facebook
twitter

Икономика

Банките отчитат 14.5% ръст на печалбата си

Приходите от такси растат по-бързо от нетния лихвен доход
375
Всички банки с необслужвани кредити над 5% от кредитния си портфейл трябва да създадат специална стратегия за управлението им.

Банките отчитат 454 млн. лв. чиста печалба за първите четири месеца на годината. Ръстът в сравнение с април 2018 г. е 14.5%. Това е пореден месец на впечатляващи двуцифрени ръстове на печалбата на банковата система у нас на фона на безпрецедентно ниските лихви, задържали се повече от година. За цялата 2018-а трезорите постигнаха печалба от 1.67 млрд. лв. - с  40% повече от предходната година, което е рекорд от финансовата криза отпреди 10 години.

Кредитите и депозитите в банките продължават да растат. В края на април отпуснатите банкови заеми на бизнеса и домакинствата вече са 62.3 млрд. лв., а спестяванията достигат 91.6 млрд. лв. Засиленото кредитиране и почти нулевите разходи по влоговете са причина от лихви трезорите да спечелят 912.6 млн. лв. през първите четири месеца, което е с 5.5% повече отпреди година. 
Двойно по-бързо обаче растат нетните приходи от такси и комисиони. От януари до април трезорите са събрали 360.8 млн. лв., което е с 10% повече от миналата година. През последните години с увеличение на таксите банките се опитват да компенсират спадащите приходи от лихви.

За добрите финансови резултати на банковата система допринасят и по-малките разходи за изчистване на лоши кредити. През първите 4 месеца на миналата година разходите за обезценка на необслужваните заеми са били 131 млн. лв., докато тази година към 30 април са 110 млн. лв. 

Всички банки с необслужвани кредити над 5% от кредитния си портфейл трябва да създадат специална стратегия за управлението им, която да се изпълнява от нарочно създадени за целта административни структури по подробно разписани правила. Това предвиждат "Насоките за управление на необслужвани и преструктурирани експозиции на Европейския банков орган", публикувани тези дни от БНБ. Под необслужвани се имат предвид вземанията, по които има някакво просрочие - независимо колко дълъг е периодът на забавяне на плащането, или по които длъжникът е редовен, но финансовото му състояние се е влошило. По данни на БНБ под тази формулировка към края на март 2019 г. попадат банкови вземания за 6.71 млрд. лева, или 7.4% от общия кредитен портфейл на банковата система.

КОНТРОЛ

До края на юни Европейската централна банка трябва да приключи прегледа на активите на шест банки у нас във връзка с кандидатурата ни за влизане в чакалнята на еврозоната. Проверяват се трите най-големи банки: Уникредит Булбанк, Банка ДСК и ОББ, както и три банки с преобладаващо българско участие: Първа инвестиционна банка, Централна кооперативна банка и Инвестбанк. 

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Кабинетът пуска предсрочно 10 км от "Хемус"

13.09.2019

4105 9
974 лв. е средният осигурителен доход за юли 2019 г.

11.09.2019

621 10
НСИ подобри оценката си за ръста на БВП през второто тримесечие

05.09.2019

255 5

Коментари

Интервал

Забавен факт - банките в България НИКОГА не са на загуба. Това с "лошите кредити" е такава ВКИСНАТА боза, че повече няма накъде. Крайно време е таксите на банките да бъдат обвързани с нарастването на МРЗ. Докога да чакаме :) С водата планират да го направят, та с кредитите ли да се размине?!?

Бончо Генчев
снимка на Бончо Генчев

Тук коментари няма.

Тоест има, но не са за казване, ако се пусне записа на мислите на форумците, ще се чува само пищенето на пегелите.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×