facebook
twitter

Първа страница

Винетки има тук-там, контрол няма никъде, а АПИ вдигна ръце

От фирмата - доставчик на тол системата, заявиха, че нямат вина за сривовете
3919
Илияна Кирилова
Светослав Глосов и министърът на регионалното развитие Петя Аврамова

Хаосът с продажбата на електронни винетки за автомобилите не намалява и краят му не се вижда, въпреки че продължават уволненията в АПИ. "Поетапното" въвеждане на системата е доникъде и не е ясно кога елементарната услуга ще е достъпна за всички българи. Особено голям проблем това е в малките градчета в страната. Системата все още няма връзка с КАТ и на практика пътните полицаи няма как да осъществяват какъвто и да било контрол. От АПИ продължават да не отговарят на въпросите на "Сега" кога тази връзка ще е факт. Под натиск от премиера Бойко Борисов председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) инж. Светослав Глосов също подаде оставка и тя бе приета. 

За оставката на шефа на АПИ се разбра преди редовното заседание на Министерския съвет вчера. Премиерът Борисов поискал доклад от АПИ и от регионалното министерство за провала на електронното таксуване и по време на разговор със Светослав Глосов и регионалния министър Петя Аврамова настоял за поемане на отговорност. Глосов незабавно изпълнил нареждането. В събота отново по разпореждане на Борисов с постовете си се разделиха отговорникът за електронната система в Управителния съвет на АПИ Веселин Давидов и шефът на специално създаденото към агенцията тол звено Антон Антонов. Отстранен бе и един от съветниците на регионалния министър - Радослав Николов. Реално обаче от постовете си са отстранени всички ръководители, които имат досег с електронната система, а АПИ остава под ръководството на инж. Дончо Атанасов - бивш шеф на агенцията, сега член на управителния й съвет.

Глосов заяви, че е направил "каквото можал" за ведомството. „Трудностите доведоха до неприятни моменти и недоволство от гражданите. Трябва да се поеме повече отговорност от началото на седмицата”, заяви Глосов. Само ден преди това той упорито твърдеше, че няма фалстарт със системата за електронни винетки и проблемите са само моментни затруднения на някои места и ще бъдат отстранени своевременно. В края на миналата седмица Глосов бе категоричен, че АПИ се занимава не само със системата за електронни винетки и затова не би подал оставката заради проблемите с въвеждането на новата система.

Регионалният министър Петя Аврамова обяви, че се работи по "окомплектоване" на управителния съвет на пътната агенция, така че да няма сътресения в работата. Тя дори се похвали, че непрекъснато се работи за въвеждането на нови начини за купуване на е-винетка. "Ако хартиената винетка е била възможна за купуване на 3000 места в държавата, електронната може да се купува на повече от 4000 места. Работим и по идеята да бъдат купувани от 2 хиляди банкомата", отбеляза отново тя вчера. Идеята винетки да се купуват от банкомати бе лансирана от премиера Борисов в края на миналата седмица, макар че е абсурдна на фона на сегашния хаос.

Междувременно омбудсманът Мая Манолова поиска удължаване на гратисния период без глоба за липсата на електронна винетка. Регионалният министър обаче заяви, че това не е необходимо. Изказването й рязко контрастира с отговора, който в. "Сега" получи вчера на питане дали новата винетна система вече има връзка с КАТ и дали е достъпна на таблетите на пътните полицаи. От КАТ обясниха, че все още нямат никаква връзка, не е ясно кога тя ще бъде направена и че за въвеждането на електронната система е отговорна единствено АПИ.

На фона на пълното объркване от АПИ снощи пуснаха бодра информация, че от началото на кампанията на 17 декември миналата година са продадени 114 705 електронни винетки за над 7.8 милиона лева - незначителен брой за такъв период, като се има предвид колко са регистрираните у нас автомобили. В това число очевидно влизат и задължителните плащания от транзитно преминаващи леки коли и тирове. Започна продажбата на електронни винетки на касите и в бензиностанциите ОМВ. Плащането може да бъде и в брой. От 8 януари 2019 г. е в ход поетапната продажба на е-винетки в клоновете на "Български пощи" в цялата страна. Електронна винетка може да бъде купена на каса и платена в брой в областните пътни управления, в офисите на Easy Pay и на мобилния оператор А1, пише в съобщението на АПИ. От него обаче се разбира още, че са монтирани общо 34 терминала за самотаксуване за купуване на електронна винетка на 16 гранични контролно-пропускателни пункта. Обещанието е до края на седмицата да бъдат монтирани апарати и по други ГКПП-та.

 

Без вина виновни

Фирмата - доставчик на системата за електронни винетки - австрийската "Капш", вчера най-после наруши мълчанието си. Тя приветства плановете на българските власти за провеждане на задълбочени проверки на сроковете и резултатите във връзка с въвеждането на системата за електронна винетка. И дава важни пояснения - конвертирането на хартиена винетка в електронна, което създаде сериозни проблеми и бе отменено, не е предмет на договора. "Капш" не е отговорна и за уебсайта, свързан с конвертирането на винетки, както и за плащанията в брой за електронни винетки.

Според сключения с АПИ договор обхватът на работата включва доставка на контролни превозни средства, централна изчислителна система за електронни винетки и тол таксуване и оперативен център за данни, онлайн магазин за продукти за таксуване за използване на пътната мрежа (което не включва водещата информационна уебстраница bgtoll.bg), 500 терминала за самообслужване и мобилно приложение. Според техническите изисквания, заложени в тръжната процедура, собственикът на системата АПИ отговаря за техническата и търговската експлоатация на системата, както и за процеса на правоприлагане. Компанията е осигурила напълно работеща, тествана и одобрена система. Преди предаването на системата на АПИ, започвайки от септември 2018 г., заедно с АПИ и Световната банка в качеството ѝ на официален съветник "Капш" е провела обширни изпитания от край до край за всеки компонент, приложение, функционалност и подсистема, предмет на договора. Те потвърждават, че системата е напълно функционираща.

На 14 декември миналата година е подписан и приемно-предавателен протокол за предаване на системата за електронна винетка и прилежащите й активи. След подписването на протокола терминалите за самообслужване, центърът за данни, онлайн магазинът, автомобилите за контрол, правоприлагането и другите системни компоненти са изцяло под контрола на АПИ. "Капш" отговаря за гаранционното обслужване на компонентите на системата, допълват от компанията.

26

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Цветан Цветанов се оказа собственик на нов свръхлуксозен апартамент

20.03.2019

ТАНЯ ПЕТРОВА

6256 42
Скандали с жилища бележат кариерата на зам.-шефа на ГЕРБ
Гафът с пенсионната формула ще бъде поправен с отвращение

20.03.2019

Искра Ценкова

1483 2

Коментари

La Bamba
снимка на La Bamba
Хаосът не намалява ? Благодарим ти Батка. Благодарим ти Партийо. Така с хаос животът ни е по-интересен , вие мислите за нас !
Ай Сик TIR

Къф хаус, ве? Едни 180 милки бяха усвоени съвсем регулярно и гьонсуратски. Че и малко им се видяха.

Mitnicharъ

Важното е, че в с. Рибново ДПС/БСП са спрели водата на злощастното население,  и  че семейството на президента е набъркано в поредния скандал; дреболии като провала с тол-системата и винетките, с цената на тока на "свободния" пазар и скандала с изтребителите са без значение. Кочината, причинена от управлението на злокученката в София пък съвсем забравихме.   #Хубаво е, нали, Бахуркин?

 

Хулиган

Тя, работата, май станала в стил - нахрани кучето и не пипай нищо!

Търговски регистър - втора серия от живота на Калинките...

 

http://www.drago.info/index.php/2018/08/16/kak-opr...

 

Нашенец

Доставени 500 терминала, а на границата до днес 9.1 - 36. С каруци ли ги разнасят?

Stern

Още няколко дни такова"справяне" и на министърката ѝ идва реда за оставка.

Апропо, отдавна не съм ползвал банкомат, но имам спомен, че клавиатурите им нямат букви. Баце обясни ли как ще се въвеждат номерата?

F1

С усвояването неграмотнико!

Invisible

   С какво начинание гербаджиите са се справили както трябва?

   

Гaндaлф

Качвайте "договора" с "афстрийците". ДА му се порадваме.

А и обяснете какво търси СБ в "опществената поръчка". Ем "консултант" ем "надзорник. Сигур нещо кат "Бог-отец" и "свети дух".

mini96

Общо взето се пишат глупотевици!Във всеки офис на Изи Пей може да се купи електрона винетка без проблем !Системата им работи от 05.01.2019 година!Издава се разписка на която е изписан номера на колата , вида и до кога е валидна винетката и всеки нервен катаджия може да го прочете(ако може де)!И няма селища без офис на Изи Пей!

JR

“Държавата“ купи на АПИ система за 180 милки. Предполагаемо самодостатъчна, за да събира диш-хакъ от плебса. Системката е у кереча и хоп - още едни шебеци на клона - EasyPay. Чия е таз компания и колко жълтици свлича за услугата? И от къде идват жълтиците? Правилно - пак от бюЖета, демек пак от плебса. Каква радостЪ!

Разпад!🎃🎃🎃

letec55

Ако разписката е като тази на снимката, то е въпрос на няколко минути да си спретна такава и да си я разпечатам. И докато КАТ и контролните коли нямат връзка със системата или тя не работи стабилно номерът може да мине.

dimdum

и къв беше смисъла, като пак се занимаваме с хартийки?

180 млн., това беше

Solace

Влизайки в Унгария, в някакво затънтено селце, в кръчмата насред селото, си купих електронна винетка. Човекът се извини, че няма ПОС-терминал, платих в брой. Въвеждаш си рег. номер на МПС, плащаш, вземаш бележката, и си заминаваш. В селската кръчма, не на пункт, не на банкомат. И системата им сигурно струва под 180 милЬона...

Дежурния

Качвайте "договора" с "афстрийците". ДА му се порадваме.

А и обяснете какво търси СБ в "опществената поръчка". Ем "консултант" ем "надзорник. Сигур нещо кат "Бог-отец" и "свети дух".

Пак ли не можем да намерим нещо елементарно? 👀

Явно очакванията за грамотността на матрияла са били силно преувеличени.

http://www.api.bg/PROXY/index2.php?/public/index.j...

Апропо, вашите хора също са гласували за консултанта

https://www.parliament.bg/bg/parliamentarycommitte...

Оакването си е голямо, но сравнително безвредно. Ако андрешковщината си даде сметка, че има доста неща които са по сложни от лъскане на обувките и маршировка на плаца - добре, може и полезно да се окаже това фиаско. Ако не - ще има ревове с кървави сълзи и то скоро.

левъ

Хайде сега да пуснат една статия колко добри в света били нашите математици и информатици и колко световни титли са спечелили.

Гларyс

Сравни ги с форумния Бат Бойко, който претендира, че бил програмистче...

Гaндaлф

Ако не - ще има ревове с кървави сълзи и то скоро.

 

Ами некои вече плачат. За сега за Офчарофф. Скоро и за Борисофф.

Дежурния

Срещу Овчаров най-много ревеше другарят ви Данаил Кирилов, още по времената когато беше общински съветник от БСП. Сега гледам ревете срещу др. Кирилов. Ако по някаква случайност се доберат до власт сегашните другари като Кутев, Стойнев, Вигенин, Зарков и ... ще ревете и за Бойко Борисов.

Imko1
снимка на Imko1

Винетки <-> Винету...

Sir Mano

КАПШ може и да е австрийска фирма, но за по-евтино са наели програмисти в Аржентина ...

Сега попитайте колко човека работят в държавната "Информационно обслужване". Попитайте само колко са членовете на борда на директорите, колко са меринджеите и въобще с какво се занимават и какво налага издържането на тази клатикура!

JR

Изборите, сър. Броячи трябват.

кукер

Каквото и да говорят - само си помислете - не сме способни да осигурим най-елементарно конвентиране от една услуга в друга! Това, заедно с редица други примери от близкото минало, ми дава основанието да мисля, че сме племе, неспособно да се самоуправлява и самоусъвършенства като общност в една организирана държава.

Кво да праииш - такъв материал остана в територията.

revenant

Трудът на толкова много администратори от ГЕРБ не бива да се хвърля на вятъра заради няколко малки пропуска. Вижда се, че проблемът е в липсата на връзка между ТОЛ системата и КАТ. Веднъж разбрали това, елементарно е да се намери решение.

 

1) Плащате си както се предполага по електронен път.

2) Отивате в банката си, където ще ви издадат потвърждение, че сте платили за е-винетката.

3) Отивате в АПИ на площад Македония в София, заедно с потвържеднието от банката че сте изпратили необходимата сума по тяхна сметка, където в замяна ви дават да попълните необходимия формуляр, който се подписва от упълномощено от АПИ лице.

4) Отивате в КАТ заедно с попълнения и подписан вече формуляр, който ще бъдат въведен в системата на КАТ, и така КАТ вече ще бъде информиран за вашата е-винетка.

 

Така да се каже, ще заменим неправилно пътуващите електрони с човешка енергия и ентусиазъм!

 

Sir Mano
👏
ОБАЧЕ
снимка на ОБАЧЕ

Днес видях доста скъп аутомобил 4по4  с надпис

 

ТОЛ КОнтрол и го караше неква руса..кобра  с лампи и камери

Влез или се регистрирай за да коментираш

×