facebook
twitter

Култура

Нибелунгите нахлуват в Софийската градска градина

179
 Снимка:
Илюстрациите на Петър Станимиров въвеждат в магическия свят на фентъзито.

Градската градина на София ще приюти от утре до 5 август суровия приключенски свят на нибелунгите, претворен в илюстрация и комикс от художника Петър Станимиров. Поредицата с роботски приключения на Чапек Първи и премеждията на симпатичната синьорина Мортина са другите два акцента от пъстрата вселена на съвременната детска книга. Изложбата с куратор Красимира Деспотова ще представи избрани авторски илюстрации от албумната тетралогия „Пръстенът на нибелунга“, създадена по либретото на Вагнер специално за възрастова аудитория 10+. Уникалните рисунки на Петър Станимиров зрелищно пресъздават перипетиите на героите във фентъзито за митичната сила на властелина Пръстен, покваряващ света на джуджета, валкирии, богове, великани и дракони.
Издателите на книгата от "Кибеа" са преобърнали голяма част от илюстрациите в триизмерна или двуизмерна проекция. Тетралогията с текст на Елена Павлова е първата създадена в България книжна поредица, която приковава вниманието на младия читател с помощта на т.нар. добавена реалност (augmented reality). В експозицията ще се "телепортират" симпатични гости от други планети и светове – отскорошни любимци на малки и големи. Чапек Първи е лицето на нова детска поредица за роботски приключения. Автор на текста е Марин Трошанов, илюстрация и комикс: Петър Станимиров и Антон Стайков. Книгата е смес от хумор, познание и въображение, обединени от текст, илюстрация и комикс. Към компанията на робота – причудливи създания със смешни имена – се присъединява синьорина Мортина, любимата й хрътка албинос Скръбен, семейство и приятели от италианската поредица за славните приключения на едно малко момиченце зомби (текст и илюстрация Барбара Кантини).
За втори път това лято мистичният свят на древния скандинавски и старогермански епос за злодеянията на коварния Пръстен ще превземе културното пространство в градинката пред Народния театър в рамките на започващия фестивал „Илюстрацията и комиксът в съвременната детска книга“. Наскоро в рамките на друг фест - „Изкуството на рекламата“, ученици и студенти представиха тетралогията „Пръстенът на нибелунга“ чрез две разработени от тях игри.

 

Все още няма коментари

Още

Куркински: Срамота е хора на изкуството да казват "няма пари"

18.12.2019

2332 10
Теодор Ушев с нов шанс за "Оскар" (видео)

17.12.2019

Обновена

1203 2
Почина френската актриса Ана Карина

15.12.2019

1746 6

Влез или се регистрирай за да коментираш