facebook
twitter

Икономика

Да се загробват болните прасета е безумие, алармират свиневъди

Загубите от африканската чума могат да стигнат от 500 милиона до 4 млрд. лева
2364
Фейсбук
Във Фейсбук се разпространяват снимки, за които се твърди, че са от с.Николово и че животните в свинефермата се убиват с пожарникарска пяна вместо с електричество. БАХБ мълчи.

Ако заразата с африканска чума по свинете проникне в почвата, има риск да се заразяват близки водоизточници. Това предупреди Радостина Донева – председател на Асоциацията за развъждане и съхранение на източнобалканската свиня (АРСИС). Според Донева загробването на заразени животни е "безумен начин, но за жалост е единствен при липсата на действащи екарисажи в страната". 

Ситуацията с липсата на екарисажи и със загробването е изключително болна тема, каза Радостина Донева: "Опасявам се, че този въпрос с екарисажите се политизира. Ненужно бяха намесени някакви странни интереси в този процес и държавническият интерес не беше припознат".

На въпрос ползват ли се мобилните инсенератори, Донева отговори: "Първо, няма публична информация какъв е капацитетът на тези мобилни инсенератори. Изпълнителният директор на БАБХ при въпрос относно мобилните инсенератори защо те не се ползват примерно при животните, които се умъртвяваха в заден двор, отговорът беше: "Има риск мобилните инсенератори, пътувайки из страната, да разпространят допълнително зараза". Така че не знам кога държавата очаква да ги включи в този процес, в какъв вид. Нямам идея. Това е някаква тера инкогнита за мен".

До момента няма оценка колко ще са реалните загуби за свиневъдния сектор, ако продължи разпространяването на болестта "Африканска чума" по свинете. Оценките са различни, като варират от 500 милиона лева до около 4 милиарда.

Продължава засиленият контрол на Агенцията по безопасност на храните в района на индустриалната свинеферма в Николово, където в събота беше открито ново огнище на Африканска чума по свинете, съобщи БНТ . Забранен е достъпът на външни лица на територията на комплекса, където се отглеждат 17 000 животни. Задължително се прави дезинфекция на влизащите и излизащите автомобили и хора. Това е четвъртият случай на африканска чума по свинете в Русенско, предава БНТ. Между селата Николово и Просена полицейски патрул спира и проверява автомобилите за нелегален превоз на животни. В района не се допускат външни лица, забранено е и снимането с камери. Специално сформирана комисия извърши проверка в селата Николово, Долно Абланово и Просена, за да установи дали стопаните, които гледат прасета за лични нужди, вече са ги умъртвили. Ловните дружинки и горските служители също се включват в битката с Африканската чума по свинете. Държавата започна санитарен отстрел на глигани, който се извършва в три зони по 20 километра: около огнищата на заразата, около свинекомплексите и край базите за изкуствено развъждане на дивеч. Ловците обаче няма да имат достъп до огнищата. Там отстрелът ще се извършва само от горски служители. Ситуацията в района на селото остава тревожна. Само на няколко километра от него се намират други два големи свинекомплекса. До момента, заедно с комплекса в с. Николово, те осигуряваха 1/3 от свинското месо за страната.

 

4

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Борисов си приписа и успехите на бизнеса в износа

10.10.2019

2628 20
Близо 100 000 българи искат да останат във Великобритания и след Брекзит

10.10.2019

797 2
Вършим си добре работата, твърди министър Ангелкова

10.10.2019

724 13

Коментари

volog2

Толкова ли няма една ваксина срещу тази чума. Все пак тя вилнее от хиляди години в Африка - би трябвало да има диви прасета там с имунитет някакъв.

безпартийна

Преди около 5 години почина кученцето ми. Беше болничко и го приспаха в една ветеринарна клиника. Важно е, че то не беше заразно болно, просто старичко. Дъщеря ми искаше да го погребем на вилата ни. От клиниката казаха обаче, за е ЗАБРАНЕНО мъртви животни да се погребват на територията на страната. Така, че платихме трупчето да се отнесе в екарисажа в Шумен. По-късно разбрах, че поради някакви причини, той вече не работи. Чудя се как е възможно сега заразно болни животни да се погребват по цялата територия на страната! Кой е виновен, че няма нито един екарисаж в страната? Законът ли се смени, или се нарушава драстично?

безпартийна

Вярно е, че да платиш на екарисажа за едно кученце и за 17000 прасета не е едно и също. Но държавата трябва да отдели средства за извозването и изгарянето на последните. Защото се отнася за здравето, живота и поминъка на гражданите и.

Domi

От къде дойде тази болест..до сега не съм чул съседна държава да има същият проблем.

Между другото овчето стадо в Болярово е живо и здраво след почти 10 месеца как да им вярваме че наистина има болест в момента...

Влез или се регистрирай за да коментираш

×