facebook
twitter

Първа страница

2000 нелегални мигранти са прескочили оградата на границата за 6 месеца

МВР хваща повече от половината нарушители чак във вътрешността на страната
Снимка: Архив
На българо-турската граница има ограда, полиция и военни. Но мигрантите преминават въпреки тях.

Оградата по границата с Турция и засилената охрана от полиция и военни не могат да спрат мигрантите, които влизат незаконно у нас, показва статистиката на МВР.  

На браздата явно има опашка от преминаващи - през последните шест месеца у нас са арестувани близо 2000 чужденци, а броят им расте, става ясно от данните. В огромната си част - 1142-ма, те са задържани във вътрешността на страната, но дори хванатите близо до браздата са преодолели бодливата тел. Очевидно е, че всички те са успели да преминат през уж строго охраняваната гранична бразда. А със сигурност има и нелегално преминаващи, които избягват ареста и стигат безпрепятствено до Западна Европа. Повечето нелегални имигранти са от Ирак и Афганистан.

Статистиката на МВР за тази година доста сериозно се разминава с твърденията на управляващите за нулев натиск по границата. През юни премиерът Бойко Борисов се кълнеше, че у нас може да се влезе само през граничните пунктове. Данните на МВР обаче сочат тъкмо обратното - оттам се влиза най-рядко. Миналия месец 77 от общо 98-те хванати на вход са задържани на зелена граница.

През април полицията е арестувала 148 граждани на трети страни. Почти половината от тях - 70, са установени едва след като се влезли у нас. Как са успели да преминат границата не става ясно, но през следващите месеци тези случаи са все повече. През август броят им вече е 311 от общо 458 задържани, а месец по-рано - 169 от 277. Последните публикувани данни за септември сочат общо задържани 464 души. 293 от тях са арестувани в страната. През май и юни се регистрира понижение и на общия брой задържани, и на заловените във вътрешността на страната. Процентът им обаче е все така голям. През май например са арестувани общо 106 души. Повече от половината от тях - 64 - във вътрешността на страната. През юни арестуваните са 108, 47 - далече от границата.

Основната цел на незаконно влезлите у нас си остава бързото преминаване на страната, потвърждава статистиката. През септември при опит да излязат през сръбската граница са задържани повече хора, отколкото на турската. Едновременно с това продължават и масовите бягства от общежитията на агенцията за бежанците. От началото на годината там са настанени 1166 души. Избягали са 1032-ма. Единици са тези, които остават. Само за септември са приети 282-ма, а в графата "самоволно напуснали" са отбелязани 264-ма. Отчита се и много нисък процент на запълване на домовете на агенцията - за септември 10.9%, или 566 души. Единственият начин бежанците да бъдат задържани у нас е, ако са арестувани. В домовете на дирекция "Миграция" към МВР, които са от затворен тип, през септември има 418 човека, което е почти 60% от общия капацитет.

Случващото се в България обяснява защо Европейската агенция за гранична и брегова охрана "Фронтекс", която има свои представители и по южната българска граница, отчете ръст от 40% на броя на нелегалните мигранти, които са влезли в ЕС през Турция или т.нар. Източен средиземноморски маршрут в първите девет месеца на годината спрямо същия период през 2017 г. Има рязък скок на незаконните преминавания на сухоземната граница на Турция. От началото на годината по този път в Европа са пристигнали 40 300 души, основно от Сирия, Ирак и Афганистан. "Фронтекс" отчита спад на мигрантите, които влизат в Стария континент през Средиземно море. Броят на чужденците, пристигнали оттам, е намалял с 1/3 спрямо същия период на 2017 г. и те вече са 100 100 души. Според "Фронтекс" основна причина за това е понижаването на миграционния натиск в централната част на Средиземно море. 

 

7

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Новодомците натъжиха Борисов до извънредно заседание на ГЕРБ

22.03.2019

Таня Петкова

6444 36
Цветанов - от ипотеката в "Дианабад" до лукса в "Изток"

22.03.2019

ПЕТЪР ПЕТРОВ

4422 11
Небостъргач на Артекс се крепи на златна поправка в закона

22.03.2019

ТАНЯ ПЕТРОВА

2522 7

Коментари

c7

Щом Правителството твърди за нулев натиск, разните му статистически данни да не се вземат за обосновани твърдения. Същото се отнася и за контрабандата и наркотиците.

генек

Да, бе - прескочили... Хората отдавна са организирали нещата, кой ще си играе на прескачанки...

----------

https://genekinfoblog.wordpress.com/

вила

Повечето нелегални имигранти са от Ирак и Афганистан

 

Я,че  нашата армия я има само да пази чужди интереси извън бЪЛГАРИЯ,НАПРИМЕР В ИРАК И АФГАНИСТАН.Ако беше там да пази българските интереси  нямаше да ги има тея навлеци.А само в Афганистан за десетина години за издръжката на наемници държавата е похарчила над 1 МИЛИАРД лева.Преди две години Борисов увеличи контингента в Афганистан  от 100 на 160 души и каза,че плаща по 1 млн.лева годишно на наемник...Тъй че само за Афганистан миналата година сме платили 160 млн. лева...И ползата е негативна,демек,плащаме милиони зада си докараме  престъпници?!?Найс,а!

Гларyс

В същото време собствената ни наемническа армия отказва да пази собствената ни национална граница, защото не било нейна работа, нямала ресурс и прочие оправдания...

Здравка
снимка на Здравка

От какво е направена тая бутафорна оградка? Преди много години съм виждала подобни къдрави стружки в работилничката на съседа, който извършваше дребни стругарски услуги срещу скромно възнаграждение

Mrx

Колкото са искали да минат са минали, другите предпочитат през Гърция и Италия. 

Злата

Коя ограда?

Влез или се регистрирай за да коментираш

×