Quantcast
Докога ще търпим безобразията на КФН? | СЕГА
facebook
twitter

Наблюдател

Докога ще търпим безобразията на КФН?

Скандалите около застраховките за пореден път показаха, че властимащите не създават проблеми един на друг, след като има народ, който е търпелив и позволява да го щавят и грабят
4 704
 Илияна Кирилова
Председателят на КФН Карина Караиванова дълго време беше заместник на финансовия министър Владислав Горанов и засега се прочува само със скандали.

Преди дни Комисията за финансов надзор (КФН) съобщи, че предлага на обществено обсъждане въвеждането на системата "Бонус-малус" за задължителната застраховка "Гражданска отговорност" (ГО). Обърнете внимание – системата не се въвежда за доброволната застраховка "Каско", а за задължителната ГО. Основният аргумент на КФН е, че застрахователите щели да фалират, ако не се въведе. Т.е. системата се въвежда, за да се събират повече приходи, защото парите не стигат. Разбира се, че няма да стигат, защото част от парите на застрахователите отиват за издръжка на същата тази КФН! 

Безобразие 1 - издръжката на КФН

Комисията беше създадена преди 22 години като независим орган с функция да регулира нововъзникващия капиталов пазар в България. За да се осигури независимостта й, навремето (1995 г.) положихме сериозни усилия да убедим депутатите, че членовете на комисията трябва да се избират с мандат от парламента и да се отчитат пред него, а не пред правителството. С годините покрай обективната необходимост от промени и развитие законодателството, регулиращо небанковия финансов сектор, стана жертва на политически интереси и постепенно

 

комисията от регулаторен орган се превърна в хранилка

 

за верни хора на управляващата партия. Контролът и развитието на сектора станаха последна нейна грижа. Само един пресен пример – фалитът на застрахователната компания "Олимпик". Въздържам се от всякакви коментари за състоянието на капиталовия ни пазар, защото то е просто трагично.

Кое всъщност налага увеличението на събираните премии? Застрахователите вероятно наистина изпитват трудности, защото издръжката на уж независимата, но облечена с власт КФН е прехвърлена на тях. Става въпрос за десетки милиони, които и застрахователите, и пенсионните дружества, и всички брокери, посредници и агенти трябва да плащат като дан на комисията.

Благовидните обяснения, че индустрията трябва да поеме издръжката на комисията, не са сериозни. Ако КФН ще се финансира от бизнеса, тогава е редно и

 

нейните членове да се избират от същия този бизнес,

 

а тя да се превърне в т.нар. СРО (саморегулираща се организация). Така ще има симетрия между права и отговорности. В нашия случай имаме крещяща асиметрия. Един орган, облечен във власт, доброзорно, принуждава поднадзорните лица да поемат издръжката му. Някои биха определили подобна принуда като злоупотреба с власт, други - дори като рекет. По същата логика може да се въведе другото безобразие - КАТ да започне да събира официално от шофьорите пари за униформи, служебни коли и гориво!

Да направим една малка сметка. Ако разделим 10 милиона, което е реалистична сума, прибирана от поднадзорните лица от страна на КФН, на 200 лева, колкото е приблизително цената на ГО, ще излезе, че премиите на 50 000 автомобила отиват пряко за издръжка на чиновниците в КФН и най-вече техните началници. Самата председателка обяви, че се разписва на 13 500 лева. И това е без класове и прослужено време. Сигурен съм, че веднага ще ми наскочат да ми обясняват колко са им заслужени парите, точно като бонусите на Търговския регистър, който не работи почти месец това лято.

Има една хубава приказка, че човек не може да е слуга на двама господари. При създадената ситуация 

 

чии интереси ще защитава КФН

 

- нашите или на тези, които й дават пари?

Безобразие 2 - побългаряването на системата "Бонус-малус"

Системата "Бонус-малус" щяла да се основава на нарушение на правилата за движение, а не на извършени произшествия с даден автомобил. Много ми е интересно как чиновниците, измислили тази идиотия, ще ми обяснят например какво общо има неправилното паркиране със застраховката ми? Въобще какво общо имат нарушенията на правилата за движение със застраховката ГО? Та нали за тези нарушения има отделен закон и отделни наказания и глоби? Тази недомислица започва много да прилича на данъка "диш хакъ" от времето на османското "присъствие" по нашите земи, когато османлията, който присъства на софрата ти неканен, ти изяжда яденето, а отгоре на всичко и ти иска данък, че си е изтъркал зъбите, докато го е ял.

 Да припомням ли, че в правото има един принцип - че

 

не може да има две наказания за едно провинение

 

Ала на кого да го кажеш, когато живеем в ерата на победилото невежество?

Безобразие 3 - системата няма да се прилага за държавните и общинските автомобили!

Според мен с това пряко се нарушава записаната в конституцията равнопоставеност на гражданите и собствеността им. От КФН изтъкват като аргумент, че било много сложно да се определи система "Бонус-малус" за тези автомобили заради обществени поръчки и какви ли още не доводи. Значи за тях е сложно, но за гражданите не е сложно?! Нали си даваме сметка, че ще ни направят луди, за да проверим дали един автомобил има "чисто свидетелство за съдимост". Но на чужд гръб и сто тояги са малко!

Истината всъщност е друга. Народът е казал – "гарван гарвану око не вади". Затова и властимащите не създават проблеми един на друг, след като има народ, който е търпелив и позволява да го щавят и грабят. Така ще е, докато народът не грабне тоягите или поне бюлетините и не омете цялата тази скудоумна управленска сган, която от почти 30 години ни граби и ни се хили в лицето. Изборът е изцяло наш.

Още

Завръщането на Михайлов в БФС - куп въпроси без отговор
Спомина се парламентът на изборния лифтинг

07.05.2021

ПЕТЬО ЦЕКОВ

1847
4 неудобни въпроса за кюлчета, Мата Хари и овластени мутри