facebook
twitter

България

Една трета от бюджета на НЗОК отива за частни болници

558
Илияна Кирилова

Частните болници прибират най-големия дял от бюджета на здравната каса за болнична помощ, гласи отчетът за 2017 г., приет вчера от здравната комисия в парламента. Те получават вече 31.1% от средствата по това перо. На държавните болници се падат 29.5% от парите, на областните - 19.7%, а на общинските – 15.7%. Касата финансира 370 лечебни заведения, около 100 от тях са частни.

Както обикновено, най-много пари през миналата година са изплатени на най-голямата болница у нас - държавната университетска в Пловдив "Св. Георги" - 85.6 млн. лв., което е над 5% от целия бюджет за болници. Следва пак държавната "Св. Марина" във Варна с близо 61 млн. лв. Трета е "Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда" в София с 49 млн. лв. Толкова са получили и в "Пирогов".

"Задълбочават се дисбалансите и по региони - средният разход за болнична помощ на осигурено лице е 283 лв., в София той е над 400 лв., а в Перник – 100 лв.", коментира данните д-р Нигяр Джафер от ДПС. Близо 450 хиляди души са пренасочени към други регионални здравноосигурителни каси, допълни тя. Това означава, че тези хора са предпочели да се лекуват в град различен от този, в който живеят.

Впечатление на народните представители направиха и диспропорциите в разпределението на средства между отделените пера - за извънболнична и болнична помощ, както и това че парите за прегледи при личните лекари не са усвоени. „Трябва да помислим как да се отчитат процедурите в болничната помощ, защото при сегашния начин се увеличават хоспитализациите, както и да видим защо не са усвоени парите за извънболнична помощ", коментира председателят на здравната комисия Даниела Дариткова от ГЕРБ.

5

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Затвориха участък от "Дунав мост" заради дупка в асфалта

20.02.2019

25
ГЕРБ поискаха от президента да освободи свой съветник

20.02.2019

753 17
Граждани протестират срещу частните съдебни изпълнители

20.02.2019

324 1

Коментари

SvSophia
снимка на SvSophia

Напоследък и в образованието се забелязва подобна тенденция, благодарение на законовите промени, инициирани от /без опит, но любопитна според бивш МОНски министър/ госпойца М. Дамянова, като част от тенденцията за съсипване на държавното образование - с малки стъпки се прави, забелязваме го доигнатовските академични фигури, и то само нехранилниците на НПО/ USAID/АзБ/ОО/етцетера.

На моменти, като сравнявам образователните, че и здравеопазващите модели на определени страни от ЕС, имам съмнения ние в ЕС ли членуваме всъщност, или в някой по-напреднал и атлантикоценностен в здравно и образователно отношение щат на САЩ...

Hateras
снимка на Hateras

Хади стига манипулативни заглавия! За НЗОК е все тая дали се лекувам в частна, общинска или държавна болница. Парите по "пътеката" са едни и същи.

SvSophia
снимка на SvSophia

Не едно и също - като подписваш при изписване от частна болница, има едни работи и "пътеки"..., дето не си ги и сънувал даже - личен опит и на близки /на едно тате му прилоша, като видя "диагнозите" - със съответното "лечение" и "пътеки" - на новородената си в частна болница щерка. После се оказа... традиционното надписване за точене на НЗОК/.

SvSophia
снимка на SvSophia

Да бяха само частните болници, а то сичкото бизнесмен и  ербап пазарник, вкл. Самият Шеф на ИПИ, не могат да минат я без държавна, я без общинска, я без грантаджийска хранилка.

taidzi_chuan
снимка на taidzi_chuan

първо могат хората направили си болници

второ, кацата да си направи проверките и да наложи наказанията, а?

трето държавата и общините не харчат пари, а харчат нашите пари. тоест парите идват от частниците, противно на логиката на този или онзи.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×