facebook
twitter

Горещи новини

Годишнината от гибелта на журналиста Ян Куцяк изправя Словакия пред тежки въпроси

232
Паметен плакат за Ян Куцяк и Мартина Кушнирова, които бяха убити заедно преди една година.

Десетте най-големи европейски организации за защита на свободата на словото отправиха в колективно писмо до Словакия въпроси по повод първата годишна от убийството на журналиста Ян Куцяк и неговата годеница Мартина Кушнирова. Куцяк правеше трансгранично разследване за корупцията и връзките между влиятелни словашки функционери и различни мафиотски мрежи.

"От февруари 2018 г. наблюдаваме отблизо състоянието на свободата на словото и медиите в Словакия. Приветстваме арестуването на заподозрени лица и повдигането на обвинения срещу тях за убийството на Куцяк и Кушнирова.

Обаче няколко месеца преди да бъде убит Куцяк докладва в полицията, че е заплашван. Той публикува пост в своя Фейсбук профил на 20 октомври 2017 г., че полицията не прави нищо след официалното му оплакване от бизнесмена Мариан Кочнер, който го е заплашвал. "Изминаха 44 дни откакто съобщих за заплахата ... и случаят дори не е възложен на определен полицай", пише във Фейсбук.
Когато журналисти  съобщават, че са заплашвани, държавата е длъжна да им осигури защита съгласно чл. 2 от Европейската конвенция за правата на човека. Разтревожени сме, че до днес не е имало адекватно разследване на възможно нарушение от държавата на това нейно задължение.
Желаем отговори на следните въпроси: 1) Знаела ли е Словакия за непосредствената заплаха за неговия живот; 2) Какви стъпки е предприела за защита на Куцяк от тази заплаха; 3) Какво ще направи за защита на словашките журналисти в бъдеще?
Убийството на Куцяк и Кушнирова шокира европейската общественост и имаше смразяващ ефект върху журналистите. В условия на заплахи, политическа намеса и безнаказаност разследващите журналисти имат основания да се тревожат за живота си, когато вършат работата си и съобщават за корупция и други заплахи за демокрацията. Значението на независимата журналистика и свободните медии не бива да се поставя под въпрос. Неприемлива е антимедийната реторика на високопоставени лица, особено след убийството на Ян  Куцяк.
На всичко отгоре словашката управляваща партия предложи на 20 януари 2019 г. проектозакон, който ще измени Закона за печата, като добави "право на отговор”. Ако мине, ще допринесе за все по-враждебната за медиите среда и ще даде възможност на политиците да цензурират нежелани публикации, които ги критикуват. Призоваваме словашкия парламент да отхвърли този проектозакон.
Безусловно важно е всички държави да предприемат ефективни и постоянни мерки против липсата на сигурност за журналистите в Европа.
Искаме справедливост в памет на Ян Куцяк. Ще продължим натиска, докато извършителите бъдат разкрити и заслужено наказани съгласно европейските стандарти."
Писмото е подписано от базирания в Лайпциг Европейски център за свобода на печата и медиите, от базираната в Лондон организация "Член 19", от Асоциацията на европейските журналисти, от Европейската федерация на журналистите, от организацията "Индекс срещу цензурата", от италианските организации Обсерватория за Балканите и Кавказ и "Кислород за информацията", от ПЕН интернешънъл, от базираната в Париж организация Репортери без граници и от базираната във Виена Организация на медиите от Югоизточна Европа.

Все още няма коментари

Още

Изграждат се 5 хранилища в Европа за американска военна техника

24.03.2019

1026 18
"Съндей Таймс": 11 министри готвят преврат срещу Тереза Мей

24.03.2019

773 14
Мадуро: САЩ планират да ме убият

24.03.2019

1019 25

Влез или се регистрирай за да коментираш

×