Медия без
политическа реклама

Спящата "Еко Антрацит" ще ремонтира язовирите

За спешна поправка са 414 водоема, отчитат от Министерството на икономиката

Снимка: БГНЕС
Регионалният министър Николай Нанков (третият от ляво на дясно) и колегата му от транспорта - Ивайло Московски провериха на място язовир "Рогозен 1", след като водоемът преля и доведе до евакуацията на няколко души от близките села в района на община Хайредин през март. Проблемът се оказа в частично повредения преливник на язовира.

Спящата държавна компания "Еко Антрацит", която на теория се занимава с рекултивация на стари минни терени, ще ремонтира язовирите. Заедно с нея ще работи и друго слабо известно дружество - "Еко Инженеринг РМ". Това става ясно от отговори на Министерството на икономиката на запитване на в. "Сега". В първата от тях работят седем души, а във втората - 129 души. И двете дружества са под шапката на най-непрозрачната Държавна консолидационна компания (ДКК). Министерският съвет реши тя да получи 500 млн. лв. за ремонт на водоемите.

ДКК е мегахолдинг, в който участват десетки фирми като ВМЗ "Сопот", "Кинтекс", Летище "Стара Загора", "Ел Би Булгарикум", Национален институт за изследване на вино и спиртни напитки и др. Спешното увеличение на капитала на ДКК породи съмнения за опит за непрозрачно преразпределение на средства. Компанията няма опит в публичното възлагане на търгове, а ръководството й никога не се е появявало публично.

В края на 2017 г. "Еко Антрацит" "изпадна" в спешна нужда от пари и правителството увеличи капитала й със 120 млн. лв. От министерството тогава обясниха за в. "Сега", че парите за предотвратяване на потенциални замърсявания от мини, рудници и хвостохранилища са крайно недостатъчни за отговорните задачи, които трябва да изпълнява дружеството, и затова се наложило то да получи още. Така и не стана ясно защо, при положение че дружеството е изпаднало във финансово затруднение, средствата не са били планирани в бюджета, а трябваше да бъдат отпуснати набързо от излишъка. С парите трябваше да бъдат укрепени стените на стари хвостохранилища, да бъдат рекултивирани стари рудници в Маришкия басейн и др.

За "Еко Инженеринг РМ" не се знае много повече. Компанията се занимава с контрола на дейностите, свързани с ликвидиране на последствията от проучването, добива и преработката на уранова суровина в обектите и засегнатите райони.

От ведомството на Емил Караниколов сега изтъкват, че двете дружества имат опита и нужния технически състав за подготовката на инженеринга на подобни обекти. Според списък на Държавната агенция за метрология и технически надзор в момента са проверени и установени 6585 язовира, за които са съставени констативни протоколи. 858 от тях се нуждаят от ремонт, а за за спешен и авариен ремонт са 414 язовира.

Констатираните неизправности са най-различни, допълват от министерството. Най-общо те се състоят в свличания и ерозии, липса или повреда на основните изпускатели, затлачен отводнителен канал, неизправен преливник и др. Спешната оценка на разходите за дейностите, които трябва да бъдат предприети от цитираните по-горе язовири, е в размер на около 500 млн. лв. Това е причината Министерският съвет да осигури този ресурс за дейността на ДКК, пишат още от министерството. Каква е икономическата обосновка за отпускането на парите и как те се разпределят за различните обекти обаче, не е ясно.

 

КОНТРА

"Това е политическият скандал, който почти не намери медийна или друга реакция. Иначе публичното пространство е пълно с лакърдиите на Борисов за Лондонската среща, Берлинския процес, Западните Балкани. И тихичко 500 милиона в разпореждане на Сараите". Това написа в социалните мрежи Атанас Атанасов, съпредседател на "Демократична България". Той уточнява, че това става, без да се променя Законът за държавния бюджет. "Правителството фактически дава на ДПС 500 милиона лева. Да ремонтират язовири и укрепват водоемни диги. Помните ли хидроинженера Доган и неговия милионен хонорар?! Сега 500 милиона. Ето така с нашите пари Борисов плаща на ортака си. За да е стабилна властта! А народът нека си гледа световното", пише още той.