facebook
twitter

Първа страница

Русия разследва US астронавти за саботаж на космическия кораб „Союз“

2489
ЕПА/БГНЕС
Пробитата дупка на руския космически кораб „Союз“

Специална комисия към Руската космическа агенция „Роскосмос“, която разследва инцидента с разхерметизирането на космическия кораб „Союз“ на 30 август, смята, че умишлената повреда е извършена от американски астронавти, съобщи в."Комерсант". Според източници на вестника възможно е действията на американските астронавти да са били провокирани от заболяване на един от тях и желанието им час по-скоро да се завърнат на земята, за да може той да получи адекватни здравни грижи. Според неназован източник досега комисията е установила, че пробивът на обшивката е бил направен, когато корабът вече се е намирал в космическото пространство. На извършителя са му били необходими няколко опита, а оставените следи са характерни за работа в безвъздушно пространство. Според „Комерсант“ от „Роскосмос“ вече са изискали от НАСА копие на записите от персоналните видеокамери на астронавтите и техните медицински картони. В случай че от американска страна откажат сътрудничество, „всякакви допълнителни въпроси относно тяхната съпричастност към инцидента ще бъдат излишни“, смята източникът.

Във вторник ръководителят на Руската космическа агенция официално заяви, че комисията не е могла да определи точните причини за пробива в обшивката на космическия кораб „Союз МС-09“. Според него „ситуацията е много по-сложна“ от очакваното. Дмитрий Рогозин обаче отказа да коментира версията за саботаж от американски астронавти.

 

ОПРОВЕРЖЕНИЕ

Американският командир на експедицията МКС-56 Ендрю Фойстел заяви, че отверстие в корпуса на "Союз" не е могло да бъде направено по време на полет в околоземната орбита, съобщи тв. Си Би Ес Нюз. "Аз мога категорично да кажа, че без съмнение никой от екипажа няма отношение към случката и смятам за позорно и странно това, че някой си губи времето да твърди, че в това е замесен екипажът", каза Фойстел. Той се надява разследването да установи причините за случилото се и отново похвали бързите действия на екпижа на МКС, които спряха изтичането на въздуха от "Союз".

19

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Големите вериги бензиностанции изравниха цените на горивата

21.02.2019

НИКОЛА КОЛЕВ

563 2
За плаж върху дюна ще се плаща глоба до 3000 лв.
Болничният лист на шефа на БНТ предизвика скандал

Коментари

Казуса
снимка на Казуса

Според източници на вестника възможно е действията на американските астронавти да са били провокирани от заболяване на един от тях и желанието им час по-скоро да се завърнат на земята, за да може той да получи адекватни здравни грижи.

 

Руснаците обвиняват янките в лигльовщина. Предстои голямо шоу :D

mi6osp.

Хипотезата:

Почему американские астронавты решились на подлость по отношению к России

Эдуард Биров
журналист

12 сентября 2018, 18:30

 

https://vz.ru/opinions/2018/9/12/941468.html?utm_r...

тупан темно
снимка на тупан темно

То първо да видят на коя дата е сдялан. Може да е било понеделник.

Душко

Слаба психика. Памперсите в космоса са  на привършване ...

Mladya hqsh
снимка на Mladya hqsh

Ако приложим модната напоследък формула при разследвания "highly likely", то ще стигнем до обоснованото предположение, че са американците.

?

ГАМЕН

Жалко за хамериканците, вече и за това не стават.

Han

Разправяше Хан, че трябва да се провери какво са правили хамериканците и немеца, докато руската част на екипажа беще миналия месец в открития Космос...

 

?

Han

Една възможна причина за тая дупка в битовия отсек на кораба Союз би могла да бъде нежеланието НАСА да се бръкне със 150 млн долара.

 

Проблемът е, че единия американец е болен, а за да се прибере с извънреден полет обратно, НАСА трябва да плати нов кораб Союз - така е по договор.

 

Обаче ако възникне извънредна ситуация на борда, която налага естрено връщане на част от екипажа обратно, НАСА нищо не плаща. А дупката е пробита много майсторски - в битовия отсек, който не се използва при кацане обратно на Земята, но може да доведе до такава ситуация, без да заплаши живота на никой...

 

ПП. Рогозин вече отхвърли тия спекулации, като ги нарече слухове, които пречат на дружеската атмосфера в МКС. До официалното приключване на разследването наистина всички подобни предположения трябва да се разглежда именно като предположения, някои от които - шеговити.

Han

Няма как дупката да е направена на Земята, защото кораба старателно се проверява за херметичност и се охранява строго. Освен това пробиването на всякакви отвори се прави преди нанасянето на боя, а на снимката добре се вижда, че дупката е пробита след това.

 

Още нещо - по оставените следи от свредлото около отвора може да се заключи, че вероятно не е пробивана на Земята, защото точно в безтегловност е трудно да се пробие точно подобен отвор - нямаш опора.

 

Но да почакаме приключването на разследването.

nanyac

Очакваме поява на свредло 3/16" с надпис "Мade in USA"

nanyac

Сетих се че някой я беше предсказал тази новина, във връзка с двамата обвинени руснаци:

Ср., 05/09/2018 - 14:36 (нов)

FuFighter

Русия пък ще обвини американски астронавти за пробиването на МКС. И ще стане една...

https://segabg.com/hot/velikobritaniya-obvini-dvam...

Емзеперикс
снимка на Емзеперикс

А стружки няма ли ? При пробиване с дрелка винаги падат стружки от метала.

buratinob

Там стружките не падат.

 

Емзеперикс
снимка на Емзеперикс

Понеже е пробивано без да се удари център си личи как 

свредлото се е плъзнало  по метала и е оставило следи

върху боята - късите чертички вдясно от дупката.

Пробивал е деснорък пробивач понеже свредлото

се е плъзнало от дясно наляво.

На руснаците ще им спретнат и космически Скрипал.

Само воден Скрипал няма засега.

Емзеперикс
снимка на Емзеперикс

 Добре че американците все пак са отворили вратата когато руснаците 

са се върнали от открития космос. Защото са можели да я заключат

докато не си признаят за новичока.

S luncho6
снимка на S luncho6

Очевидно си е човешки инстикт... - фане ли те диария, копаеш дупка!

пил_и_пял
снимка на пил_и_пял

Вьi совсем уже что ли, товарищи...

Прабулгар

Такова сибирско плиткоумие е обзело Кремъл, че можем спокойно да им се посмеем.

Bacho Кольо

Руснаците трябва да се научат да отправят обвинения към англо-саксите.

Колкото по-абсурдни, толкова по-добре.

След като минава идиотщината  на британците, че двама полковници от ГРУ са отровили едан несретничка от Солсбъри с флакон от Нина Ричи, значи всичко може да мине.

 А форумните козяци трябва да се научат спокойно да приемат подобни обвинения, след като приеха и разпространяват британската олигофрения ,  иницирана от  киноепопеята "Новичок"

Влез или се регистрирай за да коментираш

×