facebook
twitter

Първа страница

Скандали с жилища бележат кариерата на зам.-шефа на ГЕРБ

НАП и прокуратурата обявиха преди 5 г., че са проверили Цветанов, но не са открили нарушение
2269
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Девет години по-късно Цветанов пак се обяснява за апартаменти.

Преди 9 години вторият в ГЕРБ Цветан Цветанов (тогава МВР шеф) отново имаше ядове с апартаменти. През октомври 2010 г. партия "Ред, законност, справедливост" (РЗС) на Яне Янев обяви, че е придобил 6 имота в София през 2007/2008 г. с обща площ 358 кв. м за над 462 000 лв.  

Цветанов обясни, че семейството му притежава 4 апартамента, прехвърлени от родителите. Единият бил ново строителство, купен с банков кредит, който щял да бъде погасен с продажба на старото семейно жилище. РЗС обаче смята, че министърът и семейството му притежават 9 жилища, 7 от които са придобити от покупко-продажба, и то не от родители. Според РЗС Цветанов е купил няколко имота, като е платил в брой 150 000 лв., които няма как да има от "скромната заплата на държавен чиновник от средно ниво в МВР, нито впоследствие с доходите на зам.-кмет на София". Родителите му и тези на съпругата му, като преселници от провинцията през 1989 г., не са разполагали с реституирани имоти в София, а единствено с малък апартамент, твърдят от РЗС.

Два апартамента и два гаража в столичния кв. "Изгрев" на стойност 293 000 лв. са продадени на Цветанов от фирмата "Ти Ви Би" ООД, собственост на Тодор Бояджиев, който е съдружник със сина на депутат от ДПС, съобщава Емил Василев от РЗС. Според него по това време Цветанов е полагал безвъзмезден труд като председател на ГЕРБ, а тази сделка показвала "обвързаност между управляващите от ГЕРБ и обръчите от фирми на ДПС".

Премиерът не отстрани Цветанов, а парламентът отказа да образува анкетна комисия. Първоначално вътрешният министър се ограничава само с твърдението, че Янев се е превърнал в политически адвокат на организираната престъпност, след като ще прави политически проект с току-що освободения от ареста Алексей Петров. След това все пак започва да дава обяснения. Неговата теза е, че всички плащания по купуваното от него имущество са извършвани по банков път и произходът на парите е деклариран в банките. Обяснява, че единият от имотите - в центъра на София, е купен още през 1964 г. и е придобит от съпругата му от нейните родители. Той бил прехвърлен с право на владение, докато родителите са живи. Те са прехвърлили и втори имот на непълнолетната дъщеря на Цветанов, а той го декларирал от свое име.

За третия апартамент, в който живее майка му, министърът обяснява, че притежава една шеста от него като наследство от баща си. Четвъртото жилище е апартаментът, в който министърът живее със съпругата си. То е прехвърлено от родителите му още през 1991 г. с право на владение. Другите два апартамента са съседни, в квартал "Изток", и са купени през 2008 г. и той щял да ги изплаща всеки месец в рамките на 30 г. всеки месец по 900 лв., заявява Цветанов. Единият е с площ 80 кв. м, а другият - 113, като после били обединени. Към тях имало и два гаража.

На министъра му се налага да обяснява защо е купил апартаментите в "Изгрев" на цени, по-ниски от пазарните. Той твърди, че покупката била уговорена със строителя още от 2003 г., но договорът бил сключен едва през 2008 г., когато е издаден акт 14. Освен това човекът, от когото купил жилищата, му бил приятел и затова му направил отстъпка в цената. "Ние сме приятелски семейства. Дори аз съм кум със съпругата ми на неговата дъщеря на Тодор Бояджиев, за който става въпрос, а станах и кръстник на детето им наскоро", заявява през 2010 г.  Цветанов.

В първата си имотна декларация той декларира 6 апартамента в София, като в три от тях е съсобственик със съпругата си. На следващата година Сметната палата публикува информация, че има ипотека върху имот в размер на 440 000 лв., която била за финансиране на предизборната кампания на ГЕРБ. 

НАП направи проверка и установи, че няма никакви нарушения, както и че част от сумите, с които са купени имотите, идват от тъста и тъщата на министъра. Шефът на НАП по онова време стана депутат от ГЕРБ при следващите избори. През 2013 г. прокуратурата нареди цялостна ревизия на имотното състояние на Цветанов и неговите близки. Обявено бе, че ревизиите показали дребни нарушения. По това време Цветанов бе даден на съд за 4 престъпления, дори бе осъден на по 4 години затвор по две от делата, но накрая всички те или бяха прекратени, или той бе обявен за невинен. 

 

ЗАКАЧКИ

Малко преди да бъде избран за шеф на ДАНС през 2013 г., депутатът от ДПС Делян Пеевски заявява от трибуната в парламента: "Г-н Цветанов, не се подсмихвай! Скоро ще стане ясна истината за апартаментите ти! Теб те е страх, познавам те много добре! Не се обяснявай!". Темата за апартаментите му изплува за последно през юли 2017 г., когато президентът Румен Радев каза: "Цветан Цветанов не разбира нищо от изтребители, той разбира само от апартаменти".

5

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Държавата изненадващо поема нов дълг от 400 милиона лева

20.06.2019

Мила Кисьова

696 3
ГЕРБ и ДПС ще отприщят тройно финансиране на големите партии

20.06.2019

Таня Петкова

89 2
НЗОК задълбочи проблемите с лечението на деца

Коментари

Хулиган

Имаше един култов виц:

На Маракана между полувремената изкарват на терена нов Ролс Ройс.

Спикерът обявява - който носи в себе си снимка на тъща си, тази кола е негова.

Цецо може само да съжалява, че не е бил там...

 

http://www.drago.info/index.php/2018/04/17/resihme...

Шлифера

Какъв красавец на какъв фон,
истински бон-Бон.
Случи той на богата тъща,
та всяка вечер е  
в различна къща!
 
 

Johnny2965

Може да е скандално, но е законно! А и в последните години Цветанов е в добра преговорна позиция при сделките с недвижими имоти.

Така че, уважаеми избиратели на ГЕРБ, възхитете се от уменията на Вашия лидер.

Аз мога само го съжаля, когато някой ден му поискат сметката.

kokaracho

НАП направи проверка и установи, че няма никакви нарушения, както и че част от сумите, с които са купени имотите, идват от тъста и тъщата на министъра. Шефът на НАП по онова време стана депутат от ГЕРБ при следващите избори. 

 Тъст му на Цв, не го ли осъдиха че дал пари, за които не си платил данаците?

маргаритка2

Думата "тъст" е некоректна и трябва да се забрани!

 

Самият Цвъки използува правилното словосъчетание, цитирам:

 

"/един/ родител на жена ми"

 

Разбира се най-правилно би било "родител един на брачния ми партньор".

Влез или се регистрирай за да коментираш

×