facebook
twitter

Първа страница

МВР се хвали с по-малко кражби на фона на шумни обири

Според националната полиция домовите посегателства били с 5000 по-малко за година, разкриваемостта им обаче е едва 30 на сто
540
Би Ти Ви
Ужасяващата гледка, останала след кражбата в дома на Петър Бакърджиев. Обичайна е и за още хиляди български семейства всяка година.

На фона на няколко шумни и знакови домови обира националната полиция реши да се хвали с намаление на кражбите. През 2018 г. те са с около 5000, или 11-12 на сто, по-малко в сравнение с 2017 г., обяви пред bTV вчера комисар Димитър Кошов, зам. началник-отдел „Криминална полиция” към Главна дирекция "Национална полиция".

На практика това означава, че отново има поне 50 000 домови кражби. Според полицейския шеф разкриваемостта им е 30-33 на сто. Грубите изчисления показват, че за пореден път поне 30 000 кражби вероятно ще останат неразкрити, разследванията по тях ще се водят срещу неизвестен извършител няколко години, докато накрая бъдат прекратени по давност. За последните 25 години такива прекратени разследвания са близо милион. Полицейският началник се похвали, че през миналата година и откраднатите коли били по-малко. За първа година имаме под 2000 регистрирани противозаконно отнети автомобила, твърди той. Комисарят отчете, че около коледните и новогодишните празници е било по-спокойно за служителите на реда в сравнение с предходната година. Имало и случаи на предотвратени кражби по сигнали на граждани, които са се обадили в полицията, след като са видели съмнителни лица. Получаваме повече сигнали за извършени престъпления, гражданите ни вярват повече, убеден е комисар Кошов.

Полицейските хвалби обаче дойдоха на фона на шумни обири. Жилището на спортния журналист на bTV Петър Бакърджиев беше обрано по празниците. Семейството, което живее в Горна Малина, разбира за кражбата, когато се прибира у дома на 1 януари. Откраднати са техника и бижута на съпругата му. Разбита и обрана е и съседната къща. По думите на Бакърджиев имало предположение кой е извършителят. „Човекът е известен, празнува имен ден в края на октомври, почти всички в Горна Малина го знаят. Хората в селото ми разказаха цялата му биография. Бил е в затвора 3 години, пуснали са го преди 2 месеца. 3 години не е имало едно пипане в къщите, а в последните 2 месеца има трето или четвърто”, заяви Бакърджиев. „Всички трябва да сме единни и когато има такъв случай, той да бъде решен по някакъв начин. Очевидно едно село от 1000 души е тормозено от един човек. Не може да няма някаква реакция. Това се случва и на други места”, подчерта спортният журналист на bTV. Той твърди, че в такива ситуации задължително трябва да се обаждаме на полицията, а не да си мислим, че не можем да разчитаме на нея.

В четвъртък стана известно още, че неизвестни бандити са откраднали 16 картини, 9 от които на Владимир Димитров-Майстора, от къща на столичния булевард "Сливница". Става дума за жилище на наследник на художника - син на племенничка на Майстора. Кражбата е заявена в Столичната дирекция на вътрешните работи в сряда, тъй като тогава се е завърнал собственикът, който живее постоянно в Унгария. Сигналът до него е подала жена, която е поддържала апартамента и е видяла, че е разбит, предаде БНР. Освен картините са изчезнали и други предмети - цигулка, семейна собственост, както и предмети с нумизматична стойност.  Извършителите на кражбата обаче оставили 4 изключително ценни картини на Майстора, съобщил пред БНР собственикът Павел Антонов. Не е ясно дали са ги забравили, не са ги видели, или не са осъзнавали тяхната стойност. Не е ясно колко струват откраднатите картини, част от които са участвали в различни изложби. Антонов казал, че е разговарял с колекционери, според които стойността на откраднатите картини е огромна. Той не успя да назове точна сума, тъй като платната не са били оценявани. Картините не са били застраховани. Антонов планирал след Нова година да премести част от тях, да монтира алармена система на къщата или да ги застрахова, но крадците го изпреварили.

 

 

 

Все още няма коментари

Още

ГЕРБ направи обратен завой за Изборния кодекс
"Автомагистрали" ще се учи да строи на "Хемус", призна министър Аврамова
Адвокатите си издействаха да бъдат извадени от закона за мръсните пари

Влез или се регистрирай за да коментираш