facebook
twitter

Икономика

БАБХ наела компютърна фирма за доставка на тестери за чума

Компанията е създадена преди месец и няма нищо общо с ветеринарната медицина
453
 Снимка: БГНЕС
Министърът на земеделието Румен Порожанов обяви преди около две седмици началото на изграждането на телената ограда по границата с Румъния, която би трябвало да пази от нахлуване на заразени с чума "румънски" диви прасета. Междувременно стана ясно, че подопечната му БАБХ поръчва тестери за чума по дребния добитък на компютърна фирма. Заради заразата бяха избити няколко хиляди кози и овце край турската граница в Ямболско.

Сметките за защита срещу чумата по животните набъбват, а около Българската агенция за безопасност на храните се трупат все повече съмнения за начина, по който организира превенцията. Оказва се, че компанията "Глобул вижън 2018", която ще осигури набори и препарати за откриване на заболяването по овцете и козите, всъщност е специализирана за доставка на компютри и компютърно оборудване. Фирмата, основана с 500 лв. капитал, е сигурен победител, тъй като БАБХ е открила процедура по договаряне само с нея.

"Глобул вижън 2018" е регистрирана преди месец и е избрана от агенцията, защото само тя имала оторизация от френския производител ID VET да предлага нужните диагностични препарати. Общата стойност на поръчката, както в. "Сега" писа вчера, е 336 184 лв. без ДДС. Тя се възлага на компанията, чийто собственик е 28-годишният Никола Явахчов. Фирмата е учредена точно 9 дни след първата заповед на директора на БАБХ Дамян Илиев за евтаназиране на овце - на 29 юни 2018 г. в София, показва учредителният акт. Информацията бе публикувана първо в специализирания сайт "Агроновините".

Справка на в. "Сега" в Търговския регистър показа, че "Глобул вижън 2018" действително се занимава с продажба на компютри, хардуер, периферни устройства, електронно офис оборудване и др. Компанията няма пазарна история и е под съмнение дали и как ще се справи с ангажиментите си в сферата на ветеринарномедицинската дейност. Не се знае и как само в рамките на един месец дружеството е успяло да получи оторизация от френската фирма - производител на диагностични препарати.

„Изборът на процедура е обусловен от необходимостта от неотложно възлагане на поръчката, наложено от изключителни обстоятелства, и не е възможно да бъдат спазени сроковете, включително съкратените, за открита, ограничена процедура или състезателна процедура с договаряне“, мотивираха от БАБХ поръчката и начина, по който са се спрели на фирмата. От агенцията подчертават, че чумата по дребните преживни животни е силно заразна, предава се бързо, има агресивно развитие, висока смъртност, може да застраши националната сигурност и затова се препоръчва „радикално унищожаване с всички произтичащи процедури“.

От БАБХ обясниха, че през юли са били купени "неголямо количество" тестове за диагностика от друга фирма - „Лабор Диагностик“, което е имало договор за доставка само на два вида от необходимите препарати за диагностика. При появата на болестта БАБХ не е разполагала с никакви тестове за изследване на болестта, затова се е наложило спешно възлагане на търгове. В същото време лабораториите на БАБХ са работили отчасти и с тестери, дарени от Европейската комисия, но в малки количества.

ВРЪЗКИ

Собственикът на компанията - Никола Явахчов, фигурира като член на секционна избирателна комисия в "Овча купел", но не е посочено от квотата на коя партия. Адресът на компанията му е на 14-ия етаж в блок в столичния квартал "Сухата река".

 

 

 

4

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Кабинетът прие тарифата за тол таксите

18.12.2019

3273 3
До 250 лева ще е данъкът за стая, наемана от туристи през интернет

18.12.2019

3276 11
КФН отне лиценза на застрахователна компания "Юроамерикан"

17.12.2019

1978 3

Коментари

Кайзер Созе
снимка на Кайзер Созе

Анджък-виртуална реалност.

Братя Стругацки

Тия съвсем се оляха! Чудно ми е Б.Б. кога ще скръцне със зъби на тия от БАБХ, ама май парите се делят. 

генек

Наредете събитията по дати, вижте за два месеца има ли умряло животно /освен избитите с търговска цел/ и ще разберете КОЙ пална фейка с "чумата"...

-----

https://genekinfoblog.wordpress.com/

ЧИЧКО СИМИТЛИ

#Странджа   Тежки въпроси за "чумата" в Странджа

Пламен Пасков

Published on Aug 10, 2018

https://www.youtube.com/watch?v=vzs5dMLcq-g

Разговор за това - има ли чума като такава в #Странджа. Това ветеринарен проблем ли е, или политически? Кой има ползва, който има възможност? Защо става така? Тежки въпроси, и още по-тежки отговори. ___ Източник: https://www.facebook.com/100666926648... ___ Radio 999 BG Веселин Цветанов Diana Dimitrova, благодарение на Валентин Ревански Help us caption & translate this video! https://amara.org/v/kh4u/

Влез или се регистрирай за да коментираш