Медия без
политическа реклама

Култовият сръбски режисьор Радивое Андрич идва за награда

Авторът на "Светкавици!" и "Как се научих да летя" ще гостува на "София филм фест"

14 Яну. 2024
Героите на "Светкавици отново".
Арт фест
Героите на "Светкавици отново".

Радивое Андрич получава специалната награда на 28-ия "София филм фест" и ще бъде сред гостите на фестивала през март, съобщават огранизаторите.

След  "Как се научих да летя" (копродукция между Сърбия, Хърватия, България и Словакия) известният сръбски режисьор ще представи през март най-новия си филм "Светкавици отново". Той е своеобразно продължение на втората кинотворба на Андрич – "Светкавици!" (2001), младежки филм с елементи на комедия, роуд муви и музика. Част от филмовата критика го определя като "първия югославски комерсиален ъндърграунд филм". Двадесет и две години по-късно "Светкавици отново" среща с някои от познатите герои – те и реалността им почти не са се променили, ала изненадите, които им поднася животът, са различни. Освен това във филма се срещаме с ново поколение млади хора, които се борят със своите предизвикателства.

Радивое Андрич е един от най-популярните съвременни режисьори не само в Сърбия, но и в цяла Югоизточна Европа. Българската публика добре познава творчеството му –  дебютния му филм "Три палми за двама пънкари и едно маце" (1998), чиято публика в региона на Балканите е над 280 000 души, втория му нискобюджетен филм "Светкавици" (2002), гледан в седмиците след премиерата от над 570 000 души, и няколко години по-късно – третия, превърнал се в абсолютен зрителски хит, "Когато порасна, ще стана кенгуру" (2004), с награди от фестивалите в Мотовун и Солун.

Последва 18-годишна пауза във филмовото творчество на сръбския режисьор, през която той работи основно в телевизията. 

През 2022 година Радивое Андрич беше в международното жури на 26-ия "София филм фест" и представи своя филм "Как се научих да летя", адаптация на едноименната книга на Ясминка Петрович. Лентата бе наградена като най-добър европейски филм на Европейската асоциация за детски филми в Малмьо, Швеция (2022), получи и "Сребриста чайка" за най-добър филм на "София филм фест на брега" в Бургас. 

Програмата на 28-ия "София филм фест" през март ще включва и специална ретроспектива с всички филми на Андрич.

Последвайте ни и в google news бутон