facebook
twitter

Наблюдател

Алжир не иска полужив президент

Тежко болният държавен глава се отказа от пети пореден мандат след масови протести, но и отложи изборите
автор
Би Би Си
595
 ЕПА/БГНЕС
Протестите в Алжир успяха и от кабинета на президента Бутефлика обявиха, че той няма да се кандидатира за пети пореден мандат, каквито бяха първоначалните му намерения.

За много алжирци е трудно да разберат как 82-годишният президент на страната, който претърпя инсулт преди 6 години и едва ходи и говори, може да управлява. Никой не можеше да повярва на съобщението, че Абделазиз Бутефлика се кандидатира за пети мандат на изборите през април – той дори не направи това лично, а изпрати писмо, прочетено по националната телевизия. Вълна от гняв изкара по улиците на страната студенти, учители, адвокати и дори журналисти – и след седмици на протести успяха да откажат тежко болният президент да се кандидатира за пети мандат.  В понеделник беше изчетено ново съобщение от името на Бутефлика, в което обявява, че няма да иска нов мандат, но... няма да има и избори на 19 април, както беше предварително планирано. Освен това обяви, че готви и правителствени рокади, след което премиерът подаде оставка.

Много хора се опасяват, че невъзможността да бъде намерен наследник на Бутефлика, който пое властта през 1999 г., може да доведе до нестабилност, ако той умре, докато е държавен глава. Абделазиз Бутефлика  е тежко болен и това се вижда при изключително ограничените му публични появявания. В разгара на масовите протести срещу него, в които се твърди, че са участвали 1 млн. души, той замина на лечение в Швейцария. За последен път направи обръщение към нацията през 2014 г. – слово, което произнесе след последната изборна победа, за да благодари на алжирците, че пак са се доверили на управленските му качества. Тогава Бутефлика говори за плановете си да „задълбочи разделението на властите, да засили... ролята на опозицията и да гарантира правата и свободите“. Наблюдатели приеха това като знак за промяна на политиката му с цел да осигури плавен преход във властта, но засега няма признаци подобно нещо да се случва, а

 

публичните появявания на Бутефлика оттогава са рядкост 

 

Алжирците се смятат за късметлии, ако успеят за кратко да мернат президента по държавната телевизия, докато поздравява посетили го чуждестранни високопоставени гости. Или да зърнат Бутефлика на откриването на нова конферентна зала през 2016 г. – от кадрите се вижда, че е в инвалидна количка, изглежда слаб и уморен, но е бдителен. Едва през 2018 г. стана ясно, че неговата партия Фронт за национално освобождение го тласка да се кандидатира за тазгодишните избори. Абделазиз Бутефлика присъства на откриването на възстановена джамия и на две метростанции в столицата Алжир. Няколко седмици по-късно той беше разведен из строителната площадка на Голямата джамия в Алжир – проект на стойност 2 млрд. долара, като целта е това да бъде третият по големина мюсюлмански храм в света.

И пак президентът, който спечели изборите през 2014 г., без да участва лично в кандидатпрезидентската кампания, и сега няма силни конкуренти за поста. Това поставя голяма въпросителна пред бъдещето на Алжир. Защо управляващата коалиция и опозицията не могат да излъчат други надеждни кандидати? Опозицията е разделена исторически, а споровете сред управляващия елит, включително и сред армията, парализират всяка политическа промяна.

Фронт за национално освобождение е начело на северноафриканската държава, след като Алжир стана независим от Франция през 1962 г. след кръвопролитна война, продължила 7 години. Властта е концентрирана около партията, няколко влиятелни генерали и известни бизнесмени. По-малкият брат на Абделазиз Бутефлика – Саид (61 г.), е

 

човекът, който управлява в президентството в момента –

 

той контролира достъпа до държавния глава. Друга важна личност е ген. Ахмед Гаид Салах, който е ръководител на генщаба и е успял да концентрира около себе си доста голяма власт.

„Режимът в по-голяма или по-малка степен винаги е работил чрез вземани на тъмно необясними решения – това продължава, а сега дори е по-видимо, тъй като президентът очевидно е напълно неспособен да ръководи кабинета си“, казва експертът Джеймс МакДъгал от Оксфордския университет. Политическата класа, от която са част и представители на опозицията, които са били на власт в коалиция или са подкрепяли политиката на правителството през годините, в голяма степен е дискредитирана. Това е клуб, който е обвиняван за корупция и непотизъм.

В последните си коментари за протестите френските медии написаха, че известният алжирски писател Камел Дауд е заявил, че младите хора в страната са ограбвани от властта, избрана от по-възрастните. Според него с издигането на кандидат, „който е почти умрял“, властта демонстрира неуважение към младите хора в Алжир, а 

 

над 30% от жителите на страната на възраст под 30 години са безработни

 

Тежката ситуация в страната обаче е наследство от гражданската война в Алжир, което изглежда спира опитите за реформа. Жестокият конфликт приключи през 2002 г. и имаше толкова сериозно отражение върху алжирците, че участвалите в него са готови да изтъргуват част от свободите си срещу стабилност. Насилието взе 150 000 жертви, а някои от тях "принудително са изчезнали" от силите за сигурност. Смята се, че дори либералните опоненти на правителството са си сътрудничили с агенцията по сигурността през 90-те години по време на гражданската война срещу ислямистките бунтовници. Всичко това доведе до силно недоверие на всички нива в обществото – и остави малко каквито и да било истински компромиси, или за важен национален диалог, за да предизвика промяна.

И други страни в Северна Африка показват, че всяко продължително управление на един човек оставя дълбоки следи. В Либия съседи, деца и приятели взаимно се подозираха по време на 42-годишното управление на Муамар Кадафи. Той беше отстранен от власт през 2011 г. - същата година от ръководния пост в Тунис беше свален и дългогодишният управник Зин ел Абидин Бен АлиТой беше начело на страната, след като печелеше изборите с "големи победи", а опозицията в страната беше натикана в ъгъла, отслабена и накрая сведена до минимум. 

4

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

ЛЕВСКИ
А Цацаров част ли е от криминалния преход?

19.02.2020

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

3285 5
Влизането в еврозоната не е концерт по желание

Коментари

Хумангоид

"Бутефлика печели изборите през 2014 г. без да участва в кампанията"

Този номер го може още само един световен политик и по някаква случайност неговите имена също започват с буквата "Б".

ОБЛАК 2

  

   Той е изкуфял напълно! При тези протести, смята ли че ще спечели избори? Лошото е,че опозицията открай време не е способна да се обедини. Така губиха местни избори през 90 г. , парламентарни през 91  и ако военните не бяха направил преврат, уахабитите щяха да дойдат на власт чрез избори!

ОБЛАК 2

  

   Той е изкуфял напълно! При тези протести, смята ли че ще спечели избори? Лошото е,че опозицията открай време не е способна да се обедини. Така губиха местни избори през 90 г. , парламентарни през 91  и ако военните не бяха направил преврат, уахабитите щяха да дойдат на власт чрез избори!

indiec

Очертава се още една Либия - но по-голяма. Ако властта малко омекне, ислямските братя ще се опитат да излязат наяве (отново?). И така - третата по големина джамия ще ни се види детска играчка.

 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×