facebook
twitter

Наблюдател

Търси се работна ръка!

На България ѝ трябват хора. При това спешно. Но откъде да дойдат тези хора? И има ли изобщо желаещи?
1677
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Дали ако виетнамци, а не български роми поставяха настилките по “Граф Игнатиев”, работата щеше да е по-качествена? Именно в строителството е констатиран най-големият недостиг на кадри. Съдейки по изпълнението, изглежда, никой не е инвестирал в квалификацията на ромите, за да свършат по-добре възложената им работа.

В един велик роман - “Гроздовете на гнева” на Джон Стайнбек, спечелил “Пулицър” през 1940 г., наемни работници пътуват от щат на щат в Съединените щати в търсене на работа. Спят в бараки, напоени с потта на хора с тяхната съдба. Не носят нищо друго със себе си освен евтиния труд на двете си ръце.

В XXI век работниците прекосяват континенти - отправят се от Азия към Източна Европа, а оттам на запад. Румъния търси работна ръка от Таджикистан, Полша - от Бангладеш, Индия и Непал. Българският бизнес също отправя поглед към Азия, за да реши проблема с недостига на хора, които да се трудят в земеделието, туризма, строителството, текстилната промишленост, а вече и в медицинското обслужване.

Работа в Българияима ли желаещи?

Дали ако виетнамци, а не български роми поставяха настилките по “Граф Игнатиев”, работата щеше да е по-качествена? Именно в строителството е констатиран най-големият недостиг на кадри. Съдейки по изпълнението, изглежда, никой не е инвестирал в квалификацията на ромите, за да свършат по-добре възложената им работа. Вместо в партньорство с държавата да инвестират в подобни усилия, българските предприемачи настояват властта да облекчи условията за внос на работна ръка от Молдова, Украйна, Индия, Грузия, Армения, Виетнам. Тоест работници от страни извън ЕС, съгласни да работят за такива заплати и при такива условия, които със сигурност няма да привлекат работещите в чужбина българи. Един пример от Виетнам: в тази азиатска страна минималните възнаграждения варират между 126 и 180 долара. Ако склонят да постъпят в българската текстилна индустрия, работниците от Виетнам ще получават 350-400 евро месечно, не повече. Още в началото на тази година виетнамската информационна агенция предаде, че България се нуждае от хиляди виетнамски работници в строителството, шивашката и текстилната промишленост, селското стопанство и медицинското обслужване.

Новина по темата дойде и от българското правителство. Вицепремиерката Марияна Николова съобщи, че правителството обсъжда промени за българското гражданство, както и облекчаване на режима за работници от трети страни. “В момента, в който сме готови, ще съобщим какви ще бъдат съответните предимства. За уседналост говорим, както и за възможности, които да облекчат режима за влизане в Република България”, заяви Николова. Без повече подробности.

В Полша например граждани на Украйна, Беларус, Молдова, Русия, Грузия и Армения могат да се трудят без специално разрешение за работа до 6 месеца в годината. Само за 2017 година Полша е издала разрешения за пребиваване на 683 000 граждани на страни извън ЕС. А статистиката за Чехия показва, че от приемането на страната в ЕС броят на работещите чужденци се е утроил. Чешката Търговска камара, която представлява общо 15 000 компании, съобщи наскоро, че към момента в страната се търсят половин милион работници.

В България граждани на трети страни имат право както на сезонна, така и на постоянна заетост. По неофициални данни техният брой не надхвърля 10 000 души, като над три четвърти са заети в бранша с едни от най-ниските заплати - туризма. Над 8000 души от Украйна, Молдова и Киргизстан са били наети в сектора през изминалия сезон.

Гражданите на Молдова вече нямат нужда от специално разрешение за работа - благодарение на влязлата в сила двустранна спогодба, според която работодателите заявяват пред българската Агенция по заетостта своите нужди, а молдовската служба осигурява работниците. Такава спогодба има и с Армения. И още: миналата година парламентът удвои квотата за работници от трети страни в дадена фирма. Сега тази квота възлиза на 20%, а ако фирмата е с персонал под 250 души и оборот под 100 милиона лева, таванът е дори 35%. В други държави от ЕС обаче подобни ограничения няма.

Какво може да предложи България?

Но дори и да облекчи бюрократичните процедури, България, смятана за най-бедната страна в ЕС, ще се конкурира за работници с останалите държави в Европа. Германия например ще приема годишно до 25 000 квалифицирани специалисти от държави извън ЕС, а Великобритания обяви, че ще увеличи четирикратно годишната квота за сезонни работници. При това положение какви конкурентни предимства може да предложи България - добро здравеопазване, добри условия за живот, толерантност към чуждоземците? Важно е да си отговорим на този въпрос.

В същото време в бюджета за 2020 година управляващите обявяват повишение на пенсиите и нов ръст на заплатите в бюджетния сектор. Тоест някой ще трябва да изработи тези средства. Но навръх 30-ата годишнина от началото на промените България все така се изпразва и откъм “мозъци”, и откъм работна ръка.

По БНР министърът на икономиката Емил Караниколов бе еуфоричен относно качествата и потенциала на българската икономика, чийто мотор по неговите думи е вътрешното потребление. Големите инвеститори обаче, изглежда, не му вярват. А и как биха могли, след като не са сигурни дали ще има кой да работи в предприятията им.

9

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Тарикат или рицар? Изборът е ваш

28.02.2020

КАЛИН ДОНКОВ

89
Хаос и спекула по време на коронавирус

28.02.2020

ДИЯН БОЖИДАРОВ

529 1
Защо ни управляват все по-невежи и крадливи хора?

27.02.2020

Виктор Папазов

15317

Коментари

Чичо Манчо - снех те
снимка на Чичо Манчо - снех те

Недостигът е осезаем в ресторантьорството и хотелиерството, там отдавна вече са украинци и молдовци, които не могат да разберат простия въпрос "Какви десерти предлагате?". В строителството също ще стане така ... като кръговото във Варна, още преди да е пуснато ще се руши. Най-дълго и най-зле от всички сфери е държавната администрация, която се руши от години.

Shaaban_bin_Robert
снимка на Shaaban_bin_Robert

Виетнамците, ако не друго ще решат въпроса с бездомните кучета. Неудобството е, че не са гласоподаватели, но така е - не може ...... и душата в рая.

mitkomm

Ей това е най- вярно от всичко!Пак нашите тарикати търсят хора да им работях не изцяло ангария, но почти за по 400- 500 лева, вместо да направят заплатите по 1000- 1200 лева.С тези разсъждения до никъде няма да я докараме- в Словения, в Чехия, в Хърватия как успяха, а ние- не?Природата ни е такава- хитреци, мошеници, все да преебем другия...е няма как да стане, на хората им писна да ги използват само!

Кире

Бончо ?

 

И в резултат милиони бг работници заминаха в западна посока. Там пък гледат на нашите като на виетнамски гастарбайтери в България.

Интервал

Търсят се нископлатени и неквалифицирани полу-роби. Другите сами намират къде да се реализират и обикновено не е в обръчите от фирми. Какъв изобщо е смисъла на тази DW плява?

mick

Решението е - дефицити и взимане на големи кредити. И да стискаме палци кризата да не е скоро.

 

Само така заплатите ще се вдигнат, и ще станем по-привлекателни както за нашите емигранти, така и за имигрантите.

 

А да, и с кредитите да се прави нещо смислено - например държавната и общинската инфраструктура... непипната за тия 30 години... а не  нещо дето миналата година са го ремонтирали или метрото в София..или някакви лъскави ремонти или коли за депутатите.

 

Ама надали - друго си е да обявяват всяка година излишъци.. и да си ги раздават помежду си.

Luckbox

Абсолютно съгласен. 

Banana Joe
снимка на Banana Joe

Съветът ми към българските "работодатели" е да си поседнат върху работната ръка.

После, като станат, все едно, че не е техна.

 

Сицилианецът
снимка на Сицилианецът

тва пасквилче що е тука?

Влез или се регистрирай за да коментираш