facebook
twitter

Култура

Деца разменят "Стара хартия за нова книга"

Към седмото издание на инициативата се присъединяват пет български града
265
"Стара хартия за нова книга" печели все повече популярност.

„Стара хартия за нова книга“ е същата инициатива като „Сливи за смет“ от народната приказка, но приспособена към проблемите на нашето време, свързани с околната среда и културата. За седма поредна година пет общини ще насърчат децата да четат и да рециклират. Всяко дете, което доведе възрастен придружител и донесат заедно най-малко 5 кг хартия, ще може да си избере заглавие от колекция нови детски книжки. Кампанията, организирана от „ЕКОПАК България“ и Книжен център „Гринуич“, ще се проведе в София, Бургас, Русе, Велико Търново и Хасково.

Тази година акцията започва на 7 септември в Бургас с мотото „Почисти и прочети“. От 10 до 13 ч. децата ще могат да предават своите отпадъци в Приморския парк пред Пантеона. На следващия ден начинанието ще гостува в Хасково - на 8 септември, когато е празникът на града. Организаторите ще заменят стара хартия срещу нова книга от 10 до 13 ч. на сцената на площад „Свобода“. На 15 септември, ден преди началото на новата учебна година, в София ще събират хартиени отпадъци от 10 до 19 ч. на бул. „Витоша“ 37 пред Книжен център „Гринуич“. В Русе „Стара хартия за нова книга“ ще гостува за пети път на 28 септември, като кампанията ще се проведе пред Съдебната палата от 10 до 13 ч. Новият град, който се присъединява към каузата, е Велико Търново - там хората ще могат да се включат от 10 до 13 ч. на централния вход в парк „Марно поле“.

Поради големия брой желаещи и тази година важи правилото, че всеки, който изпълни условието да донесе 5 кг стара хартия за рециклиране, ще може да получи само една книга, не повече. Доброволците, които все пак са успели да съберат още 5 кг хартия, ще получат втора книжка на екотематика. Средствата от събраната стара хартия в петте града ще бъдат използвани за нови издания.

По традиция всяка кампания протича със съдействието на специален литературен талисман от популярна детска книжка. Тази година на децата ще помагат детективите Агата и Лари - героите от поредицата на Стийв Стивънсън. Организаторите предвиждат като съпътстващи събития музика, театрални представления, игри и викторини. Кампанията „Стара хартия за нова книга“ се провежда от 2013 г. Дотук са се включили 37 540 деца. Заедно със своите родители те са предали за рециклиране 195,5 тона хартия и са получили 42 470 книжки. Така са спасени от изсичане 2548 дървета.

Все още няма коментари

Още

Куркински: Срамота е хора на изкуството да казват "няма пари"

18.12.2019

1832 10
Теодор Ушев с нов шанс за "Оскар" (видео)

17.12.2019

Обновена

1067 2
Почина френската актриса Ана Карина

15.12.2019

1367 6

Влез или се регистрирай за да коментираш

×