facebook
twitter

Наблюдател

Защо антисемитизмът се завърна в Европа?

Докато политическата периферия властва отново, жестокостта и честотата на нападенията ще се увеличават
1093
EПА/БГНЕС
Германия също толкова гласно заклеймява антисемитските атаки и дори създаде ново министерство, чиято задача е да се справя с проблемите на евреите в страната.

Антисемитизмът се завърна в Европа. Крясъци „мръсни евреи“ по време на протестите на „жълтите жилетки“ във Франция; антисемитски плакати, осъждащи унгарско-американския филантроп Джордж Сорос в Унгария; спор заради антисемитски забележки, заплашващи целостта на британската Лейбъристка партия – всичко това е част от будещата притеснения тенденция.

Тази специфична европейска патология реално никога не е изчезвала, разбира се, но след Холокоста беше ограничена до крайно дясната периферия в обществото. Сега броят на инцидентите и жестоките нападения се увеличава. Не само че тази болест се завръща; тя

 

се използва като оръжие от националистическите правителства

 

и партиите от двете страни на политическия спектър. Какво може да обясни това тревожно възраждане?

Провалът на постигнатия политически консенсус между дясно- и лявоцентристите в Европа играе важна роля. Докато центърът се разпада, периферията се увеличава. Възходът на екстремистките партии действа като зелена светлина за антисемитизма на Стария континент, а президентът на САЩ Доналд Тръмп активизира расистите и белите, които вярват във върховната власт само на една група да говори от другата страна на Атлантика, т.е. те.

В основата си днешната европейска антисемитска заплаха е физическа. Франция обяви преди дни, че отчита 74% ръст на жестоките нападения срещу евреи, а полицията в Германия съобщи за увеличение с 60%. От допитване, в което са участвали над 16 000 евреи в 12 европейски държави, в края на миналата година Агенцията на ЕС за основните права установи, че 90% от анкетираните смятат, че антисемитизмът се увеличава в страната им, а 30% казват, че са били обект на тормоз. Над една трета избягват да присъстват на еврейски събития и да посещават такива места, тъй като се притесняват за сигурността си.

Опасността надхвърля физическата цялост. Въпроси, които нямат нищо общо с евреите – мигрантската криза или протестно движение, предизвикано от цените на горивата – изведнъж се завъртяха около тях. Съществуващи векове наред стереотипи отново се появиха: еврейският финансист интригант; всесилният еврейски конспиратор, обвинен в купуването на политическо влияние или че действа като „глобалист“, като дърпа лостовете на властта в преследване на богатство. Общото е, че евреите са „другите“, които не принадлежат към европейското общество.

 

Източникът на това съживяване се различава в Западна и Източна Европа
 

На Запад опасността идва от крайно лявата опозиция и от улицата. Във Великобритания антисемитизмът разделя опозиционната Лейбъристка партия, чийто лидер Джеръми Корбин настоява за международно приета дефиниция на бедствието, нарушаващо правото му да критикува Израел. Мюсюлманските критики на еврейската държава също така често са виновни за увеличаването на нападките към всички евреи: Когато демонстранти в шведския град Малмьо протестираха срещу решението на Доналд Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел, те призоваваха за интифада и обещаваха, че „ще застреляме евреите“. Ден по-късно, по време на демонстрация в Стокхолм, участник нарече евреите „маймуни и прасета“. По време на протести френските „жълти жилетки“ представиха евреите като част от корумпираната управленска върхушка, която ги потиска и ги държи бедни.

В бившия комунистически блок проблемите започват от върха. Крайнодесните политици националисти пропагандират антисемитизма. Много от правителствата в този регион – начело с Унгария – реабилитираха военнопрестъпници и минимизираха вината на страната си за унищожаването на еврейските си общности.

 

И Израел налива масло в огъня

 

Вместо да критикува европейските ревизионисти, израелският премиер Бенямин Нетаняху се присламчва към тях, оправдава лидери като тези в Полша и Унгария и го използва като начин да се противопостави на по-приятелски настроените към палестинците западни държави в ЕС.  Израелският лидер обаче изглежда, че споделя с Ярослав Качински и Виктор Орбан тревожната враждебност по отношение на човешките права, ценостите на Просвещението и ЕС. Той дори повтори атаките на унгарския премиер срещу Сорос.

САЩ също са застанали на погрешната страна на това идеологическо бойно поле. Подобно на израелския министър-председател президентът Тръмп се отнася благосклонно към ревизионистките лидери на Изток, въпреки дългогодишните си демократични съюзници на Запад. У дома той се занимава с антисемитските стереотипи. Много американски евреи обаче не смятат, че са в опасност, дори са на мнение, че могат да подкрепят Тръмп, без да застават зад европейските антисемити.

Тези обезпокоителни тенденции не трябва да предсказват връщането на 30-те години на ХХ век в Европа. Повечето западни европейски правителства не само защитават евреите си, но и ги призовават да останат. Френският президент Еманюел Макрон отговори на вълната от атаки, като обяви нови мерки в борбата с антисемитизма и заяви пред лидерите на еврейската общност във Франция, че ще признае антиционизма – отричането на съществуването на Израел – като форма на антисемитизъм.  Германия също толкова гласно заклеймява антисемитските атаки и дори създаде ново министерство, чиято задача е да се справя с проблемите на евреите в страната.

Въпреки това инцидентите с насилие продължават да се увеличават. Докато политическата периферия отново властва, жестокостта и честотата им само ще се увеличават. Изборите за Европарламент ще изпратят важен сигнал. Големият въпрос е: Ще победят ли политическите екстремисти, или демократичният център ще успее да удържи на техния напор?

За мен като евреин, който живее в Европа, част от причините за това са, че ЕС винаги е обуздавал деструктивния национализъм, както и даде привилегии и защити малцинствата – като позволи на гражданите да бъде горди и свободни белгийци, французи, поляци или унгарци – а също и евреи.  Тези ценности рискуват да се окажат под сериозна заплаха, ако партиите в политическия център се окажат, че имат числено превъзходство в Европарламента и загубят контрол от популистките партии, които прегръщат антисемитски идеи. Укрепването и защитата на живота на евреите в Европа ще изисква да укрепим и защитим Европа.

---------

*Уилям Ехиксон е директор на брюкселския офис на Европейския съюз за прогресивен юдаизъм и старши сътрудник в Центъра за европейски политически изследвания.

17

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Президентът се удари челно в съдебния бетон
Европа на егоизма
ЕНП ще се бори за обединение на проевропейските сили

20.05.2019

Людмил Илиев

180

Коментари

дъртреалист

При такива статии става очевиден генезиса на болшевишките технологии за манипулиране на общественото мнение... 

Създава се някакъв фетиш, вменява се на обществото като задължителен кумир

и... 

всеки може да бъде обвинен, че не се кланя на божеството.

... 

За евреите се говори, че са обикновено умни, но другаря Уилям не прилича да е от тях...

wreckage
снимка на wreckage

Френският президент Еманюел Макрон отговори на вълната от атаки, като обяви нови мерки в борбата с антисемитизма и заяви пред лидерите на еврейската общност във Франция, че ще признае антиционизма – отричането на съществуването на Израел – като форма на антисемитизъм.

тва значи, че  треа да подгони хасидите, което вече ще бъде грозна проява на антисемитизъм. Щото хасидите одричат легитимността на държавата Израел и са антиционисти.

Кайзер Созе
снимка на Кайзер Созе

Може да подгони и арабите- барем тия от Йемен са си етнически семити. За Мароко или Сирия не е сигурно.

Думи думи

Опасност няма. Всичко си е по план.

 

https://www.youtube.com/watch?v=59TEZKcxoP0

дъртреалист

антисемитски плакати, осъждащи унгарско-американския филантроп Джордж Сорос в Унгария

туй не го разбрах...

На плакатите пише, че са антисемитски ли,

или от това, че критикуват международния мошеник Сорос , трябва да си направим извода, че са антисемитски?

Тоест... ако критикуваме доказаният враг на Европа Сорос, автоматично ставаме антисемити, тъй като той е евреин?  Ерго, щом си евреин, можеш да си правиш каквото си искаш, щото който ти попречи се явява антисемит и цялата политкоректна инквизиция се изправя срещу него...

Думи думи

Нее!

Критикуват Сорос, защото той докара мусулманите в Европа, а те имат непоносимост към евреите по Коран.

buratinob

Постоянно се говори за уеднакваяване , смесване на етносите в "демократичният " свят.

Африканци, европейци, азиатци всички са призовани да се претопят в мултикултурния казан.

Само за едни има друг аршин, те са различни, други, богоизбран народ, не трябва да ги натискаме да се асимилират.

Те трябва да си запазят "културната идентичност" щото така иначе си антисемит.

После не ги харесвали?

Никой не харесва  измислиците за "богоизбраните".

 

Предводител на ...

Храбрецът Орбаниньо разкара неантисемитските си плакатчета с Шорош заради Нетаняхувото посещение в Будапеща, която впрочем превърна в доста малоумно място.

https:/bit.ly/2Fa82lM

https://bit.ly/2J9WEKB

https://bit.ly/2NZNI9m

ventinari

преди време имаше едно интересно изследване как шведските леви партии в опитите си да привлечат новопристигналите мюсюлмани, стават все по антиизраелски и антисемитски. Предполагам същият процес тече и в другите страни ощастливени от голями групи мюсюлмански емигранти. Но изненадващо основният виновник се оказа Орбан, дето не ще мюсюлмани в Унгария. Само се чудя как са пропуснали да намесят и Путин.

Кайзер Созе
снимка на Кайзер Созе

голяма част от мюсюлманите са си семити

Кайзер Созе
снимка на Кайзер Созе

Самият  Пророк Муххамад, Аллах да е доволен от него, е Хашимид от Корейшите. Които са си чисти семити. Дори и некъпани.

Думи думи

„К числу современных семитских народов относят арабов, евреев, мальтийцев, ассирийцев, потомков древних представителей южной подгруппы южных семитов в Южной Аравии (махри[en], шахри, жителей о. Сокотра и др.), амхара, тигре, тиграи и ряд других народностей Эфиопии[1].„

https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%B5%D0%BC%D...

 

Т.е. антисемитизма е насочен срещу арабите, сефардите, малтийците (които и да са те 😊 Може би потомци на оцелели картагенци), асирийците...  ?

Памфуций
снимка на Памфуций

Междувременно "жълтото еврейче" изчезна от текста на "Белите манастири" в изпълнение на Глория.  👀

 

Думи думи

Какво си сложил тези изненадани очички?

Ти можеш ли да докараш поетичен текст със „русото„ или „рижото синеоко еврейче„?

Кайзер Созе
снимка на Кайзер Созе

Да бе. Прецакаха първата ни песен, свидетелство за приватизация по земите ни.

генек

Интересно - защо ли се е появил?

И защо ли се завръща? Ако изобщо е напускал хората ПО СВЕТА не само в Европа...

----------

https://genekinfoblog.wordpress.com/

Предводител на ...

Интересно - защо ли се е появил?

Има книшки по въпроса.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×