facebook
twitter

Първа страница

Контрабандата на цигари хем е смачкана, хем се вихри в денонощен режим

Оказа се, че производството на нелегални цигари изобщо не е престъпление
3135
Илияна Кирилова
Главният прокурор Сотир Цацаров и новият вътрешен министър Младен Маринов дадоха отчет часове след като депутатите гласуваха номинацията на вече бившия главен секретар на МВР.

Контрабандата на цигари, за която премиерът Бойко Борисов се хвали през ден, че е сведена до минимум, години наред се е вихрила в промишлени количества. Това стана ясно от изслушване на главния прокурор Сотир Цацаров пред парламентарната комисия за борба с контрабандата. Нелегални цигари са се произвеждали в модерно оборудвани фабрики без страх от полиция, данъчни или митничари, а към организаторите на схемите е имало регулярни течове на информация за планираните срещу тях операции. Всичко това бе съобщено само ден след като Борисов се похвали, че контрабандата на цигари е паднала до 4.7% от общото потребление, което е най-ниското ниво за последните 10 години.

През последните месеци прокуратурата разби нелегални фабрики за цигари в Дупница, Тутракан, Горна Оряховица и Карнобат. За тях бяха повдигнати обвинения на алкохолния производител Миню Стайков и сина му Стайко, който се издирва, както и на друг известен бизнесмен - Евгени Станоев-Бирмата и синовете му, които също са в неизвестност. От изявленията на Цацаров и на окръжния прокурор на Пловдив Румен Попов обаче стана ясно, че организаторите на нелегалното производство изобщо не са се притеснявали от евентуална намеса от страна на държавата. Напротив, работили са в сгради на бивши стопанства или заводи, известни на всички, "внасяли" са работна ръка от Армения и Украйна, били са оборудвани с производствена и охранителна техника и са получавали информация за предстоящи акции.

"Фабриката в Карнобат е оборудвана с два огромни, модерни дизелови генератора, които подават постоянно трифазен ток. Гарантират непрекъснатата работа на фабриката. Външната консумация на еленергия е близо до минималната и по никакъв начин не може да бъде установено на базата на консумация, че в помещенията се осъществява промишлена производствена дейност", заяви главният прокурор. Той обясни, че са иззети машини от целия спектър на цигареното производство - за пълнене, опаковане, поставяне на целофан, сгъване на кутии. 

Фабриката в Тутракан е била в бивш консервен завод, а тази в Дупница - в някогашен военен имот на пътя към Боровец. "Незаконните фабрики са в помещения, които са прекалено видими, когато оперативните работници доближиха една от фабриките, установиха силен мирис, който всички минаващи оттам би следвало да установяват. Всички бяха оборудвани за денонощен режим. В Дупница самата фабрика се намира в бивши военни хангари на главния път за Самоков с една бариера, на която е поставена видеокамера, която следи и нощем заедно с много видими датчици. Което на нас ни дава основание да смятаме, че всичко е било прекалено спокойно", обясни Попов. Той допълни, че двама мъже, набирали работници за фабриките, са следени със СРС-та още преди две години. Когато тръгват към фабриката в Дупница обаче, двамата получават информация, че са следени, след което прекъсват своята дейност. Разработката срещу тях започва отново в началото на тази година. 

В момента прокуратурата обвинява организаторите на нелегалните фабрики в данъчни престъпления, а заловените на място - в държане на акцизни стоки без бандерол, обясни Цацаров. Той поиска от депутатите да променят Наказателния кодекс, защото изненадващо разкри, че в момента нелегалното производство на цигари не е криминализирано. Наказват се само държането и продажбата им. "В Карнобат при първото задържане на влекача с ремаркето в него е задържан шофьор. Обяснението на човека е: "Нямам отношение към производство, нито към държане, реших да открадна камиона, вие ме задържахте в този момент", даде пример той.

Според главния прокурор трябва да има тежко наказание за производство и да се въведе някакъв вид лицензионен или разрешителен режим за продажбата на стари и рециклирани машини за производство на цигари. На въпрос защо чак сега, след шест години, предлага подобна промяна, главният прокурор заяви: "Ние сме в състояние да даваме експертни идеи, те са налице. Ако има политическа воля, да ги направят. Ако не, продължаваме както досега. Давани са тези идеи, и в неформален вид са давани".

Голямото разминаване между данните за спада на контрабандата от 4.7% и откритото във фабриките огромно количество цигари той обясни с разлика в измерваните величини. "Това изследване (за контрабандата - б.р.) е на базата на пряка консумация. Само че това, което виждаме тук, не е предназначено в по-голямата си част за пряка консумация у нас. Това производство напуска границите на България. То не е мерило и величините са несравними", заяви той.

 

ЦИТАТ

"Истински сериозен промишлен капацитет. Възможност за преместване незабавно при опасност или производствена или икономическа необходимост. Пълна автономност на работата."

Сотир Цацаров за нелегалните фабрики за цигари

 

12

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Натрупаното за втора пенсия отново падна под 3000 лв.

16.02.2019

Йоана Петрова

3852 6
Новите касови бележки за горивата са имитация на прозрачност

16.02.2019

1027 5
Тръмп не се отказа от извънредното положение заради стената с Мексико

16.02.2019

265 7

Коментари

buratinob

Баце се притеснява, че  4.7% от контрабандата Му се изплъзва.

Не се наяде бе, не му стигата 95.3%?

Ivelin Nikolov

"контрабандата на цигари е паднала до 4.7% от общото потребление"

Много ми е интересно, тези цифри какво общо имат с реалността. По-скоро някой гледа тавана и диктува цифри ...

Apolitichen

Много ми е интересно, тези цифри какво общо имат с реалността.

За 4.7% е платено на Гражданите за Европейско Развитие на България, било като фиктивен износ или реален внос. За опцията, спомената от Цацаров - нелегално производство с цел износ, гербавите не са се сетили.

Не случайно не се споменават какви марки цигари се произвеждат нелегално. Вероятно, "нелегалните" имат лиценз от притежателя на марката. В противен случай щеше да има наказателни дела за нарушаване на индустриална собственост.

Stern

Май не сме Го разбрали.

Тези Негови 5% били контрабандираните през границите, например бусчета и туристи, вкарващи по 1-2 стека от Македония.

А фабриките не ги смята за контрабанда, те произвеждат вътре в страната.

Дали партнерите са съгласни с трактовката Му?

Drum-Bass

Напълно автономни са, да. Дори произвеждат без "чадъри", нале! Наели са си по една римлянка да им гадае кога да бягат... 

Разпад. 

Хулиган

Оказа се, че производството на нелегални цигари изобщо не е престъпление

 

Сега разбирам, защо Боко се е разминал с панделата, когато едно време са го олепили с цигарената манифактура...

http://www.drago.info/index.php/2017/11/22/kak-gi-...

 

vvatkov

  В мафиотската държава мафиотите са навсякъде - не само в правителството, а и в НС, Прокуратура, Съд, Общини и прочие институции.

Diocletian
снимка на Diocletian

Кой е казал на автора на статията, че контрабандата на цигари у нас може да бъде само входяща?

Толкова ли е трудно да се сетиш, че не е задължително нелегалните фабрики да работят само или изобщо за българския пазар?

ИлияНиколов

Инициативност, предприемачество, здраво бачкане, с една дума капитализъм в действие. Що трябва да ограничаваме дейността на хората и да я вкарваме в някакви законови рамки? Капитализмът не понася това.

kokaracho

Той допълни, че двама мъже, набирали работници за фабриките, са следени със СРС-та още преди две години. Когато тръгват към фабриката в Дупница обаче, двамата получават информация, че са следени, след което прекъсват своята дейност. 

А нещо за това, кой е подал информацията? Или няма нужда, наш кучи син е ? 

Стоф

Всичко това се случва само защото има толкова много глупаци да пушат :))) 

indiec

 Оказа се, че производството на нелегални цигари изобщо не е престъпление

Каква изненада, за страна за която се казва, че мафията има държава. За страна, където за да си министър трябва да си (бил) мутра или най-малко сътрудник на такива. Където не е нужно да си хидролог (например) за да вземаш пари като такъв.

 

 

 

Влез или се регистрирай за да коментираш