Медия без
политическа реклама

Една трета от бюджета на НЗОК отива за частни болници

Илияна Кирилова

Частните болници прибират най-големия дял от бюджета на здравната каса за болнична помощ, гласи отчетът за 2017 г., приет вчера от здравната комисия в парламента. Те получават вече 31.1% от средствата по това перо. На държавните болници се падат 29.5% от парите, на областните - 19.7%, а на общинските – 15.7%. Касата финансира 370 лечебни заведения, около 100 от тях са частни.

Както обикновено, най-много пари през миналата година са изплатени на най-голямата болница у нас - държавната университетска в Пловдив "Св. Георги" - 85.6 млн. лв., което е над 5% от целия бюджет за болници. Следва пак държавната "Св. Марина" във Варна с близо 61 млн. лв. Трета е "Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда" в София с 49 млн. лв. Толкова са получили и в "Пирогов".

"Задълбочават се дисбалансите и по региони - средният разход за болнична помощ на осигурено лице е 283 лв., в София той е над 400 лв., а в Перник – 100 лв.", коментира данните д-р Нигяр Джафер от ДПС. Близо 450 хиляди души са пренасочени към други регионални здравноосигурителни каси, допълни тя. Това означава, че тези хора са предпочели да се лекуват в град различен от този, в който живеят.

Впечатление на народните представители направиха и диспропорциите в разпределението на средства между отделените пера - за извънболнична и болнична помощ, както и това че парите за прегледи при личните лекари не са усвоени. „Трябва да помислим как да се отчитат процедурите в болничната помощ, защото при сегашния начин се увеличават хоспитализациите, както и да видим защо не са усвоени парите за извънболнична помощ", коментира председателят на здравната комисия Даниела Дариткова от ГЕРБ.