facebook
twitter

Чужбина

Румъния пак се опитва да оневини осъдени за корупция

Министърът на правосъдието изготви извънреден указ, който отменя присъди, произнесени след 2014 г.
159
ЕПА/БГНЕС
Румънският правосъден министър Тудорел Тоадер спешно написа указ, с който да оневини осъдения за корупция лидер на управляващата Социалдемократическа партия Ливиу Драгня.

Румъния ще даде възможност на осъдени за корупция след 2014 г. лица да оспорват вече произнесени присъди от "незаконно конституирани съдебни състави", предвижда изготвен указ от правосъдния министър Тудорел Тоадер, цитиран от електронното издание "Романия джърнъл". Той поясни, че става въпрос за присъди, произнасяни от 5-членни съдебни състави на Върховния съд, работещи от 2014 г. до днес. В края на м.г. правителството на премиера Виорика Дънчила поиска Конституционният съд да се произнесе дали тези състави на Върховния съд са били законно сформирани, защото не всички съдии са били произволно избрани, както изисква правна промяна от 2013 г. Магистратите ги обявиха за незаконни и указът на Тоадер стъпва точно на това становище на Конституционния съд.

"Ще предприемем действия за анулиране на решенията, а законно сформирани съдебни състави ще разгледат случаите отново и ако отново се установи вина, то виновните ще си платят", обясни Тоадер пред тв канала "Романия". Министърът на правосъдието поясни, че документът вече е готов. "Не решавам аз кога да влезе в сила. Внесох предложение и сега премиерът трябва да реши. Смятам обаче, че указът ще влезе в сила възможно най-скоро", допълни той. От новата разпоредба най-вероятно ще се възползват вече осъдени за корупция високопоставени политици, сред които и лидерът на управляващата Социалдемократическа партия Ливиу Драгня. Той не стана министър-председател заради произнесена условна присъда от 2015 г. за изборни измами.

Лидерът на Национално-либералната партия Людовик Орбан заяви, че министерският указ е в разрез с конституцията на Румъния. "Ясно е, че управляващата коалиция между Социалдемократическата партия и Алианса на либералите и демократите работи за вече осъдените престъпници и за тези, на които предстои да бъдат произнесени наказания, като се опитва да им помогне да избегнат наказания. Подобен указ е неконституционен. Решението на Конституционния съд е напълно ясно. То дава възможност на съдилищата да решават хода на процесите, да избират кои доказателства могат да се използват и кои не. Но по никакъв начин не създава условия за подобен указ", категоричен е Орбан. 

КАРЕ - ОБВИНЕНИЯ

Бившата ръководителка на румънската Национална агенция за борба с корупцията Лаура Кодруца Кьовеши е плагиатствала научния труд, с който получи докторска степен. Това твърди румънска асоциация, която се бори с плагиатството в страната, цитирана от електронното издание "Романия инсайдер". От там настояват Министерството на образованието да провери дали Кодруца е получила докторската си степен "по незаконен начин". От асоциацията твърдят, че след година проучвания "можем да потвърдим, че са налице факти, които позволяват заключението, че част от научния труд е плагиатстван". Кьовеши получи докторска степен от Западния университет на Тимишоара през 2011 г., след като защити научен труд на тема  "Борбата с организираната престъпност чрез наказателното право". Тя вече беше проверявана за плагиатство, но научна комисия призна авторството й. 

Все още няма коментари

Още

Иран пусна видео на пленяването на британския танкер (ВИДЕО)

21.07.2019

4671 65
Борис Джонсън e заподозрян в руска връзка

21.07.2019

2059 16
1300 огнеборци гасят горски пожари в Португалия

21.07.2019

124

Влез или се регистрирай за да коментираш

×