраната и на Военновъздушните сили, както и министерствата на финансите и на икономиката.

Въпреки че българският парламент отмени първоначалното изискване сделката да не надвишава 1.8 млрд. лева с ДДС, а първите машини да бъдат доставени 2 години след подписването, Каракачанов обяви при тръгването на делегацията, че ще се настоява за същите параметри при преговорите, и то без да намалява способностите на самолетите, както и че не се търси сделка на всяка цена.

"Трябва да се съобразим с цената, с пакета услуги и сроковете за плащане. Всичко е въпрос на пазарлък, на преговори. Ако цената не ни удовлетворява, ще кажем "не". Няма да приемем всяка цена, която би ни била предложена. Не е коректно да назовавам конкретни параметри. Ако тук не се получи нещо, може да поискаме от НС разрешение да започнем разговори с другите страни - Швеция или Италия", твърди сега военният министър. Той добави, че "няма ултимативно положение да приемем всякаква цена" и "може да се отклоним от цената, но в приемливи граници".

Каракачанов отказа да каже какво е точно предложението на САЩ към момента и какво точно го смущава в него. Той обясни обаче, че България настоява да получи условия, каквито са договорили други страни. "Не искаме да получим нищо даром, а на нормални цени, съобразявайки се с цените на други страни. Например Словакия", каза той.

От изявленията му се разбра, че освен цената има разминаване и в начина на плащане. В проекта на българското правителство е заложено това да стане разсрочено с години, а официалната американска практика е да се плаща наведнъж. 

Кабинетът твърдеше, че през юни или юли сделката може да мине през българския парламент - нещо, което сега изглежда трудно осъществимо. Само преди няколко седмици Борисов допусна възможността да преговаря лично с американския президент Доналд Тръмп. От думите му не стана ясно обаче дали за подобна възможност знае и другата страна. 

Срещу избора на американските самолети се обявиха президентът Румен Радев и БСП. Държавният глава не крие пристрастията съм към шведския "Грипен" още от времето, когато командваше Военновъздушните сили. И след началото на преговорите със САЩ шведската фирма даде да се разбере, че не се е отказала от конкурса и е готова да се включи в него при отказ от американската оферта.

3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Долар-лев

06.06.2019

Румен Белчев

1321
Каракачанов притиска партньорите си за стратегията за ромите

25.06.2019

1001 8
Каракачанов намеси гейпарадите в дебата за съветската военна техника

15.06.2019

2445 29

Коментари

Lubomir Gavrilov
снимка на Lubomir Gavrilov

Т.е. министър Каракачанов обяви на всички че избора е американски Ф16, без да знае цената на сделката?

Какво сега, свидят ли му се ? Да не ги вади от джоба си, нали народа ще плати сметката ? Нещо не разбирам.

venstar

Заглавието предполага, че Каракачанов е допуснал (пропуснал да попречи) провал на сделката. А той е изказал притеснения за цените.

 

Антей

 

 

Едва ли казва истината!

 

Шефът на Атлантическия клуб

много ясно и категорично обяви

по БНТ 1 на 26.03.2019 г.,

че

"мисията на това правителство е - да

сключи договора за самолетите еф-16 /70."

 

И намекна - колко хубаво е да имаме

ядрени оръжия, понеже

"те не се произвеждат, за  да се употребяват,

те се произвеждат - за да възпират" и прочие...

 

https://www.bnt.bg/bg/a/solomon-pasi-golemiyat-vod...

 

⚓️⚓️⚓️

Влез или се регистрирай за да коментираш

×