Quantcast
Брюксел ни критикува за слабия надзор в застраховането  | СЕГА
facebook
twitter

Първа страница

Брюксел ни критикува за слабия надзор в застраховането 

България остава в групата на страните с макроикономически дисбаланси
643
"Икономическият растеж в България се очаква да бъде 3.6% тази и следващата година, съотношението на дълга спрямо БВП се очаква да бъде около 26%, което е едно от най-ниските нива в ЕС. Има бюджетен излишък, виждаме и добри показатели за пазара на труда като цяло, така че икономическата ситуация се подобрява", каза за България зам.-председателят на ЕК Валдис Домбровскис.

Брюксел отправя сериозни критики за слабостите в застрахователния сектор в България, сред които е и обезглавяването на регулатора - Комисията за финансов надзор (КФН). В представения вчера доклад за напредъка на страната ни Еврокомисията поставя проблема за неясния начин на ценообразуване на застраховката "Гражданска отговорност", както и случая с фалиралия клон на кипърския застраховател "Олимпик", показал слабости в надзора. Освен това страната ни е критикувана заради проблеми с изплащането на обезщетенията по системата "Зелена карта" за причинени щети в пътни инциденти в чужбина и неефективната работа на Националното бюро на българските автомобилни застрахователи. Все още липсва и методика за формирането на лимити за обезщетенията по задължителната полица.
Едновременно с това от Еврокомисията посочват, че от миналото лято застрахователният сектор е без ресорен надзорник, което още повече влошава положението. Също така от 1 март КФН остава и без председател, въпреки че още от ноември миналата година е известно, че Карина Караиванова ще премине на ръководна длъжност в Европейската банка за възстановяване и развитие.

Като цяло финансовият сектор е на фокус в доклада на Европейската комисия и това е обяснимо заради стъпките, които страната ни предприема по пътя към еврото - подадената кандидатура за ERM2 (чакалнята на еврозоната) и влизането в Банковия съюз.
България продължава да бъде в групата на страните с макроикономически дисбаланси заради продължаващата несигурност във финансовия сектор и високата корпоративна задлъжнялост, става ясно от доклада. През миналата година страната ни излезе от най-неблагоприятната категория - на страните с прекомерни дисбаланси, но остава с дисбаланси заедно с още 9 държави от ЕС. С прекомерни дисбаланси остават Гърция, Кипър и Италия. 
Банките са изпълнили препоръките от предишния преглед на активите през 2016 г.. Изключение прави една финансова институция, се посочва в доклада, без да се уточнява коя е банката. ЕК смята, че банковият сектор като цяло е "подсилен", но все още има някои слабости като управлението, качеството на активите и надзора.

 

ОПАСНОСТ


Според Брюксел уязвимостта във финансовия сектор е съчетана с висока корпоративна задлъжнялост. Делът на необслужваните кредити намалява, но все още е над средните нива за ЕС.
Въпреки икономическия растеж, който за тази и следващата година се очаква да е 3.6%, и стабилните бюджетни показатели България остава с най-високи нива на бедност, социално изключване и неравенство в доходите, се посочва още в доклада. Брутният вътрешен продукт на глава от населението е 50% от средния за ЕС по данни от 2017 г. и това съотношение остава почти без промяна от 2011 г. насам. Слаб остава и напредъкът по отношение на управлението на държавните предприятия, реформата на несъстоятелността, здравеопазването и приемането на ясен механизъм за определяне на минимална работна заплата.
 

Още

Всеки пети пенсионер се пенсионира на над 66 г.

18.12.2019

ЯНА НИКОЛОВА

24950
КЕВР призна, че вдига цената на водата на сляпо

18.12.2019

МИЛА КИСЬОВА

8076
Страсбург осъди Норвегия за отнети деца

18.12.2019

18287