facebook
twitter

Първа страница

Заради АПИ дори умните системи по магистралите оглупяват

Жестоката катастрофа на "Струма" разкри, че държавата пилее пари и време, като работи на парче за въвеждане на интелигентни транспортни системи
3456
БГНЕС
Дончо Атанасов

Жестоката катастрофа на магистрала "Струма" във вторник разкри, че държавата от години харчи милиони за "интелигентни транспортни системи", които би трябвало да информират пътуващите за сняг, мъгли, поледици и др., но те на практика са недовършени, полуработещи и безполезни. И изобщо не е ясно кога ще заработят в синхрон и от тях ще могат да се възползват шофьорите. Това призна вчера и шефът на АПИ Дончо Атанасов пред Би Ти Ви.

Проверка на "Сега" показа, че "поумняването" на контрола върху трафика по магистралите и първокласните шосета се прави бавно и на парче и вместо да гради и развива единна мрежа, АПИ през годините пуска различни обществени поръчки за "Тракия", "Струма" и прочее, като се харчат десетки милиони без ефект. При това въпросните поръчки по никакъв начин не са съгласувани с изграждането на чисто новата тол система, която е суперинтелигентна, обхваща цялата републиканска пътна мрежа и също включва камери, сензори, рамки, табла, диспечери, т.е. има припокриване на функции. 

От 2015 г. АПИ се хвали, че въвежда умни системи за броене, контрол и управление на трафика по магистралите, а през миналия ноември триумфално обяви, че такава система вече действа именно в отсечката от "Струма", на която във вторник стана верижната катастрофа. На участъка, на който се проля кръв, наистина има поставени светлинни информационни табла, качени на рамки, но в момента те служат основно за декорация, защото липсва най-важният елемент - диспечерски център, който да получава данни от камерите и метеорологичните станции и да подава предупредителни съобщения към шофьорите за климатични опасности и рискови участъци.  

След трагедията на 5 февруари от пътната агенция обявиха, че "бързо" ще изградят временен център в Благоевград, който да върши ключовата диспечерска работа. Но по стандартите на българската администрация "бързо" е много разтегливо понятие, което може да значи и години. Временният шеф на АПИ Дончо Атанасов призна вчера, че обзавеждането на магистралите в България с умни трафик системи ще отнеме петилетка, ако не и повече.   

Инж. Атанасов каза и други смущаващи неща. Призна, че без диспечерски център таблата не вършат работа, освен да напомнят, че позволената скорост е до 140 км в час, или че магистралата свършва. И обяви, че дори и напълно завършена, интелигентната система не би могла да предотврати жестоката катастрофа, защото и да имало знаци, шофьорите нямало да ги виждат в мъглата. А разстоянието между двете информационни табла в тази отсечка на "Струма" било прекалено голямо. "Видимостта се отчита точно на рамката и няма как да се предупреди по-рано, че има мъгла например. Разстоянието между две рамки е 4 км. Когато в участъка между тях има природна аномалия, няма как да бъдат предупредени шофьорите, ако контролният центърът не работи. Предупрежденията на таблата в бъдеще ще бъдат изписвани от диспечерите, а обект на наблюдение ще са зоните между всеки две рамки. Въпреки това пак ще има участъци, които не се обхващат от камерите на таблата", каза шефът на АПИ по Нова тв. От думите му излезе, че държавата напразно троши средства за умни, но безполезни светлинни табла.  Очевидно инж. Атанасов не е прав, защото такава сигнализация ползват всички развити страни. Друг въпрос е дали у нас е добре проектирана и изпълнена. Интелигентна транспортна система ще бъде изградена по цялото протежение на магистрала „Тракия”, както и на всички магистрали, "до няколко години", съобщи инж. Атанасов.

 

ОТ УМНИ ПО-УМНИ

Зачатъците на интелигентна система по "Струма" се градят по силата на обществена поръчка от 2015 г. за 3.5 млн. лева, спечелена от консорциум начело с "Контракс". Системата ще бъде готова, когато бъде завършена и последната отсечка от магистралата - през Кресненското дефиле. През 2017 г. АПИ е пуснала друга поръчка - за "Тракия", за над 7 млн. лева. Няма данни дали е избран изпълнител. Същевременно консорциум на австрийската "Капш" прави тол система за 180 млн. лева, която ще обхване цялата пътна мрежа, включително магистралите "Струма", Тракия", "Марица", "Хемус", и която също е оборудвана с интелигентна техника за управление и контрол на трафика. В момента работи само функцията "плащане на е-винетки", а сложната част - събирането на тол таксите за разстояние, трябва да стартира на 16 август. 

 

(БЕЗ)ОТГОВОРНОСТ

"Държавната администрация по презумпция не иска да бъде контролирана и не иска да носи отговорност. Аз самият близо 20 години съм бил там и съм наясно, че държавната администрация се съпротивлява на всякаква промяна. И затова не може да създаде ефективни закони“, това каза инж. Богдан Милчев от Института за пътна безопасност. "Ето например за катастрофата на автомагистрала „Струма“ - трябва да знаем кой конкретно отговаря за сигурността на този участък. Но и в новия законопроект думата „отговаря“ просто я няма в нито един от текстовете. Там има „съгласува“, „координира“, „предлага‘ и т.н. Най-фрапиращото е, че се предлага създаването на 2 нови институции - Съвет за пътна безопасност и Държавна агенция по пътна безопасност, които да имат абсолютно еднакви функции. Разликата е, че едното ще бъде политически орган, а другото ще бъде експертен орган. Отново ни се предлага прехвърляне на отговорност. Ние имаме нужда да се създаде верига от отговорности и да знаем кой стои най-отгоре, кой е следващият и кой за какво носи отговорност", смята Милчев.

13

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Съдия N1: Борисов и Цацаров да бъдат разследвани за търговия с влияние
Информатика в СУ носи 4193 лв., в Шуменския университет - 1123 лв.
"Безплатното" саниране е гримиране на труп, твърдят строители

06.12.2019

МИЛА КИСЬОВА

532

Коментари

Wolf ACE

Само не ми е ясно тоя измамник на снимката с какво е заслужил да е несменяем...

Всъщност, резултатите сами говорят, щом това са ни специалистите...

Апропо, силно дразнещо е държанието му - ехидно-снизходително, сякаш обяснява на низши създания, недостойни за неговата свръхкомпетенция...

mi6osp.

Умните неща и умните хора са несъвместими с ГерБ.

Причината за липса на умни  хора е : 

Ако шефът не е умен, той назначава само по-глупави, за да не изпъква като глупак на фона им.

Те назначават още по-.... и така се получава пирамида от калинки.

За умните неща е :

Глупакът се бои от това, което не разбира.

 

Хулиган

Обяснението е, че тези калинки не са сложени там да управляват пътната инфраструктура.

Сложени са да направляват комисионните в правилна посока...

 

http://www.drago.info/index.php/2017/12/29/kak-nau...

Ай Сик TIR

Най-фрапиращото е, че се предлага създаването на 2 нови институции - Съвет за пътна безопасност и Държавна агенция по пътна безопасност, които да имат абсолютно еднакви функции.

Хрантутници на държавна ясла и крепители на ОПБто. Затова държавната и общинска администрация сега е 5.5 пъти по-голяма от байтошовата, скоро ще стане и 6 пъти по-голяма. А за пенсионерите трънци, защото били комуняги, т.е. не гласували за шайки. 

Begemot
снимка на Begemot

вместо да гради и развива единна мрежа, АПИ през годините пуска различни обществени поръчки за "Тракия", "Струма" и прочее, като се харчат десетки милиони без ефект.

 

Много ви моля! Даже ще ви замолвам! Как така без ефект! Ами черните партийни каси, ами къщи в Тоскана и Барселона, ами толкоз калинки на хранилка! как така без ефект, има ефект, огромен ефект има...

Neopol

Умните системи явно не могат да компенсират глупавите хора. Каква умна система трябва да ти покаже очевидното и без системи - мъгла ? Каква умна система трябва да компенсира комерсиалицирането на шофьорското обучение, което очевидно е недостатъчно и некачествено, щом не знаят да спазват дистанция ?

Когато управляващото мнозинство ("елита") се чуди да спази или да не спази закона (пример ЦИК), то защо "неелита" да няма представа от дистанция и елементарна логика на безопасно шофиране ?

По времето на Даньо Донев глупаците бяха само трима. Днес други на останаха.

Ай Сик TIR

Каква умна система трябва да ти покаже очевидното и без системи - мъгла ?

Или не си реален шофьор или си "талаш майстор". Мъглата ВИНАГИ изненадва водачите. Те винаги си мислят, че нататък ще е по-добре, те не намалят скоростта и това им изиграва фаталната шега . Затова предупреждението за наличието на мъгла някъде отпред е МНОГО ПОЛЕЗНО. Стига диването през това време да не дърдори дивотии по жиесема или да не опипва разни спътнички. 

генек

Всичко е от главата... Но Той не оглупява - засега копае...

--------

https://genekinfoblog.wordpress.com/

Force

Зачатъците на интелигентна система по "Струма" се градят по силата на обществена поръчка от 2015 г. за 3.5 млн. лева, спечелена от консорциум начело с "Контракс". 

Мдаа...туй до голяма степен дава отговор на поставените въпроси.

САТЪР
снимка на САТЪР

дайте бе дайте  инфо з аонези над 7% комисиони и стотици милиони потъващи в частни джопове ПОДАРЕНИ

 

за катастрофата  вината е на българското пътно говедо.

Magi

Не иска много акъл, ако тия поставени на местата си си свършат работа. Като се знае в областта и общината , че тази "умна " система не работи и имат на подчинение КАТ, да са ги изпратили да сложат знаци за намаляване на скоростта преди мъглата и да застанат двама катаджии да регулират движението.

НЕРВЕН

Не много отдавна повечето столични кръстовища със светофарни уредби имаха светлинни броячи, отчитащи времето за светене на червен и зелен сигнал.Предполагам не много скъпа, но полезна система.Днес тук-там има работеща такава.Нормално стана да се наливат средства в нещо ново, което не трае дълго и бива заменяно от друго, уж по-добро, но явно става дума за комисионни..

Paco Pacov

Заглавието е яко :)

https://iconomicabg.blogspot.com

Влез или се регистрирай за да коментираш

×