facebook
twitter

България

Цветанов изуми родители и правозащитници с идея за контрол на учениците

Според зам.-шефа на ГЕРБ пълномощните, с които родителите извеждат децата си в чужбина, трябва да съдържат данни и за училището, в което учат
5005
Илияна Кирилова
Къде учи детето ви? Родителите ще трябва да отговорят на този въпрос, преди да изведат децата си зад граница, предвижда идеята на Цветанов.

Идея на зам.-шефа на ГЕРБ Цветан Цветанов за следене на учениците при пътуване в чужбина изненада с безсмислието си. На поредицата граждански диалози на ГЕРБ "Европа в нашия дом" той лансира тезата, че в пълномощното, с което един от родителите има право да изведе детето си в чужбина в отсъствието на другия, трябва да се вписва в кое учебно заведение учи детето. Родители и правозащитници обаче недоумяват кому е нужно това. Освен чисто полицейска и противоречива, тъй като поставя под въпрос един от принципите на ЕС - за свободното движение на хора, мярката с  нищо няма да допринесе да се задържат учениците в класните стаи.

"Когато едно дете излиза извън България и има пълномощно за това - информацията постъпва в база данните на Гранична полиция. Във въпросното пълномощно обаче никога не пише от кое точно учебно заведение е детето. Ето защо според мен в пълномощните трябва да се съдържа именно тази информация". Това заяви наскоро Цветанов пред актива в Шумен. Според него за целта трябва да бъде разработен механизъм между МОН и МВР. Получената информация щяла да се обработва и да се изпраща към съответното училище и социалните служби.

"Не мога да разбера какъв е смисълът? Какво значение има къде е учило едно дете при заминаването му в чужбина", озадачи се Цвета Брестничка от асоциация "Родители". Идеята явно е мислена като опит да се проследят учениците, но самата тя не може да си представи как би се реализирала, нито дали би имала изобщо някаква административна или правна стойност.

От думите на Цветанов действително не се разбира с какво информацията за училището на детето ще служи за неговото задържане в клас. Ако той визира случаите, в които родители ходят на сезонна работа в чужбина с децата си, които по този начин отсъстват през по-голямата част от учебната година, това къде учат те изобщо няма връзка с връщането им обратно в клас. При подобни казуси би трябвало да се мисли за мерки, които да помагат за по-бързата адаптация на децата, когато се върнат в родното училище. В останалите хиляди случаи на родители, пътуващи с децата си в чужбина за почивка, екскурзия и т.н., събирането на подобна информация изглежда чиста полицейщина. Още повече, че ако пълномощните са генерални, граничните служби няма как да преценят кои деца отиват на едноседмична почивка в Гърция, и кои  на 5-месечен гурбет. И в двата случая родителите имат пълното право свободно да се придвижват с децата си, без да бъдат ограничавани. Подобно събиране на информация за децата би било уязвимо от гледна точка на новите правила за личните данни, които скоро влязоха в сила в целия ЕС. 

"В отпускното или в документа, с който ученикът се отписва от дадено училище, пише къде е учило то, в кой клас е било и къде отива. Ако заминава в чужбина обаче, няма такава проследяемост", коментира Георги Богданов от Националната мрежа за децата. 

В изявлението си Цветанов спомена зам. просветния министър Деница Сачева (също присъствала на мероприятието на ГЕРБ), към която било "отправено предложение да се сложи край на издаването на безсрочни пълномощни за пътуване в чужбина на деца". На свой ред тя информирала присъстващите, че вече се работи по този въпрос.

Зам.-министър Сачева даде различна трактовка на идеята. Пред "Сега" тя обясни, че идеята за пълномощните е дошла от директорка на детска градина в Шумен, която е засегнала проблема с децата, пътуващи редовно с родителите си за сезонна работа зад граница. Според въпросната директорка пълномощните не бива да са безсрочни, а да важат за всяко конкретно излизане от страната. При по-дълго излизане в чужбина пък било добре по някакъв начин да се заявява или гарантира, че детето ще продължи образованието си в чужбина. Затова една от предложените от нея идеи била в пълномощните родителите да заявяват в кое училище в чужбина ще продължат да учат децата им, за да се гарантира правото им на образование, разказа зам. просветният министър. Тя признава, че не е ясно как точно родителите ще гарантират, че декларираната информация е вярна и че детето наистина ще бъде записано в посоченото училище.

"Изнесохме проблема и на европейско ниво, но обменът на данни за децата между държавите е доста деликатен. Целта е хем да не възпрепятстваме свободното движение на учениците, хем да гарантираме правото им на образование", коментира Сачева.

"Декларирането къде ще учи детето в чужбина няма как да стане. Някои родители много често изобщо не знаят къде ще учи то, дори понякога не знаят в кой град ще останат", коментират Красимир Кънев от БХК.

По данни на зам.-министъра между 10 и 11 хиляди деца са в постоянно движение, като по този начин правото им на образование е нарушено.Има друга група от 19 хиляди деца, чиито родители отказват да ги пуснат на училище по най-различни причини.  Затова според нея универсално решение няма, а трябва специален подход към всяка целева група.

 

3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Соломон Паси: Да продадем АЕЦ "Белене" на Тръмп

17.11.2019

10
Жена пострада при въоръжен грабеж на газстанция в София

17.11.2019

932 5
26 години от гола на Емил Костадинов в Париж (ВИДЕО)

17.11.2019

128 6

Коментари

SvSophia
снимка на SvSophia

Идея на зам.-шефа на ГЕРБ Цветан Цветанов за следене на учениците при пътуване...

Пълзяща диктатура по Цецоувски - днес у нас, утре и по други земи. 😜

Supertramp
снимка на Supertramp
Вършецкият дебил , достоен наследник на шофьора на Григор Шопов /ДС/ , постоянно го влече към изходни визи ! Ниският ранг на баща му в номенклатурната йерархия , като дете , вероятно му е пречел да пътува зад граница. Озлоблението плюс менталния му проблем по рождение , една добра комбинация.
Nonameman

Какво толкова се чудите?

"Според него за целта трябва да бъде разработен механизъм между МОН и МВР."

Ето това е  - един проект за няколко милиона за правилната фирма и от там в тяхното джобче !

 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×