facebook
twitter

Наблюдател

Доня Корнела реди предизборна листа

Ако продължава да конфронтира Йончева и Станишев в тази партийна латиноамериканска сапунка, соцлидерката пак може да загуби "нарисувани" избори
10 341
 Илияна Кирилова
Нинова подреди партията зад Йончева

БСП отдавна тръгна по седесарските пътеки на разцепление и въпреки съпротивителните сили на партията този път си остава все така широк и бърз като магистрала към нищото. Социалистите допуснаха вътрешнопартийният диалог между връх и опозиция, който винаги е съществувал и с който партията с право се гордееше, да се изостри дотам, че неслучайни лидери като Георги Първанов и Татяна Дончева да търсят реализация извън “Позитано”. Ерозията продължи да се задълбочава, особено около споровете между Първанов и Станишев, а сега е видима за всеки, който следи отношенията на Нинова с вътрешнопартийната опозиция.

Скандали във варненската партийна организация, оставки в софийската, открита битка между пловдивски социалисти и централата, директна атака срещу бургаски партийни лидери - всичко това се случва пред очите на симпатизантите през последната година. Без да броим пленумния ропот срещу Нинова, който не спира, независимо дали става дума за дебат около бъдещето на “Дума”, или дискусия за Пакта за миграцията.

Но това, което никога, ама никога не се е случвало в партията, е на върха на битката на лобитата да бъдат поставени двама души, които дълго време бяха едно семейство - Сергей Станишев и Елена Йончева. Такава сапунка,

 

такава класическа мелодрама партията не помни

 

Предстоят европейски избори, а през последните седмици двамата са спрягани ежедневно за водачи на кандидатската листа на БСП. Той е лидер на ПЕС, тя е главното острие на социалистите в момента. И въпреки че Елена отрича някой да й е предлагал да участва в предизборната надпревара, а Станишев зове за партиен мир, сблъсъкът е очевиден. Сергей тихо мърмори: “Който се опитва да копае окопи между БСП и ПЕС, стреля в крака си”, а Елена продължава да бъде знаме в ръцете на партийното ръководство в борбата му срещу Борисов, Банов, Цветанов и цялата ПП ГЕРБ.

Такъв блестящ латиносериал. Той има потенциала да държи в напрежение соцредиците поне до средата на март, когато листите на БСП окончателно ще бъдат подредени.
И ако това наистина се случи - ако през следващите два месеца партията дъвче темата “Кой ще бъде водач на листата?”, то имаме обосновано предположение, че

 

БСП ще повтори самоубийството си от 2017 г.,

 

когато загуби нарисуваните парламентарни избори. Спомняте си - партията бе спечелила президентските избори, подкрепяйки жокера Румен Радев, той тъкмо встъпи в длъжност, управляваше служебно правителство, рейтингът на социалистите догони този на ГЕРБ и... Нинова взе да разправя небивалици за някакви три проектоправителства с три проектопрограми за управление, които седят на нисък старт да поемат управлението. Тогава в БСП така и не разбраха, че вотът за Радев не е равен на вот за БСП.

Сега е същото. Нинова пак помирисва изборна победа, пак рейтингите са близки и пак се пишат програми на кило - кеф ти за управление на България, кеф ти за управление на Европа. И пак Нинова не вижда камъчето, което може да обърне старата каруца - партията е заредена със скандали като минно поле в демилитаризираната зона. И тъй като идват евроизбори, листите са най-добрата хранителна среда за една добра вътрешнопартийна война.

 

За този скандал са виновни много хора

 

Червеният каудильо Нинова драпа със зъби и нокти да изхвърли от българската сцена сеньор Сергей, въпреки че такова чудо - българин да е начело на ПЕС, едва ли ще ни се случи през следващите сто години. Независимо от разликата в позициите по ключови въпроси Нинова можеше да потърси компромис, а не да вика “Je suis Eлена”. Войната толкова е замъглила погледа й, че й пречи да прави дори стратегически компромиси. Тя смело започва битки, но трудно ги завършва. Заради войната със Станишев тя превърна доня Елена за нула време от добър журналист в партиен фактор. Тези неща не стават така. На Илияна Йотова й трябваха 10 г. партийно чиракуване, преди да стане евродепутат и 20 г. преди да стане вицепрезидент.

Станишев също можеше да направи компромис - той бе току-що преизбран за лидер на ПЕС, бъдещето му е в съвсем друга плоскост и няма нужда тепърва да се бори за някакво място, пък било то и в Европарламента. Що се отнася до позициите му - те очевидно се разминават не само с електората на БСП, но и с 3/4 от българите. Днес той е по-близо до либералната опозиция, отколкото до все по-консервативното “Позитано”. На предните евроизбори той бе изпреварен от световно неизвестния тогава Момчил Неков, днес също

 

може да спечели избори само ако е изстрелян с ракета

 

и бетониран на върха на пропорционална листа.

Елена също може да свали напрежението, като направи крачка назад - в интерес на истината няма нито една логична причина тя да е евродепутат номер 1 на БСП. Не е изявен политик, камо ли международник. Елена би трябвало да е наясно, че тези, които днес я наричат Жана д'Арк и пръв борец срещу Капо ди тути капи, тези, които я карат да огласи флашки, го правят само за да задълбочат споровете в партията, а не защото им е мила на сърцето.

Елена би трябвало да се замисли и защо точно в този момент дойде атаката от прокуратурата за т.нар. пране на пари. През последните години прокуратурата прави перфектно три неща - всява страх сред опонентите на ГЕРБ със скалъпени обвинения (Елена смята, че се случва това), чисти имидж на хората около ГЕРБ и комбинирайки двете, влияе върху политическите процеси. Всъщност точно това се случва - лансирайки небивалици около Елена, прокуратурата всъщност затвърждава статута й на борец срещу ГЕРБ, включва я в редицата на партийните жертва. Така прокуратурата на “този, който Бойко си го избра”, помага на Нинова да нареди листата и да отстреля Станишев.

Не е добър знак за БСП да планира бъдещото си присъствие в ЕП на базата на текущи скандали. Ако Нинова иска да помогне на партията, а не на себе си, тя трябва да реши проблема поне с водача на листата сега, а не в средата на март, както е планирала. В средата на март ще е късно. Ако Станишев и Йончева искат да останат в българската политика, също трябва да зарежат егото си. А Елена трябва да избере и политик ли ще бъде, журналист ли, или просто приносител на флашки. 

 

67

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Частните уроци намаляват вниманието на учениците в училище
Танкерът, заради който България се нареди сред пиратите на XXI век

01.07.2020

МАРТИН ГЕОРГИЕВ

6087 13
Страхува ли се властта от гражданите?

30.06.2020

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

2855 5

Коментари

Страници

analfabet

***

NATURAL

Много точно е напипал нерва и описал ситуацията, щом има такъв квич отдолу. Чак за стилистика и заглавие му придирят :)

TheBahurKing

Е не е в час, естествено, позволява си да критикува любимката на втория най-прогресивен форум, срамота!

Впрочем от близки познати на бившето "семейство" Сергей - Елена знам, че на финала, преди да се разделят, много трудно са се понасяли един друг...

NATURAL

Щяла била да отиде БСП в калта./ Ми там и е мястото, да плачем ли СЕГА.

lucasbg

***

momon

Ако иска бсп да се движи напред, то Станишев няма място в бсп. По-интересния въпрос е дали бсп трябва да бъде в пес.

аванти дилетанти

Още по-интересен въпрос  е какво й е социалистическото на БСП.

Амира

редко неприятен опус, еле пък заглавката му ?

Simplified Solu...
снимка на Simplified Solutions 2

Но това, което никога, ама никога не се е случвало в партията, е на върха на битката на лобитата да бъдат поставени двама души, които дълго време бяха едно семейство - Сергей Станишев и Елена Йончева. Такава сапунка,

 

такава класическа мелодрама партията не помни

 

Недостойно е, Петьо Цеков. И не е анализ - от заглавието до флашката. Изненадана съм. 

 

Biberkov

А как обичахте Петьо когато громеше герб, а сега социалистическия дуализъм влиза в действие. 

Captain Buddy
снимка на Captain Buddy

***

аванти дилетанти

Горното антрефиле е ударило в десятката. БСП не е никаква партия. Нея я крепи само интересът и взаимозависимости на персонално ниво. Не принципи, идеология, програми и т. н., както е при нормалните партии. Социалистическо е само имато й. Политиката и босовете й са върло капиталистически, при това от най-дивия му вариант. Единствената последователност проявява в защитата на интересите на Москва, които също нямат нищо общо със социализъм. Затова и аналогията с мафиотска организазия е напълно адекватна. 

Памфуций
снимка на Памфуций

Предполагам, че това е някакъв опит на Цеков да внесе политически баланс в писанията си. Ако се гледа внимателно се вижда контраст между тон и съдържание. Независимо от заядливия тон, статията е пълна с доброжелателни съвети към БСП. Разбира се, форумните симпатизанти навикнали на "Браво, Корни" и "Мачкай, Корни" , не успяват да видят това.

 

Но съм съгласен с Цеков в едно:

Заради войната със Станишев тя превърна доня Елена за нула време от добър журналист в партиен фактор. Тези неща не стават така. На Илияна Йотова й трябваха 10 г. партийно чиракуване, преди да стане евродепутат и 20 г. преди да стане вицепрезидент.

.......

А Елена трябва да избере и политик ли ще бъде, журналист ли, или просто приносител на флашки. 

Не съм убеден дали е заради Станишев тая работа, но още от парламентарните избори твърдо стоя на мнението, че политическата кариера на Йончева е грешка и предателство към нейната журналистическа работа. Тя можеше да се реализира чудесно като журналист и то разследващ журналист, ако и политически ангажиран (много такива има) , а партийната телевизия и дава отлично поле за изява.

Captain Buddy
снимка на Captain Buddy

Пет., 01/02/2019 - 22:58 (нов)

Памфуций, а на теб харесали ти изказа на автора и толерантния му език?

Памфуций
снимка на Памфуций

Кое от

Ако се гледа внимателно се вижда контраст между тон и съдържание. Независимо от заядливия тон, статията е пълна с доброжелателни съвети към БСП. Разбира се, форумните симпатизанти навикнали на "Браво, Корни" и "Мачкай, Корни" , не успяват да видят това

 

не разбра?

Captain Buddy
снимка на Captain Buddy

A simple question requires a simple answer, not beating around the bush!

Много подходяща английска фраза за случая.

маргаритка2

Предвид неограничените възжности на прокуратурата, особено едната,  върховната кондиция на съдебната система и моралните задръжки на цвъки, като еманация на герберлъка, е недопустимо която и да е опозиция да вади фаворит. В най-добрия случай ще излезе от неизвестност след 48 часа, а после я камилата, я камиларя.

 

Станишко няма ли брат-близнак да излезе от кома тия дни?

Slava
снимка на Slava

Е как Йончева да остане журналистка след като бившият ѝ мъж се изкачи на европейския партиен връх. Тресе я жестока амбиция да го победи. Но има разлика с другото ѝ доказване - да роди на 50 не е като да победи в партия, в която интригите са като слънцето и водата за всяко живо същество.

Успех на Нинова в прострелването?

G52

Добра статия на Петьо Цеков.

 

Корнилчетата почнаха да подскачат.

 

Чакаме юлка симова на амбразурата.

 

?

 

 

Памфуций
снимка на Памфуций

Статията е недостойно интригантстване. Не че интригантстването може да бъде друго.

Петьо Цеков можеше да напише сериозен анализ, но е избрал това. 

И както казах, изненада ме. 

 

Нима?! Нека ти цитирам мнението на симпатизант (използвам мъжкия род безполово) на БСП и на линията на Нинова от един друг форум с подчертан соц-ком профил. Това мнение е публикувано само няколко часа преди статията на Цеков да се появи в газетата:

 

Тук имам едно раздвоение. Ще ми се Хубавата Елена да е в листите редом със Станишев, та да се види кой и какво. От друга страна изземването на Хубавото Ленче от българския политически живот ще е загуба за България.
 
Затова предлагам кой с каквото може да дадем едно рамо
[цензурирано], белким Сергей Станишев се кандидатира отделно, уповавайки се на разчетите на ентусиазираните си поклонници. Тамън ще се свършат две неща с един удар - преброяване на дивите зайци пишман левите и истинските леви у партията и околопартийното пространство. Винаги ще има гъбари, но от това вече не може да се избяга, затова да се задоволим с малко!
Станишев независим о муерте!

 

Бонус: Да си прецените свободно "изказа на автора и толерантния му език" ....

Neopol

Големият проблем на Нинова е, че освен проста е и тъмносиня приватизаторка седесарка-костовистка, която е била спасена от Овчаров от потъването на костовистките й събратя - братовчеди далавераджии привативазатори. Всъщност горните неща се пораждат едно от друго. Ама скоро ще я видим премиер, макар и за кратко, щото Бойко се осра, а партийците му се взеха на сериозно, несъзнавайки колко са прости. Затова и ще има наказателен вот, а Нинова се случва на точното място в точното влеме, въпреки, че това е чиста случайност, а тя няма принос, а само с простотия го спира.

Neopol

Станишев, Пирински и подобни соросоиди нямат място в листите на БСП, ако тя иска да спечели. Това е очевидно. За Соросидите си има  място при Христо Иванов и Цона. Да ходят там и да броят симпатизанти. :) 

Памфуций
снимка на Памфуций

Ми БСП да напуска "соросоидната ПЕС" и да се преориентира.

Invisible

   Време е вече Станишев да вдигне ръце от БСП.

   Явно нивото му се оказва прекалено високо за тях.

gowedo

И какво предлага автора? сер-ГЕЙ стани-ШЕФ да е начело на листата на БСП? Еми по добре  направо да се гласува за ГЕРБ-нали сам сер-ГЕЯ обяви, че са го поканили в гражданската им квота????

Simplified Solu...
снимка на Simplified Solutions 2

Нима?! Нека ти цитирам мнението на симпатизант (използвам мъжкия род безполово) на БСП и на линията на Нинова от един друг форум с подчертан соц-ком профил. Това мнение е публикувано само няколко часа преди статията на Цеков да се появи в газетата:

 

И?

Аз чета този вестник заради няколко автора, сред които е Петьо Цеков, и този форум пак заради няколко участника, сред които си и ти.

 

kramar

Кой би гласувал за листа, водена от Сергей Станишев?

buratinob

ЦЦ ще хареса това.

Но едва ли ще гласува.?

mi6osp.

 В поредното очакване на трусове и разпад вляво.

Характерен за т.нар. десни анализ на напълно неразбираемите  за тях процеси вляво.

Затова е тип  "Всички са маскари!" .

Толкоз си могат.

На политическото сметище са точно тези, който повтарят тази мантра, опитвайки да маскарят противника.

аванти дилетанти

Тази журналистка има излъчване на надзирателка от концентрационен лагер от съветски филм. Само пагони й липсват.

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×