facebook
twitter

Наблюдател

Стане ли напечено, Борисов се крие на село, не в Европа

Лакърдиите от Брюксел за Цветанов са мерило за тавана, до който може да стигне българският премиер
15210
Илияна Кирилова
Каквото и да направи оттук нататък Борисов, бумерангът ще се връща все към него, докато не се освободи от Цветанов.

Почти сигурно е, че Бойко Борисов няма да се укрие като семейство Арабаджиеви в къща в Барселона, ако му се наложи. Той не смята Европа за надеждно убежище, въпреки че се представя в България за уважаван международен фактор. Притиснат до стената, пуска в действие селските си рефлекси, които му осигуряват най-добра защита в страна с традиционна селска народопсихология. За гражданеене в България не се прощава, но селското хитруване минава.

Последните му изяви в столицата на европейските институции Брюксел са показател за автоматизма на неговия инстинкт за самосъхранение. Участието му в Европейския съвет съвпадна с избухването на скандала с апартамента на верния му оръженосец Цветан Цветанов и други видни персони от ГЕРБ. Реакцията му бе мигновена, като в трите си публични изяви там

 

се барикадира зад две укрития

 

- селските лакърдии и антикомунистическата риторика. Нищо от тях не бе адресирано към брюкселските му събеседници, защото нямаше как да го разберат, а бе насочено само към склонните в България да се умиляват, че говори на техния простонароден език не къде да е, а от Брюксел. С него тази група избиратели се чувства в Европа като у дома си и е склонна да го защитава.

Председателят на Европарламента Антонио Таяни напразно напрягаше слух в слушалките, за да разбере от превода за какво говори българският премиер на 21 март при откриването на бюст на Атанас Буров в наречения на негово име изложбен кът в ЕП. Каквито и виртуози да са били преводачите, едва ли са се справили добре със задачата. За да им влезе човек в положението, трябва да види буквалните цитати от неподправеното слово на премиера:

"Сочат го (Буров) с пръст, че бил буржоа. А те какви са били червената буржоазия след 45-а година? Кои беха най-хубавите жилища в България, кой живееше на "Позитано", кой живееше на "Оборище", кой живееше в най-хубавите, най-скъпите квартали "Лозенец", "Изток", "Червена армия"? Докато ние, в село Банкя, ни казваха: "Английски не трябва да се учи, това е буржоазна работа" и че мерцедесът не е хубав, защото е с кофти двигател."

От това изявление Таяни вероятно е разбрал, че комунистите са били лоши, защото са лъжели простолюдието за качествата на колите, а Борисов като младеж е страдал, защото не са му давали да учи английски (извинение, че не го знае и до днес). В претенцията си за своята някогашна селска изолация Борисов дава

 

неподправено доказателство,

 

като твърди, че освен на "Оборище" и в "Лозенец" най-хубавите жилища на червената буржоазия са били на "Позитано". Вярно е, че там се намира днешната централа на БСП, но при социализма този квартал бе един от най-порутените в София, като на пресечката на "Позитано" и "Цар Самуил" се намираше т.нар. Солни пазар, където столичани продаваха старите си леки коли. Името му бе останало от Стара София, когато там наистина се е търгувало със сол, а по-късно са се събирали зарзаватчии. Като дете Борисов е расъл в Банкя и няма лични спомени какво е представлявала тогава улица "Позитано", но моите детски спомени са ярки и мога да твърдя, че никакви червени велможи с мерцедеси не са се въртели наоколо. Вехтите жилища се обитаваха от типична градска сиромашия.

Опитът в Европарламента за отклоняване на вниманието от Цветанов към някогашните велможи (доста по-скромни в разкоша си от сегашните) се оказа неубедителен и Борисов го разви във втора част на влизане в Европейския съвет. Този път не се интересуваше от чужденците и още с влизането си запита: "Къде са наште, добър ден" и се спря пред група български журналисти. Личеше си, че е доста объркан (вж. на https://www.facebook.com/boyko.borissov.7 ). Беше избрал ново укритие, но не му се получи. Насочи вниманието към топлите грижи на ГЕРБ за народа: "Тъжно ми е, че в ден, в който вчера дадохме 53 милиона за великденски надбавки и само в рамките на три месеца след Коледа и за Великден над 106 милиона за българските пенсионери - всичко това потъва, заминава... Много ми е тъжно и гадно, това е точната дума."

Самоокайването на Борисов бе жалко и след преспиване се върна на другия ден с нови сили към нападателната тактика. Потърси групата български журналисти и пусна

 

нов епизод от "Дързост и простота":

 

"Да коментирам ли закона на БСП, с който си приеха всичките им корупционни сделки да отпаднат със закон (...) Тая партия съм я създал, за да се бори с корупцията на комунистите."

И като се бори, защо не отменя техния закон, че да им търси отговорност? Никой журналист не се осмели да го пита и това му даде възможност бързо да свърне в селското си убежище:

"Трябва да има дебат хубаво ли е да има високи сгради. Ако искат колиби - колиби. Ние живеехме в колиба - две стаи в Банкя. Със сестра ми в една стая, докато бяхме и студенти включително, майка и татко в другата стая", продължи той.

На Борисов така и не му идва наум, че художествените му отклонения не подменят основния въпрос:

 

Какво ще прави, за да се очисти

 

при тази нагла проява на търговия с влияние и корупция в средите на ГЕРБ? Защото преструвките, че е бил изненадан, че не е подозирал, че винаги е бил на страната на закона, го поставят в още по-глупаво положение. Каквото и да направи оттук нататък, бумерангът ще се връща все към него, докато не се освободи от Цветанов. Нещо повече - оставката не е достатъчна, както не е достатъчна и оставката на Цецка Цачева. Възмущението на обществото е предизвикано от злоупотребата със служебно положение и няма да стихне, докато не бъде ликвидирана причината. Да подадеш оставка и да си тръгнеш с луксозен апартамент от властта все пак не е толкова тежко наказание. По-скоро е насърчение към всички на високи постове да се възползват от положението си навреме, за да не си отидат после с празни ръце.

Колкото и да се прави на простодушен, Борисов несъмнено схваща какво може да създаде впечатление, че се бори срещу корупцията, заради която страната има най-омърсения образ в ЕС. Затова преди да се раздели с журналистите, им подхвърли: "Ние ще се  поправим, ако сме сгрешили. Бъдете сигурни. Неслучайно на конференцията им говорих за лампичките. Тези си мислеха, че синята лампичка е дясното, а червената е лявото. Не, всеки да си върви по закона." Става дума за предупреждението му на конференцията от 20 януари пред съпартийците му от ГЕРБ: "Ако не ви светне червената лампа, аз ще ви светна синя". Всеки знае, че синята лампа е полицейска и че той е бил шеф на полицията. Нищо не пречи в сегашната си роля да задейства полицията и да подаде сигнал в прокуратурата срещу корумпираните активисти в собствената си партия. Ако е принципен, да се захване и с предшествениците си от БСП, защото законът трябва да е за всички и над всички.

По-вероятно е обаче да стане друго. Борисов ще се скрие зад "компетентните органи", които няма да посмеят

 

да осветят тъмните страни на българската клептокрация

 

Тактиката му ще бъде да протака, докато скандалът отшуми от само себе си и всички уличени в облагодетелстване от властта бъдат очистени от правосъдието. Неслучайно в докладите на Еврокомисията по Механизма за сътрудничество и проверка корупцията на високо равнище се разглежда като проблем, обвързан с неефективната съдебна система. Колкото и да са ялови критиките на Брюксел, няма как да скрият очевидното: корупцията по върховете в България процъфтява, защото няма страх, че някой ще я санкционира. Както установи проверка на в. "Сега", държавата се е осмелила да вкара в затвора само деветима завалии, въобразили си, че подкуп от 20 до 50 лева може да им свърши работа.

Игрите на високо равнище са за милиони и апартаментите са само най-видимите бонуси от облагодетелстването с властта. Обществото е отчуждено от средствата за производство почти като при социализма и затова се взира в средствата за потребление. Това дава свобода на клептокрацията да си разпределя заводи, ТЕЦ-ове, язовири, цели отрасли и какво ли не. Лакомията й боде очите само с луксозните жилища и автомобили. Ако поумнее по примера на някои големи западни богаташи да се показва по-скромна пред обществото, много вероятно е да си запази безпроблемно награбеното. Точно това долавя Борисов, когато търси селското си убежище за пред публика, но парвенюшкото му обкръжение го издава с кого обществото си има работа. Защото с каквито се събираш, такъв ставаш.

28

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Хакерската атака изкова универсално оръжие
Госпожа Европа ще се радва само два пъти
Апартаментите му евтини, акциите - скъпи

Коментари

ssto

Чудех се, каква е тази заигравка на ГЕРБ с паметта на Буров?

Изглежда, не са чели спомените му, но го уважават.

Е, като го ценим толкова много, време е да се съобразим с изводите му:

 

«В България един режим се изхабява за две години, един кмет за година, един министър-председател за половин година. Генерал Пенчо Златев се изхаби за три месеца. И падна. Дойде Андрей Тошев — и той не изкара година. И стори път на Георги Кьосеиванов — той изкара близо 4 години и се провали напълно. Изритаха го. Дойде Богдан Филов, кара-кара, не изкара и три години. И го смени Божилов. Той едвам-едвам изкара десетина месеца и падна.

      Дойде Иван Багрянов, хайде и той — юни, юли и август 1944 година. А Кочо Муравийчето, това дребно джебчийче в политиката, не изкара и една седмица.»

 

«Всяка власт, която и да е тя, се покварява за две, за три, за четири години максимум.»

 

«В Америка това е ставало. Ето, първият президент на Щатите става Георг Вашингтон и изкарва цели два мандата. Когато му предлагат и трети мандат, той казва: „Не, никога.“ „Защо?“ — питат го. „Защото — казва той — всеки един политик се изхабява и уморява за четири години. Осем години са предълъг срок. Затова си изберете друг президент. Аз не мога да дам повече нищо на моята страна. Тя иска млади, енергични хора, с размах и с любов към работата. Не към парата, към работата. И който дойде след мен, да декларира веднага всичките си имоти — да се види какво има, какво притежава, какво е спечелил. Ако не е спечелил нищо — значи той е негодник, некадърник и бездарник. Ако е спечелил — как го е спечелил, с какви средства? С ум, с такт, с воля, с маневри, с почтени сделки или с мошеничества. Ако е с мошеничества — вън. Той не е за Америка. Америка трябва да има способни, честни и богати президенти. Да не ламтят за пари, а за име, за чест, за потомството си — да му оставят честно име. Ето такъв човек ще си изберете. Аз ще гласувам за него. И моля ви, никога на го оставяйте да ви измами. Разнищете ризата му до конец. Вижте и калта под ноктите му — да няма в нея отрова. Америка има нужда от умни и честни управници.“»

 

«В България е така — който е на власт, иска да остане на власт. А който докопа властта, гледа как да не я изпусне и как да я даде на правнуците си. Не за внуците става дума, а за правнуците. Ето защо, в Америка хората са въвели четиригодишен мандат — както в Англия.

      За четири години — каквото направиш, направиш. Там избират и полицейския си началник, и свещеника си — всичко се избира.»

 

«Всяка управляваща партия идва на власт да се обогати, а не да прави кефа на народа. Това бе цялото нещастие на българската изборна система. Ние, българите, търсим облага, злато, златна мина във властта, а не чест и име — двете сили, двата фактора на прогреса. Просперитетът на българина — политик идва от властта, а не от честта. Затова кметът на село се покварява за една година и на втората вече никой не го избира, освен ако не направи машинации с властта. Всеки новоизбран кмет идва с надеждата да манипулира хората, да обработи общественото мнение, че е честен, прям и откровен, а той е мошеник. Кмет значи хитрец. Кмет значи добре замаскиран престъпник по душа, който не може да си намери другаде добре платена работа и посяга към общинската каса.»

 

«Няма случай властник да не се е изложил за пет години. Няма. И вие след петата година ще обърнете колата и ще промените кумирите.»

Forza NATO

Т'ва от "изводите" на Буров или от изводите на Топалов е?

Forza NATO

нов епизод от "Дързост и простота"

👍 😂

Shaaban_bin_Robert

Прав е Премиерът-слънце (l'état, c'est moi). На ул. "Позитано"", на ъгъла с ул. "Татарли", точно срещу Нипроруда АД живеят едни от най-големите червени велможи. Карат Мерцедеси "Конска глава", като 80% от тях нямат книжки, а останалите 20% са с купени такива. Изключително баровски квартал. Баце знае, най-добре. Освен кмет той е бил и пожарникар, и се предполага, че познава София като петте си пръста. Нищо, че е от село.

geo_19

Освен кмет той е бил и пожарникар, и се предполага, че познава София като петте си пръста. Нищо, че е от село.

 

Там някъде беше изгорелия цирк? 

Sapienti_sat

Циркът беше точно на обратната страна, зад паметникът на София, която преди беше Ленин.

tt34

Точно на " Позитано " беше  "изгорялия " цирк . На " Солни пазар " !                                                                                                       А за статията :👆👆

Neopol

Първо "Спомените на Буров" са фалшификат. Второ, самият Буров е огромен далавераджия и дори национален предател. Играе основна роля в т.н. Деклозиерова афера, която с пари на британски и френски банки цели да изкупи всичкото зърно, да го изнесе, за да предизвика глад и свали правителството.

 

САТЪР
снимка на САТЪР

БУРОВ КАКТО И  КОБУРГИТЕ СА 💩

срам че има неща на тяхно име

Neopol

А апартаментните афери сега, може и да са корупционни, но това не личи от пръв поглед. От пръв поглед личи единствено укриване на данъци, което е повече от достатъчно.

Manrico
снимка на Manrico

Почти сигурно е, че Бойко Борисов няма да се укрие като семейство Арабаджиеви в къща в Барселона, ако му се наложи.

Що пък да е сигурно? Тази къща е много добре скрита. Вече почти година всички корифеи и тартори на ченгеджийско-болшевишката българска журналистика я търсят и не могат да я намерят, макар че обещаха.

фен

Тази къща е много добре скрита

 

 

 

Нищо подобно, адресът се знае отдавна.

Барселона, ул. "Францеск Рибалта" 8

 

Формален Собственик - бивш общ работник, баща на манекенка с дъщеря от Боце.

фен

"Бащата на Борислава Йовчева е Георги Йовчев от Сандански. От обикновен работник в Барселона той изведнъж става управител на фирми с активи за милиони евро. След Борислава той е новият управител на фирма Numin invest SL, която е собственик на луксозната къща с оценка 2.9 милиона евро"

 

фен

Всъщност малограмотният мутрафон има не едно, а няколко такива деца - от журналистки и манекенки. Не е кой знае каква тайна.

А и острова се знае и къде е и на кой е. 

Все пак Боце задели няколко милиарда за 10 години. Къща в Барселона и гръцки остров са дребни харчове.

МногоУмен
снимка на МногоУмен
Забелязъл съм ,че най-малоумните и тъпите , имат най-висока тенденция да се размножават. Дет се вика , да предадат "ценните" гени за поколенията.
Slava
снимка на Slava

Като не намериха остров, пробват с къща, после с извънбрачно дете. Учудващо, че само едно са измислили, можеха поне пет да му припишат.😂

19namo

На този адрес е по- хубаво от остров.

Памфуций
снимка на Памфуций

👍 Терзиев.

И "новогодишни" елхи се продаваха на Солни пазар :)

А на "Дързост и простота" съм се смял с глас. 👌

slavabg

Още колко ще държи мвнтор цвичка у кравария 😆 скоро няма да утихнат нещата... оня и той си качва снимчици от там, все едно върши нещо, кой знае колко са платили за участие и селфита пак от наще парички  - голям цирк са тия двамата! 😂

 

Поздравления за статията! 👍

Джакомо_Грели
снимка на Джакомо_Грели

"Дързост и простота"

☺️✌️

Амира

👍 Светослав Терзиев!

👌 на "нов епизод от "Дързост и простота" се смях на глас 😂

Begemot
снимка на Begemot

"Дързост и простота":👍 -

K375

 Терзиев 👍

 ,, Дързост и простота " ☺️👏

Предводител на ...

Само да отбележа, че вариантите "Дързост и тъпота", както и "Дързост и простота" като име на сериала са в циркулация отдавна.

Но обвързването на това име с деянията грешнаго Борисова е готино от страна на Терзиев.

За целия текст 👍

Миряна Б.

 

Славчо, браво. Списвай понякога в После! А в кое село се крие Бойко?  Да не е Хераково, откъдето са майка му и убитият дядо, хайли лайкли наричан от съселяните Херакъл в секса?

LEFT

👍

Sapienti_sat

Светослав Терзиев 👍

пролетарий о тв...

Благодаря за чудесното четиво, г-н Терзиев. Само не съм съгласен с твърдението Ви, че Цвъки е верен на Повелителя на команчите. Нека малко да се поразплете чорапа и ще чуем други песнички от Цвъки. А коментарите за Буров на някои фантасти тук са направо интересни. Ние сме в състояние да очерним Левски и Ботев, та Буров ли да не можем да очерним. Нищо лично, само логично.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×