facebook
twitter

Технологии

Гущери опровергаха теорията за еволюцията

827

Еволюцията има едно златно правило - животинските видове не могат да си върнат характеристика, която са загубили през вековете. 

Дамиен Айсер - чилиец, който работи за Австралийския национален университет, твърди, че е открил нарушение в това правило. Австралийската държавна телевизия ABC обяви на своя сайт историята на спорното откритие на Айсер, което се отнася до южноамериканските гущери.

Това е вид гущери, които снасяли яйца, а когато се заселили по студените върхове на Андите, се превърнали в живораждащи. 

Айсер твърди, че няколко вида от тези гущери са се върнали към размножаването с яйца, след като учените ги пренесли от планинските върхове в по-топлите райони.

"Инкубацията на яйцата не е била достатъчно ефективна при ниски температури, а планинските върхове на Андите са много студени. Поддържането на яйца в такава среда не е добро решение, така че те са се превърнали в живораждащи. Имаме обаче убедителни доказателства, че те отново са се променили и са започвали пак да снасят яйца, когато са се върнали в по-топлите райони", обяснява Айсер.

Нито един бозайник никога не е рееволюриал към снасяне на яйца. Айсер припомня, че според закона за еволюцията вероятността даден вид да си възвърне характеристиката, която вече е изгубил, е изключително малка. Например, след като змиите са загубили крайниците си, едва ли ще им се появяват пак. 
Биологът от университета в Мелбърн Оливър Грифит, който специализира в развъждането на гущери, казва, че трябва внимателно да се проучи откритието на Айсер. "Трябва да направим допълнителни експерименти, преди да изразим такива революционни претенции", каза Грифит.
 

Все още няма коментари

Още

САЩ и Русия се споразумяха за общ полет до Луната

19.03.2019

2991 51
Ракета на SpaceX е образувала дупка в йоносферата с диаметър 900 км

07.03.2019

9181 37
Автомобилните гиганти навлизат в ИТ сектора

Влез или се регистрирай за да коментираш

×