Медия без
политическа реклама

Опасни връзки - как МОН финансира учителските синдикати

Министерството фаворизира единия профсъюз и му плаща за реклама и популяризиране на програми

Синдикатът на Янка Такева - винаги на първа линия.
Aрхив EPA/БГНЕС
Синдикатът на Янка Такева - винаги на първа линия.

Влиянието на синдикатите отдавна не е толкова силно, каквото беше преди двадесетина години. В сферата на образованието обаче тяхната мощ все още е видима - чрез колективното договаряне на заплащането и условията на работа в сектора и чрез потенциала за бързо организиране на стачки и протести при нужда. Макар и публични организации, синдикатите всъщност от години са едни от най-непрозрачните субекти в обществения живот. Периодично около финансовото им състояние и богатото портфолио от имоти изникват скандали и разкрития, но като цяло властта предпочита гарантираното спокойствие пред баталиите от 2007 г. В началото на новия програмен период и първата година за изпълнение на новите оперативни програми и Плана за възстановяване, "Сега" поиска информация около една част от отношенията между министерство и профсъюзи, която обикновено остава скрита от публиката - финансирането, което съсловните организации получават от бюджета, облечено в различни проекти.

Предоставените по закона за достъп до информация данни показват, че финансирането фаворизира Синдиката на българските учители, докато другият основен просветен синдикат - към КТ "Подкрепа", почти не ползва публични ресурси.

Кой кой е в просветните синдикати

Синдикатът на българските учители (СБУ) е най-голямата учителска организация у нас. Създаден е през 1990 г., член е на КНСБ, и понастоящем, по неофициални оценки, има около 60 000 членове. За неговия председател Янка Такева, която е на поста от далечната 1995 г. и шеговито е наричана "Вечната Амбър", се знае, че има голямо влияние при вземането на решения в сектора. Г-жа Такева често е виждана във финансовото министерство и сама не пропуска да изтъква какви средства е издействала за системата от финансовия министър. Къде на шега, къде на истина, за нея се коментира, че дори може да "сваля и издига" министри.

Синдикат "Образование" е към другия голям профсъюз - КТ "Подкрепа" - с около 20 000 членове. Негов председател е Юлиян Петров. Влиянието на този синдикат не е толкова видимо за обществеността, но не е и малко заради активността по всички теми и проблеми в сферата. Третият учителски синдикат - Независим учителски синдикат (НУС) към КНСБ - попада доста по-рядко в общественото полезрение.

Един е повече от два

"Сега" поиска от МОН информация по закона за достъп до обществена информация за средствата, които са получавали трите синдиката от 2009 до 2023 г. по всички договори с министерството, както и за всички плащания към съответния синдикат за сметка на бюджета или за сметка на оперативни програми, по които МОН е бенефициент. Без никакъв мотив, от министерството предоставиха данни само за някои от исканите години - в отговора им пише, че се предоставят данни от 2018 г. до 2020 г., но всъщност са включени и справки за 2014 г. и за 2021 г. Какво показват те?

С Независимия учителски синдикат договори няма. Със синдикат "Образование" (към КТ "Подкрепа") има само един договор - за 19 720 лв., сключен на 30 април 2020 г. и със срок за изпълнение до 5 ноември 2020 г. Той е за изпълнение на проект: "Създаване на капацитет за подобряване на условията на труд и справяне с хроничния стрес на педагогическите специалисти в образователните институции", като средствата за него са от фонд "Условия на труд". Това е фонд към социалното министерство и от него, по закона за здравословни и безопасни условия на труд, се предоставят средства за провеждане на специализирани обучения, семинари и конференции в областта на здравословните и безопасни условия на труд (чл. 46, ал. 1, т. 6 от ЗЗБУТ).

Всички останали плащания - 16 на брой - са предоставени на Синдиката на българските учители. За трите години от 2018 до 2020 г., когато е времето на третия кабинет на Бойко Борисов, СБУ е бил изключително активен, сключвайки 16 договора за общо около 385 000 лв.

Реклама, семинари и обучения

Първият договор между МОН и СБУ, според получената информация, е сключен през 2014 г. - за обучение на тема: "Организиране и провеждане на обучения по здравословни и безопасни условия на труд и безопасно и жизнено поведение на учители и учащи", на стойност 24 000 лв. Следващият е от март 2018 г. - тогава синдикатът получава най-голяма сума - 48 930 лв., които идват по линия на ЕК и са предоставени за съвместна конференция на МОН, СБУ и ETUCE (Европейски профсъюзен комитет за образование) във връзка с Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г.

През 2019 г. синдикатът на Янка Такева получава още три договора. Първият е за 7068 лв., предоставени от ЮНЕСКО, за "реализиране на съвместни дейности със Синдиката на българските учители". Какви са точно дейностите, не е описано. Вторият е за близо 25 хил. лв. - по проект от фонд "Условия на труд" за обучения и семинари по здравословни и безопасни условия на труд, а третият - за 29 890 лв. за "информационна кампания, насочена към мотивиране, информиране и подкрепа на училища и участници". Прави впечатление, че доста от договорите на СБУ са за суми малко под 30 000 лв., което е прагът за сключване на договори без задължителна обществена поръчка.

През 2020 г. Синдикатът на българските учители получава цели 7 договора за общо 141 016 лв. 14 950 лв. са дадени за информационна кампания за мотивиране и информиране на училища във връзка с изпълнение на Национална програма "Мотивирани учители". Въпросната програма първоначално търсеше учители за училищата с уязвими ученици, но понеже не се радваше на интерес, се измени в обучение и квалификации за учители.

Интересно е защо синдикати трябва да получават пари, за да популяризират програма на МОН - нещо, с което би трябвало да може да се справи самото министерство с всичките му отдели, дирекции, регионални управления по образованието и др. Любопитно е и не могат ли и другите два синдиката да извършват също толкова добре дейността по рекламиране на образователните програми на министерство и защо само един от тях е предпочетен за тази мисия. 19 500 лв. са дадени на СБУ през юни 2020 г. - в разгара на ковид пандемията - за "разработване на модели за обучение от разстояние в електронна среда, свързани с програми за обучение". През август 2022 г. СБУ получава още 3000 лв. - пак да рекламира програма на МОН - тази за "Иновации в действие", по която се финансират посещения и наблюдения на добри иновативни практики в различни иновативни училища.

34 200 лв. е сумата на четвъртия за 2020 г. договор, който СБУ сключва - за разработване на подходи за индивидуално профилиране и персонализирано обучение на деца и ученици със специални образователни потребности. Следват договор за 18 166 лв. - отново за обучение за безопасна работна среда в училище и извън него - по линия на програмата на Фонд "Условия на труд" за 2020 г., още един за 17 000 лв. - за популяризиране на националната програма на МОН "Роден език и култура зад граница" и друг - за 34 200 лв. - пак за разработване на методика на обучението от разстояние в електронна среда.

През 2021 г. от МОН посочват 4 договора, сключени със СБУ - трите са по времето на Борисов, последният - по времето на служебното правителство на Стефан Янев. 27 800 лв. са предоставени на синдиката за провеждане на обучителни семинари за 150 учители, които преподават финансова грамотност. 28 000 лв. СБУ получава по евро проект "Подкрепа за успех" от оперативна програма "Наука и образование" - за да популяризира резултатите от този проект, и още 34 200 лв. - за разработване на "Указания за провеждане на квалификацията на учителите при обучения осъществявани от разстояние в електронна среда". Последният договор за 2021 г. е за 19 700 лв. - за провеждане на обучение и съпътстващи дейности към него на 150 учители за повишаване на компетентностите им в областта на финансовата грамотност и икономическа култура, в изпълнение на Националната стратегия за финансова грамотност на България и Плана за действие (2021-2025 г.) към нея.

За самите обучения някои легенди вероятно ще се окажат съвсем истински. Случайна търсачка в "Гугъл" показва, че семинарите и обученията на учителски колективи и сдружения на директори вече са самостоятелен туристически сегмент, а една агенция се хвали с богат опит в организирането на множество такива семинари в луксозни хотели в България и в чужбина. Сред посочените дестинации за семинари са Боровец, Велинград, Златни пясъци, но и Дубай, Лондон, Санкт Петербург, Москва.