facebook
twitter

Икономика

БАБХ наела компютърна фирма за доставка на тестери за чума

Компанията е създадена преди месец и няма нищо общо с ветеринарната медицина
439
Снимка: БГНЕС
Министърът на земеделието Румен Порожанов обяви преди около две седмици началото на изграждането на телената ограда по границата с Румъния, която би трябвало да пази от нахлуване на заразени с чума "румънски" диви прасета. Междувременно стана ясно, че подопечната му БАБХ поръчва тестери за чума по дребния добитък на компютърна фирма. Заради заразата бяха избити няколко хиляди кози и овце край турската граница в Ямболско.

Сметките за защита срещу чумата по животните набъбват, а около Българската агенция за безопасност на храните се трупат все повече съмнения за начина, по който организира превенцията. Оказва се, че компанията "Глобул вижън 2018", която ще осигури набори и препарати за откриване на заболяването по овцете и козите, всъщност е специализирана за доставка на компютри и компютърно оборудване. Фирмата, основана с 500 лв. капитал, е сигурен победител, тъй като БАБХ е открила процедура по договаряне само с нея.

"Глобул вижън 2018" е регистрирана преди месец и е избрана от агенцията, защото само тя имала оторизация от френския производител ID VET да предлага нужните диагностични препарати. Общата стойност на поръчката, както в. "Сега" писа вчера, е 336 184 лв. без ДДС. Тя се възлага на компанията, чийто собственик е 28-годишният Никола Явахчов. Фирмата е учредена точно 9 дни след първата заповед на директора на БАБХ Дамян Илиев за евтаназиране на овце - на 29 юни 2018 г. в София, показва учредителният акт. Информацията бе публикувана първо в специализирания сайт "Агроновините".

Справка на в. "Сега" в Търговския регистър показа, че "Глобул вижън 2018" действително се занимава с продажба на компютри, хардуер, периферни устройства, електронно офис оборудване и др. Компанията няма пазарна история и е под съмнение дали и как ще се справи с ангажиментите си в сферата на ветеринарномедицинската дейност. Не се знае и как само в рамките на един месец дружеството е успяло да получи оторизация от френската фирма - производител на диагностични препарати.

„Изборът на процедура е обусловен от необходимостта от неотложно възлагане на поръчката, наложено от изключителни обстоятелства, и не е възможно да бъдат спазени сроковете, включително съкратените, за открита, ограничена процедура или състезателна процедура с договаряне“, мотивираха от БАБХ поръчката и начина, по който са се спрели на фирмата. От агенцията подчертават, че чумата по дребните преживни животни е силно заразна, предава се бързо, има агресивно развитие, висока смъртност, може да застраши националната сигурност и затова се препоръчва „радикално унищожаване с всички произтичащи процедури“.

От БАБХ обясниха, че през юли са били купени "неголямо количество" тестове за диагностика от друга фирма - „Лабор Диагностик“, което е имало договор за доставка само на два вида от необходимите препарати за диагностика. При появата на болестта БАБХ не е разполагала с никакви тестове за изследване на болестта, затова се е наложило спешно възлагане на търгове. В същото време лабораториите на БАБХ са работили отчасти и с тестери, дарени от Европейската комисия, но в малки количества.

ВРЪЗКИ

Собственикът на компанията - Никола Явахчов, фигурира като член на секционна избирателна комисия в "Овча купел", но не е посочено от квотата на коя партия. Адресът на компанията му е на 14-ия етаж в блок в столичния квартал "Сухата река".

 

 

 

4

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Бюджетът отново ще е с дефицит догодина

22.10.2018

358 2
Наредба на агроведомството задължава пастирите да водят дневници

21.10.2018

2283 55
За ремонти на пътища не достигат около 400 млн.лв.

21.10.2018

633 13

Коментари

Кайзер Созе
снимка на Кайзер Созе

Анджък-виртуална реалност.

Братя Стругацки

Тия съвсем се оляха! Чудно ми е Б.Б. кога ще скръцне със зъби на тия от БАБХ, ама май парите се делят. 

генек

Наредете събитията по дати, вижте за два месеца има ли умряло животно /освен избитите с търговска цел/ и ще разберете КОЙ пална фейка с "чумата"...

-----

https://genekinfoblog.wordpress.com/

ЧИЧКО СИМИТЛИ

#Странджа   Тежки въпроси за "чумата" в Странджа

Пламен Пасков

Published on Aug 10, 2018

https://www.youtube.com/watch?v=vzs5dMLcq-g

Разговор за това - има ли чума като такава в #Странджа. Това ветеринарен проблем ли е, или политически? Кой има ползва, който има възможност? Защо става така? Тежки въпроси, и още по-тежки отговори. ___ Източник: https://www.facebook.com/100666926648... ___ Radio 999 BG Веселин Цветанов Diana Dimitrova, благодарение на Валентин Ревански Help us caption & translate this video! https://amara.org/v/kh4u/

Влез или се регистрирай за да коментираш