Медия без
политическа реклама

Испанската десница си търси спасител

Двама са кандидатите да поемат затъналата в корупция и скандали Народна партия

17 Юли 2018ПОЛИТИКО
ЕПА/БГНЕС
Пабло Касадо е смятан за протеже на предшественика на Рахой на лидерския пост в Народната партия - Хосе Мария Аснар.

Най-голямата дясна партия в Испания – Народната партия, затънала в сериозни конфликти в последните месеци, си търси добър лидер, за да успее да я преведе през тежките времена, през които преминава. Преди повече от месец председателят й Мариано Рахой подаде оставка, след като при вот на недоверие кабинетът му беше свален от власт. Тогава управлението на Испания премина в ръцете на Социалистическата партия, а лидерът й Педро Санчес беше избран за министър-председател.

Двамата претенденти да поемат юздите на консервативната Народна партия ще се изправят един срещу друг в края на месеца. Вотът е изключително важен, тъй като от него ще зависи кой ще застане начело на организацията в момент, когато е изправена пред сериозно предизвикателство от страна на либералната партия „Сиудаданос“ („Граждани“), набираща бързо подкрепа в социологическите допитвания. В първия тур на изборите за нов лидер на Народната партия лека преднина имаше бившата вицепремиерка Сорая Саенс де Сантамария, която получи 37% от гласовете на съпартийците си, а втори с 34% одобрение се нареди младият зам.-секретар на партията, отговарящ за комуникациите, Пабло Касадо. На вота консерваторите за първи път организираха национално допитване до членската си маса и 58 300 членове на Народната партия пуснаха гласа си за един от 6-имата кандидат-лидери. Почти 3200 делегати – повечето от тях също бяха избрани наскоро - предстои да избират между Сантамария и Касадо на партийния конгрес, който ще се проведе на 20 и 21 юли. Разбира се, ако някой от двамата претенденти не се съгласи да напусне надпреварата.

Касадо отхвърли вероятността да се оттегли и обеща да се бори за поста, когато се срещна с журналисти след първия партиен вот. Той също така призова да бъде подкрепен генералния секретар на Народната партия Мария Долорес де Коспедал, която се нареди трета с 26% и може да има важна роля на човек, който дърпа конците, въпреки че беше елиминирана от надпреварата. Сантамария пък казва, че иска да разговаря с Касадо

 

за постигането на компромис, чрез което ще бъде избегната конфронтация

 

между тях двамата. „Редовите партийни членове искат и заслужават усилия за интеграция и единство“, заяви тя. Нескритата неприязън между Сантамария и класиралата се трета Коспедал накара анализаторите да сочат Касадо като фаворит за последния вот, тъй като смятат, че Коспедал е изкушена да подкрепи Касадо. Самата тя обаче публично не е застанала зад никого от двамата и дори искаше повече време, за да си помисли.

По време на кампанията си Сантамария (47 г.) изтъкваше управленския си опит и данните от допитванията показваха популярността й сред по-широкия електорат, за да я представят като най-добрия кандидат, който може да победи социалистическия лидер Санчес в общи избори. Сантамария би била първата жена, която ще ръководи консерваторите и първата представителка на нежния пол кандидат за премиер на Испания (Народната партия продължава да бъде най-силната политическа формация в парламента). Критиците й я описват като бюрократичен лидер, който няма ясна идеология, неспособна да вдъхне нови сили на консерваторите и да им помогне

 

да се изправят пред предизвикателството „Сиудаданос“

 

Те припомнят и реакцията й по време на кризата с каталунската независимост – тя не прецени добре решителността на сепаратистките лидери – и това е доказателство за неуспехите й като вицепремиер.

Касадо – 37-годишен либерал и едно от протежетата на бившия премиер Хосе Мария Аснар, оцелял в ерата „Рахой“ – води кампания с по-силна идеологическа платформа, рекламира се като единствения кандидат с визия за обновяване на Народната партия. Той е смятан за клонинг на лидера на „Сиудаданос“ Алберт Ривера и ще бъде по-добре подготвен, за да парира действията на либералите. Без да е получил специално одобрение от Пабло Касадо – бившият испански премиер Аснар предупреди, че по време на кампанията Народната партия ще загуби от монопола, който има над испанската десница. „Ако Народната партия не се възстанови, ще загуби шансовете си отново да поеме управлението на страната“, заяви той пред местна радиостанция. Касадо обаче е изправен пред потенциален проблем под формата на съдебно разследване дали е получил честно магистърската си степен от Мадридски университет. Разследването е в ход, но може да създаде проблеми. 

Междувременно Мариано Рахой се въздържа от коментари, за да не влияе на изборния процес, и очевидно смята да напусне политиката и да се върне на старото си работно място – чиновник в малък град на източното крайбрежие, където е работил почти четири десетилетия, преди да влезе в голямата политика.