facebook
twitter

Наблюдател

Бяла спретната къщурка - от Барселона до "Артекс"

Правителството вече е на пързалката заради съмнителните си сделки с апартаменти
7907
 Карикатура: Христо Комарницки

Очакваше се къщата в Барселона да свали този злополучен кабинет, а то къде по-малки жилищни площи обърнаха политическата каруца. При това не луксозни имения, не хасиенди, не снимани от въздуха палати, а апартаменти в софийски блокове. Вярно, лъскави блокове, с големи тераси и ВИП асансьори, ама блокове. Дали след 100-200 години управлението на ГЕРБ ще се запомни с нещо друго, освен че е падало все предсрочно, като третия път - заради алчността на хората във властта да се обзаведат бляскаво като крезове с цената на измама?

Каруцата се обърна, обаче премиерът все още се държи - стиска здраво с две ръце и още не се е изсулил от нея, защото се надява, че отвън приятелска ръка ще я повдигне и изправи. За крачолите му висят и някои верни слуги с надеждата, че и те ще бъдат спасени и няма да изпаднат. Не бива твърде много да се надяват -

 

той ще ги изтръска като бълхи, за да не го завлекат

 

и него в канавката. А и приятелска ръка няма откъде да се очаква, напротив: коалиционният партньор откри приятелски огън по ГЕРБ. 

Замесените в скандала с апартаментите, купени на фиктивно ниски цени, вече се множат на всеки кръгъл час. Един след друг във водовъртежа попаднаха депутати, министри, шефовете на антикорупционната комисия. Ако журналистическите разследвания продължат, сигурно хората във властта, купили жилища със симулативна сделка и укриване на данъци, ще станат лавина. Само че министърът на финансите - и той с огромен имотен проблем, се прави на ударен, вместо скоростно да съобщава с лихвите данъците, с които обществото е било ощетено.

Изправени сме пред абсурдна ситуация. Закононарушенията на самозабравилите се във властта се множат, а няма кой да ги накаже, както те ни заявиха най-нахално в прав текст. Прави са, освен избирателите, на чиито данъци се крепи тази власт, друг няма. Всички държавни органи, които получават публични ресурси, за да охраняват демокрацията и да наказват нарушителите и престъпниците, не изпълняват задълженията си. Всички те са въвлечени в търговията с влияние,

 

оплетени са в зависимости и са емблема на корупцията

 

Това не е нещо ново под слънцето, а най-банална авторитарна власт, установена в България още през 1944 г. През 30-те години на прехода към демокрация нищо не се промени освен персоните, които владеят обществените блага и злоупотребяват с властта си. Време е насмукалите се като кърлежи политици и държавни служители да паднат, нищо че вероятно след тях в общественото тяло ще се впият следващите. Това е диалектиката, откакто свят светува. Въпросът вече не е дали, а кога. 

Време е за разчистване на натрупаните престъпления през последните 10 години. Премиерът Бойко Борисов заяви, че в ГЕРБ били създали „стандарт: когато има такива скандали - дали е депутат, председател на парламентарна група, министър на правосъдието, зам.-министър на енергетиката, зам.-министър на спорта, се подава оставка". Редно е да даде личен пример, защото той е господарят на вече оплелите се в лъжи и измами, на него целуват ръка. А и вече не му останаха хора нито за депутати, нито за министри, нито за борци с корупцията - нищо че някои от тях минаха метър. Номерата с отпуските не минават и след Цецка Цачева и Цветан Цветанов трябва да се изниже цялата кохорта новодомци (и за Вежди Рашидов се отнася).

Това правителство неизбежно ще си отиде заради

 

наглата шуробаджанащина и липсата на независим орган, който да я пресече

 

Антикорупционната комисия беше създадена, за да я охранява и да не допуска косъм да падне от близките на властта. Сега, когато обширните тераси и евтини апартаментчета компрометираха хората по върховете на този орган, е ясно как и с каква цел е бил формиран той. Затова ръководството му трябва незабавно да бъде проверено с подхода, който самото то наложи - да го нагазят хора с маски, да бъде тормозено и разкарвано като панаирджийска мечка, да бъде накарано да изрови касовите си бележки от детските си години, да се наложат възбрани на всичките му имоти - за назидание на всички бъдещи наглеци, които си позволят да злоупотребяват с власт и да накърняват обществения интерес. 

Краят на това правителство е на дневен ред и заради изскачащите доказателства за изнудването на бизнеса, довело до разцвет само на тези фирми, които са склонни да дават систематично подкупи на властта: апартаменти, суджуци и всякакви други услуги. На председателя на ГЕРБ се пада отговорността за всички корумпета, израснали под крилото му. И няма нужда от етюди, че уж спира строежи на небостъргачи, което изобщо не му е работа. Нито от имитация на принципност и демонстрация на мускули. Всичко е кристално ясно. 

Време е гражданите да осъзнаят, че докато данъчните им наглеят с предупреждения да внимават в картинката и да декларират всичките си доходи, хората по високите етажи на властта се обогатяват незаконно най-безогледно. И няма данъчни за тях, нито прокурори, които да ги закарат на съд. А апартаментите им са само върхът на айсберга. 

Оставката е единственият изход, защото

 

това управление сключи престъпни задкулисни сделки с мутрите,

 

които държат България в желязната си хватка вече над две десетилетия. Благодарение на престъпния им паритет умря надеждата за независима съдебна власт, а прокуратурата е най-големият провал. Тя всъщност е адвокатура на силните на деня и е враг на все още слабото ни, но все пак жилаво гражданско общество. И да не забравяме, че ръководителят й в момента беше избран въпреки разкрития за симулативните му сделки и сбърканите му нотариални актове.

Но как би могло да е друго при тази власт? Затова сега тя най-нагло си преправя актовете, данъчните оценки и ще си разменя мафиотски услуги, докато не си избърше всичките лекета. Ако й дадем тази възможност.

15

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Гешев пробва да е едноличен владетел

16.02.2020

ТАНЯ ПЕТКОВА

5859 30
Кака и батко отмарят в средата на пожара

15.02.2020

ПЕТЬО ЦЕКОВ

11236
Поне 20% от артпазара са фалшификати

15.02.2020

ЕМИЛ Л. ГЕОРГИЕВ

1413 2

Коментари

Simplicissima
снимка на Simplicissima

а прокуратурата е най-големият провал. Тя всъщност е адвокатура на силните на деня и е враг на все още слабото ни, но все пак жилаво гражданско общество.

? ?

 

cymen

Четох до това за "най-банална авторитарна власт" и теглих една. Г-жа Георгиева е хубаво да се върне в гимназията, защото явно не и е

ясно какво е авторитарна власт и кога има таква в България.

Памфуций
снимка на Памфуций

Харесвам писанията на г-жа Георгиева, но този път не се е получило. А не се е получило, защото още нямаме дори и обща картина от дейността и размаха на "Артекс", от преплитането на бизнес интереси и политика, конфликти на интереси. Дори и прословутият небостъргач е проблемен не толкова заради оптитите на фирмата да спести някой лев покрай сагата с разрешителните ( анакрая може да се окаже , че там всичко е наред и накрая държавн ите институции, а не фирмата да излезе виновна), а заради факта, че общината е разрешила подобна постройка на това място, въпреки съпротивата на живущите в квартала. Какви са печалбите на тази фирма, че тя да си позволи "да загуби" около половин милион евро само в псалмоохранявания блок , според журналистическите материали?

Сетне, да има антидемократични тенденции, дори - условно казано - авторитарни, но държавата не е авторитарна все още, макар и нездравата обвързаност между част от съдебната власт с управляващата клика. Може би по-внимателни, по-добре проучени факти и формулирани текстове биха били по-убедителни дори за колумнистите. Отнася се и до къщата в Барселона.

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Жанрът на горния текст не е журналистическо разследване, а `гражданска позиция`. В който жанр Светлана Георгиева отново е в десятката.

 

Всъщност небостъргачът е незаконен дори само заради застрояването на 100% от терена, без оставяне на предвидените от закона 40% за озеленяване.

 

Фирмата дава апартаменти като подкуп на политици, за да ѝ осигуряват терени евтини или на мощно привлекателни места, както и благосклонността на специализирания и съдебен надзор. Така е на добра печалба, особено когато вдига бройката на етажите.

 

България не е авторитарна държава колкото Северна Корея, но колкото тодорживкова България от периода на людмилието -- да, че и хартисва. А всяко сравнение с путинова Русия, при спазване на всички пропорции, би било най-адекватното.

 

Колкото до Барселона... там наистина има много да се желае. Но, точно както беше по (късното) Татово време: за всички може да се знае и говори, само не и за Него. Че става страшно.

 

 

Памфуций
снимка на Памфуций

Всъщност небостъргачът е незаконен дори само заради застрояването на 100% от терена, без оставяне на предвидените от закона 40% за озеленяване.

 

Фирмата дава апартаменти като подкуп на политици, за да ѝ осигуряват терени евтини или на мощно привлекателни места, както и благосклонността на специализирания и съдебен надзор. Така е на добра печалба, особено когато вдига бройката на етажите.

 

Дали?

1/Относно терена - небостъргачът продължава кооперацията до него, с която имат общ терен. Проблемът не е теренът, а височината.

https://i.imgur.com/4m3cZB1.jpg

https://i.imgur.com/rYxHRFv.jpg

Ако "Златен век" беше с кота корниз и кота било колкото на кооперацията до него, възражения никакви нямаше да има.

 

2/ Сигурна ли си, че дава апартементите като подкуп и за какво - с какво Цеца мамата може да е полезна на "Артекс"? А зам. министрите на спорта и енергетиката? "Артекс" да не би да участват в обществени поръчки на съдебни и спортни зали и трафопостове, случайно? Барем някой от общината, регионалното министерство или ДНСК да беше. Все още не виждам някакви доказателства за конфликти на интереси, а по-скоро за симулативни сделки с цел избягване по-високо облагане и таксуване, както и доказване на доходи.

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Дали?

Да.

Доказва го лобистката поправка, внесена от ГЕРБ в полза на Златен век.

Също: Чадърът от ДНСК.

Относно терена

Плътното застрояване на терена без площи за озеленяване е нарушение на ЗУТ.

Други терени: блокът на Цецка е върху част от терен, който беше даден на руското посолство по татово. Сега не му знам каква му е била собствеността преди да го дадат за дупката на Цецка.

Още терени: гара Пионер, десетки (стотици?) декари, държавни или общински. Там засега има 3 блока на по повече от 20 етажа и множество други, по-ниски.

с какво Цеца мамата може да е полезна на "Артекс"?

А откъде има Цецка пари за толчав апартамент? Щом има пари, значи може да бъде полезна. Освен ако не е полезна срещу апартаменти.

А зам. министрите на спорта и енергетиката? "Артекс" да не би да участват в обществени поръчки на съдебни и спортни зали и трафопостове, случайно?

Артекс няма бизнес с обществени поръчки, явно недолюбват работа в конкуренция, дори формална. Въпросът, който задаваш, трябва да намери отговора си, все пак. И предполагам просто трябва да се мине по всички министерства и агенции, за да се проверят всички новодомци от последните10-15 години. Кьовеши може само да мечнае за тъй лесна задача по разнищване на корупцията във високите етажи. На властта.

Все още не виждам някакви доказателства за конфликти на интереси, а по-скоро за симулативни сделки с цел избягване по-високо облагане и таксуване, както и доказване на доходи.  [курсивът добавен]

Това е много правилно твърдение. Не отразява цялата истина, а само фрагмент, но все пак е правилно. Обяснявам:

Корупция се доказва трудно. Това с лобистката поправка, примерно, е косвена улика, в,ъзката с псалмите се доказва мн. трудно. Обаче ако се тръгне по липсата на доказателство за произхода на парите, по закона там за незаконното обогатяване следва немедлена експроприация, дефамация , плач и скърцане със зъби.

 

ablepsia

Пак ли всички данъчни и прочие престъпления ще се разминат само с оставки? Докога?

Доц.Трътлев

Докогато може.

цензура

Няма да мине тоя път... още не са започнали да изкарват депесарските къщурки, а едва ли някой си мисли, че тия не са облажили... я как се спотайват зад тревата и гък не казват.

 

Боко няма кадри, един пън ако може, ще го разпне кът Исус - ама не може ? и него го наквасиха, а герб в паниката си подпука Бивол и това ще им изиграе много  лоша шега... напоследък ич не им се получават шашмите.

mick

Правителството вече е на пързалката заради съмнителните си сделки с апартаменти

 Съмнителни? Това е все едно някой да стреля по теб и после ти да се съмняваш, че наистина е той.

JR

Друм!???

пролетарий о тв...

Здрава метла, порицание и хубави пенсийки за виновните. Както при кадесарчетата, доносниците и останалите сладурчета, не вярвам отдавна на приказки.

YMCA

https://bivol.bg/chernogorski-kpkonpi.html

Истински анализ на "закона" за КОНПИ, Браво!!

Денебал

изскачащите доказателства за изнудването на бизнеса, довело до разцвет само на тези фирми, които са склонни да дават систематично подкупи на властта: апартаменти, суджуци и всякакви други услуги. На председателя на ГЕРБ се пада отговорността за всички корумпета, израснали под крилото му. И няма нужда от етюди, че уж спира строежи на небостъргачи, което изобщо не му е работа. Нито от имитация на принципност и демонстрация на мускули

 Aми ...царят е гол.....За Светлана Георгиева??? 

Mrx

 

 Преди малко слушах Боцьо как се хвали, как от контрабандата Правителството имало пари. И един въпрос мен ме гложди. Аджеба, като хванат дрога продават ли я някъде, че да я обърнат в пари. Какво става с тази дрога? Също доколкото знам имало само едно магазинче за хваната контрабандна стока.А по-голямата част от тази стока се продава на женския пазар, ама до Правителството парите не стигат, циганките си ги прибират.  Къде се остойностява тази огромна контрабандна стока, че наш Боцю се хвали, че с нея вдигнал с 10% заплатите. 

Аз само питам бе, нищо не казвам. 

Влез или се регистрирай за да коментираш