facebook
twitter

Наблюдател

Как общините пропиляха милиони за скандални ремонти

Драстични нарушения в конкурсите и немарливо изпълнение превърнаха много проекти за нова градска среда в антиреклама
2 062
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Прясно разбити плочки по трамвайното трасе на "Граф Игнатиев". До чупенето им се стигна заради липсващи фуги, които да поемат разширяването на материала в горещините.

Наливането на пари в общините непосредствено преди местните избори е редовно прилаган трик от управляващите. През годините се нагледахме на какво ли не - от чешмичките на царя, през скандално разпределените 500 млн. лв. по програмата за растеж на кабинета "Орешарски", до нелепите стадиони за масов спорт в обезлюдени села, финансирани в навечерието на местните избори през 2015 г. Гвоздеят в програмата за предстоящите местни избори в големите и средни градове са проектите за устойчиво градско развитие. Десетки милиони левове са вече влезли или ще влязат непосредствено преди изборите в 39 населени места по програмата "Региони в растеж" по договори за обновяване на градската среда.

Това са много видими проекти, защото включват централните градски части, и е безспорно, че управляващите ще извлекат дивиденти от рязането на лентички непосредствено преди вота. Още повече, че това са наистина големи проекти. Малко са общините, успявали за своя сметка да финансират такива крупни договори за реновиране на градската среда през годините. Усвояването на солидната инвестиция обаче затрудни много общини, а при някои от тях договорите се оказаха истинска катастрофа. Така вместо да изпишат вежди, в няколко големи общини кметовете извадиха очи. Скандалите не стихват и е ясно, че темата ще бъде основна в хода на предизборната кампания.

 

Сложни проекти, сладки изкушения

 

Изпълнението на проекти по оперативните програми винаги е било съпроводено с тежка бумащина. Това не е изненада за никого, не би следвало да е изненада и за общините, които работят вече втори програмен период и би следвало да са натрупали опит. Управлението на тези проекти обаче продължава да е предизвикателство за местните управи и това донякъде е неизбежно на фона на сложната структура от дейности, които следва да се организират. По един проект се провеждат поне 5 обществени поръчки - за самото строителство, за строителен надзор, понякога и за авторски надзор. Към списъка трябва да се добавят и поръчките за изпълнение на задължителните мерки за популяризиране, а някои общини се възползват и от възможността да изберат външен екип за управление на проектите. Възлагат се и договори за одит на разходите.

Всяка от тези обществени поръчки може да се приеме за равносилна на изкушение, ако си припомним обръчите от фирми и порциите на Ахмед Доган. Допълнителна трудност в случая е и бурната реакция на обществеността към решения, свързани с естетиката на градската среда. В някои общини кметствата не си направиха труда да обясняват проектите навреме и скандалите не закъсняха. За капак качеството на изпълнение по места се оказа плачевно, а непосредствено преди вота започнаха да валят и наложените от регионалното министерство финансови корекции заради допуснати нередности. Така вместо да се усмихват пред камерите при рязането на лентите, на част от кметовете вече им се налага да се обясняват за глоби и загуби за общинския бюджет. И докато при някои местни управи пропуските звучат дребни, при други нарушенията са направо брутални.

 

София и Пловдив - ремонти за чудо и приказ

 

Ремонтът на двете централни зони в столицата с пари по ОПРР - района около улица "Граф Игнатиев" и храм-паметника "Св. Александър Невски", се оказа истинска катастрофа. Нагледахме се на всякакви нелепости - последно изскочиха плочи от високите температури по релсовия път заради липсващи фуги, които да оберат разширяването на материала от горещините. И двата договора са санкционирани с 5% финансова корекция заради допуснати ограничителни условия при подбора на участниците в строителството и така сума от 1.6 млн. лв. няма да бъде възстановена от ЕС и ще остане за сметка на общинския бюджет. И без проучване на общественото мнение може да се твърди, че кметът Йорданка Фандъкова загуби много от рейтинга си с този ремонт. Любопитен и не много коментиран факт е, че Столичната община всъщност има външен екип за управление на проекта. Договорът за 406 890 лв. без ДДС е сключен с фирма "Конкредо" ЕООД на 21 август 2018 г., като от фирмата се очаква да подпомага възложителя в управлението на договорите за строителство и надзор, включително и контрол върху плащанията, изпълнението на графиците, отчетната дейност.

Подобни външни екипи за управление имат малко общини с проекти по програмата. Горчивият опит на София и със закъснението на ремонтните дейности, и с проблеми по качеството показват, че изборът на външен консултант не е гаранция за безпроблемно изпълнение. Интересно е доколко консултантът е помогнал на общината да се размине с много по-сериозна санкция покрай скандала с оставката на бившия зам.-кмет по транспорта Евгени Крусев. Крусев напусна след скандал с подменени материали при изпълнението на договора за ремонта на зоната около "Граф Игнатиев", а нарушението заплашваше с 25% санкция бюджета на проекта, или над 5 млн. лв. После се оказа, че точно тази част от договора не се финансира от ЕС, а само с пари на общината.

В неласкавата класация по проблеми Пловдив успя да задмине столицата. Отделни участъци на града буквално се превърнаха в плавателни при обилните валежи в началото на юни, а обекти, ремонтирани за милиони левове, се оказаха наводнени въпреки подменената отводнителна система. Качеството на строителството по проекта за подобряване на градската среда на места е плачевно, а администрацията панически бяга от опитите на опозицията да бъде проведено нарочно заседание на общинския съвет по проблемите. Пловдив е извършил и много по-сериозни нарушения при възлагането на поръчките от София.

Общината е направила два неуспешни опита да възложи поръчката за строителство и е успяла едва на третия път, показва прегледът на документите. Първата поръчка е прекратена с аргумент допуснати грешки в количествено-стойностните сметки и пропуск финансовият ресурс да се представи като лимитен. Общината не е успяла да се справи и втория път, като поръчката отново е отменена заради грешки в количествено-стойностните сметки и подадена към потенциалните кандидати непълна информация за техническите инвестиционни проекти. На третия опит общинската администрация все пак възлага договорите, но този път с цената на сериозни нарушения в методиката за класиране, довели до налагане на финансова корекция от МРРБ на стойност 1 050 048 лв.

Делото за санкцията вече приключи на първа инстанция в полза на МРРБ, а от аргументите на съда става ясно, че изпълнителите и по трите обособени позиции на договора са класирани с цената на нарушение. За подреждането им на първо място е допринесла витиеватата методика за оценка на техническото предложение. От фирмите е искано да докажат използвани от тях в строителството иновативни техники за гарантиране на качеството на строителството и екологични мерки, без да е ясно как точно ще се оценяват те. Така и по трите позиции на първо място са класирани фирми с по-висока цена от втория в класацията без изрично доказани иновативни и екологични характеристики в офертите, които да оправдаят получените високи точки по този показател. Казано лаишки, общинската администрация си е скроила методика, която да й позволи да класира на първо място когото си поиска, независимо от цената. Разликата в офертите не е никак скромна. По обособена позиция 1 класираният на първо място "Драгиев и Ко" е предложил цена от 7 085 942 лв. без ДДС при цена на втория в списъка - "Еко традекс Груп" АД, от 6 029 186. Разликата доближава милион и по обособена позиция 2 - избраната фирма "Агромах" ЕООД предлага цена в размер на 5 400 271.27 лв. при оферта от 4 668 684 лв. на втория в списъка.

Пловдив може да се "похвали" и със скандален договор за популяризиране на проекта за подобряване на градската среда. Този тип договори често са проблемни заради зле планирани мерки за популяризиране на проектите и производството на абсурдни промоционални артикули. В Пловдив заложените по договора сувенирчета се оказаха неоткриваеми. По договора за информация и публичност Пловдив е заложил 70 972 лв. без ДДС разходи, а от фирмата изпълнител "Инфо трейнинг" се чакат стотици рекламни материали. Поръчани са 500 чадъра от по 14 лв., 100 чанти за документи от екокожа (25 лв.), 500 флашки (26 лв.), 500 фенерчета по 11 лв. и др. Най-подиграваният артикул по поръчката са 500 антистрес сърца (1.5 лв. за бройка). Извън рекламните материали по договора са предвидени и по 10 събития "първа копка", както и "рязане на лента" на приключените обекти. Ползата от тези напудрени церемонии при толкова много проблеми не е голяма.

Иначе администрацията в Пловдив е била по-скромна от тази в София при поръчването на градски мебели. Пловдив е успял да си купи градски кошчета за скромната цена от 130 лв. с монтажа при близо 1000 лв. цена на кошче в столицата. Пейките с облегалка в офертата на "Пътища Пловдив" са с цена от 239 лв. - в пъти под най-евтините пейки в столицата.

 

Цената, тази дребна подробност

 

Щедрите разходи по европроекти и липсата на особена грижа как се харчат европарите не е новина за никого. Цената съвсем официално се е превърнала в дребна подробност в част от обществените поръчки по проектите за градска среда. Подобно на Пловдив, тези общини са успели да обърнат класирането с изисквания в стил "шменти капели" и ниска тежест на цената в методиката за оценка на предложенията. Така на първо място са класирани фирми с високи ценови оферти и съмнителни предимства в техническата част.
Пример в тази посока дава община Карлово. Карлово има наложена финансова корекция от 5% върху договорите за благоустрояване на градската среда, като санкцията възлиза на 211 214 лв. При обществената поръчка за възлагане на строителството цената на предложените оферти е имала едва 40% тежест при класирането. 15% от оценката се формира от нещо, наречено "Мерки за намаляване на затрудненията при строително-монтажните работи", 45% е тежестта на показателя "Работна програма". Според МРРБ при показателя "Работна програма" изобщо не е ясно какви са условията за присъждане на два от възможните резултати - 15 или 25 точки, а залегналите термини за оценка на предложенията като "адекватно/ относимо”, ”подробно/ конкретно” , ”нереалистична”, ”съобразно добри строителни практики”,”несъществени непълноти” и др. са силно субективни. МРРБ е имало и друг мотив за санкционирането на този договор - отказът на общината да раздели обществената поръчка на обособени позиции въпреки условията да има такова разделение. Общината е преценила, че привличането на отделни изпълнители ще попречи на синергията при изпълнението на проекта и така неправомерно е осуетила достъпа до поръчката на повече изпълнители.40% е тежестта на показателя "Цена" и по договорите за градска среда на община Ямбол. Ямбол също е с финансова корекция от 5%, или 368 065 лв., които няма да бъдат възстановени от бюджета на програмата и ще останат за сметка на кметството. Основният показател за възлагане на поръчката е "Предложение за изпълнение" с тежест 60%. И тук възложителят е въвел "симпатични" надграждащи показатели, които позволяват субективна оценка - „Качествени аспекти на предложението, свързани с предмета на поръчката“ и „Екологични аспекти на предложението, свързани с предмета на поръчката“. МРРБ установява, че предвидените подпоказатели предполагат субективно оценяване и всъщност в голямата си част преразказват заложените технически изисквания към кандидатите, които те вече са покрили на ниво подбор.
В община Смолян пък цените направо са се оказали неверни, поставяйки под въпрос цялото изпълнение на договорите, установява МРРБ. От материалите по административното дело става ясно, че избраният изпълнител за позиция 5 - фирма „БАКС 99 "АД, не отговаря на изискванията на възложителя. В ценовата му оферта за дейност „Разваляне и възстановяване на пътна основа - битумизирана баластра 8 см и трошено-каменна настилка 35 см (без асфалтово покритие), вкл. извозване на строителни отпадъци" изобщо не е включена битумизирана баластра, камо ли с 8 см дебелина, а само различни фракции на трошен камък. Конкурсната комисия изобщо не е забелязала това, но пък е отстранила с основание некоректно съставени разходни норми на битумизираната баластра и натрошения камък друг участник в конкурса - фирма "Агромах". Незаконосъобразно според МРРБ е класиран и участникът за 4 позиция - „Запрянови - 03" ОО. И тук цената за разваляне и възстановяване на пътната основа е изчислена неправилно, като според описаните параметри дебелината на битумизираната баластра излиза под задължителния минимум от 8 см. Така и по тази позиция има неравно третиране спрямо друг отстранен участник  - „Пътища Пловдив" АД.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Хърватия откри туристическия сезон ...засега

26.05.2020

АДЕЛИНА МАРИНИ

119 1
Факторът “Божков” се промъква в политическата игра

26.05.2020

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

940 1
Най-мрачният опит от борбата с COVID-19 e на Швеция

25.05.2020

Би Би Си

8224 28

Коментари

дядо яга

Приличен анализ...общ, но все пак анализ. И милионите не са пропиляни...Всъщност зависи от гледната точка. Гледайки от страната на данъкоплатеца, безпорно е така...На фона на въпиющите реални горещи проблеми, които не се решават заради липса на финанси, да се пудрят центровете на градовете , и то по въпиющо-непрактичен начин, си е направо подигравка с хората.... Но погледнете и по друг начин. Тези милиони всъщност не са загубени. Просто са ги намерили правилните хора. И именно поради това, когато правилния хор не се класира, въпреки всички произволни условия  против по-умерените, но не наши, то конкурса просто се отменя. Нали не се заблуждавате, че тези простотии като критерии Работна програма и прочие са заложени от нисшата експертна администрация просто щото толкова им е акъла. И идваме до главното...Че върхушката, събрала се в организираната група под името Герб, не казвам престъпна, защото тези ,на които им е работата да казват тези неща, не го казват...работи за някой друг, но не и за избирателите си. И  нелогичното, че не гледаш цената, а да те вълнува повече разни написани фантазии за иновативни, каквото и да значи това, невъзможни за сравняване неща....е всъщност страшно логично. Така привидно обществената поръчка се превръща просто в поръчка. И с няколко анекса впоследствие - в подарък. Каквато всъщност е главната  цел.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×