facebook
twitter

Първа страница

В половината фирми в България няма нито един нает

Над 95% от новите предприятия загиват, преди да навършат пет години
2669
Графика: НСИ
Активни предприятия според техния размер по години.

Почти половината активни фирми в България са без нито един нает служител и в тях работят единствено собствениците им. През 2016 г. броят на "монопредприятията" е 169 625, или 48.7% от всички, които са имали дейност. Това показва новото изследване на НСИ "Демография на предприятията". То се провежда всяка година, като обхваща петгодишен период, за да даде картина за жизнеспособността на бизнеса у нас. Сегашното проучване обхваща петилетката от 2012 до 2016 година.

 

Данните на НСИ показват, че през 2016 г. в страната са действали 347 967 фирми, което с 2.6% повече от предходната година. Новопоявилите се предприятия са 42 450. Най-много нови бизнеси са родени в търговията. Това е и секторът, в който най-често се регистрират семейни фирми, които разчитат само на труда на хора от фамилията, без да се наемат допълнително работници. 

Фирмите с персонал от 1 до 4 души са от втората по "гъстота" група в България. Те са 127 187 - малко над една трета от всички действащи предприятия. С персонал от 10 души или повече са едва  7.9% от активните фирми. Точно те обаче дават хляб на близо 70% от работещите българи.  Статистиката показва, че през 2016 г. са били създадени само 558 дружества с над десет или повече наети. 

Наблюдението на НСИ проследява какво се случва с новите предприятия в изследвания петгодишен период. Оказва се, че в първата година от раждането си оцеляват 80%, но по-малко от 5% оцеляват до петата си година. Това означава, че над 95% от предприемачите не успяват да се преборят с конкуренцията, пазарната конюнктура, бюрокрацията и честата смяна на правилата и или фалират, или доброволно прекратяват дейността си. Според анализаторите високата "смъртност" на младите фирми е устойчива тенденция в последните десетина години, а обяснението е, че процедурата за откриване на бизнес стана по-лесна и по-евтина, но битката за оцеляване на пазара е трудна. 

НСИ посочва, че през 2015 г. от всички 40 358 нови фирми успешно са преживели първата година 32 745. Най-жизнеспособни са действащите в сектора "Транспорт и складиране", а като размер най-витални са тези с над 10 души персонал. В същото време от всички "родени" през 2011 г. предприятия пет години по-късно активни са само 4.7%. В петилетния период най-жилави се оказват фирмите от енергетиката, докато най-много закрити предприятия има в добивната промишленост.

Всяка десета компания е "умряла" през 2015 г. показват още данните на НСИ.  В случая статистиката има предвид онези фирми, които не са извършвали дейност повече от две години. През 2015 г. такива са били 34 853 предприятия, в които са се водили на щат близо 82 000 души. Най-много са неработещите предприятия в сектора търговия - 43.4% от всички, водещи се в Търговския регистър през 2015 г. Най-жизнеспособни са фирмите в добивната промишленост, ВиК сектора, енергетиката. При тях умрелите предприятия са под 1%.

 

 

12

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Депутатите натовариха стаите за е-туристи с до 250 лв. данък

13.12.2019

МИЛА КИСЬОВА

605 4
Борисов сюрпризира НАТО с военния център във Варна
Гласуването за Цацаров разтресе БСП

13.12.2019

ТАНЯ ПЕТКОВА

417 1

Коментари

Гарван
снимка на Гарван

Умрели предприятия - така ли ги пишат в търговския регистър? ?

Penchobre

Ако създаващите предприятия знаят, как се "погребват", но официално, с уведмления в НАП, НОИ, НСИ, обявления до евентуални или действителни кредитори в ТР, сроковете за изчакване на едно или друго и окончателното "забиване на пироните в ковчега" на предприятието в ТР, нямаше да  ги "раждат". Ако "рожбата" е регистрирана по ДДС, нещата се усложняват още повече. Амин! ?

 

А иначе, хората се опитваме да оцеляваме, въпреки държавата. ? Без да плачем! ?

 

Но я не плачу, никогда не плачу,
Есть у меня другие интересы.
И я шучу — я не могу иначе.

 

 

Вълкодав

Аман от тоя руски-по рано в петък руски, в училище руски в клозета руски. Аман..

Penchobre

Аман от тоя руски-по рано

 

Ти, май си мислиш, че знаеш български? ?

eric marsai
снимка на eric marsai

ха добрутро

още отпреди 20+ години секо, кьораво и сакото, се писа "президент" на фирма.

първата им работа и най-важната беше да си извадят визитни картички с "президент".

тя и единствената остана за повечето.

 

eric marsai
снимка на eric marsai

опитват се хората (не хората, дето се сметат само те за хора като това отгоре), и някои оцеляват, и то доста сполучливо.

 

Penchobre

Извинявай, но няма как да те смятам за човек. ?  "Заратустра не позволява". След няколко десетки поколения, може и да стане! ?

aver4e
снимка на aver4e

Няма смисъл да създаваш фирма, още по-малко да наемаш хора. Достатъчно е да членуваш в една фирма с около милион наети и осигуряваш папкането, че и още... Това е в БГ 2018

don_CeCe

В България беше добре да имаш фирма с работници до 2008 г.  - от там насетне БОКО се погрижи всички работници да отидат на борсата, после пак БОКО клъцна борсата и всички тези борсаджии фанаха пътя на Запад /все специалисти/... сега работят само фирмите на КОЙчо и там дават пари, колкото да не умрат - "Водстрой" заварчик 700 лв., ем тоз заварчик немой ли да си отвори работилница и да си работи сам? 

ГАМЕН

Баси,баси, баси. Динамиката в последните пет години е различна от предната петилетка, познайте защо. Достатъчно е един по силен  фин.трус и живи ще останат само Боко и Цвъко а всички останали ще се съревноваваме с бежанците.

peniko

Ми те много от фирмите са създадени точно с идеята да бъдат визитки, пощенски кутии, перални.......За чик са им работници да намаляват сумите от врътките.

н16
снимка на н16

"В половината фирми в България няма нито един нает"
Тоест, оказа се след 30 години демокрация и капитализъм, че не частната ръка на пазара създава работни места и движи икономиката. Защо така? Нещо куца американската теория - или за тях е едно, за колониите друго? Ми друго ще е, разбира се. Те си печатят долара като вестници, с които се купуваха политиците на колониите (държавите по цял свят). Ама нещо стана засечка..

Влез или се регистрирай за да коментираш

×