Медия без
политическа реклама

Тръмп взриви глобалните представи за приятел и враг

Срещата с руския президент Путин в Хелзинки е сигнал за нов световен ред

ЕПА/БГНЕС
Тръмп заяви, че след 4-часовите си разговори с Путин е сложен край на влошаването на двустранните отношения.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп представи срещата си понеделник в Хелзинки с руския си колега Владимир Путин като стъпка към едно по-бляскаво бъдеще.

Но световната общност има друга оценка – срещата в Хелзинки бе сигнал за нов световен ред.

През едноседмичната обиколка на Тръмп в Европа той представяше приятелите на Америка като врагове, а Русия, бившата суперсила, определяна от предшественика му като залязващ регионален играч – като достатъчно значим играч, за да бъде в конкуренция със САЩ.

По време на сюрреалистичната пресконференция след края на срещата

 

Тръмп показа почтителност към Путин,

 

като нееднократно отказа да критикува руския президент и подчерта, че наричайки го „конкурент“, е чист комплимент.

В един момент Тръмп се намеси, за да отговори на въпрос, отправен към Путин, и това стана само дни след като специалният прокурор Робърт Мълър обвини 12 руски агенти за хакерска атака срещу Националния комитет на Демократическата партия и на опонентката Хилари Клинтън по време на кампанията през 2016 г., за да подпомогнат Тръмп да победи в надпреварата. Тръмп каза пред журналистите в Хелзинки, че макар да има огромно доверие в американските разузнавателни кадри,  "президентът Путин бе изключително силен и мощен в отричането на намеса днес“. Говорител на Мълър отказа коментар.

Уважението на американския президент към Путин, който в понеделник потвърди, че предпочитал Тръмп да победи на изборите през 2016 г., рязко контрастира с нарастващо острите му реплики към Европа - език, който

 

помита международния ред и води в неясна посока

 

По същия начин миналия месец напусна срещата на Г-7 и остави в конфузно положение съюзниците си, за да отиде в Сингапур за среща със севернокорейския лидер Ким Чен Ун, когото нарече „твърд“ и „много умен“.

„Наистина е поразително“, коментира Томас Райт, директор на Центъра за САЩ и Европа в Брукингс. „Според мен това показва, че той се чувства по-добре сред противниците си, които управляват с твърда ръка, отколкото сред демократичните си съюзници.“

За Тръмп, който често изразява възгледите си за търговията и икономиката като за игра с нулев резултат, дружелюбността му към страна или регион може да се измерва със степента, в която те са икономическа заплаха за САЩ, коментират експерти. От тази гледна точка Европа и Канада са далеч по-плашещи за САЩ, отколкото Русия, независимо  от това, че тя от години е в центъра на републиканските атаки по въпросите на сигурността.

Макар Тръмп отдавна да изразява привързаността си към авторитарни управници, степента, до която той успява да подкопае отношенията на САЩ с други страни по света, кара мнозина да искат оставките на високопоставени членове на администрацията му.

 

Миналата седмица Тръмп атакува европейските лидери,

 

като предложи съюзниците от НАТО да удвоят дела от своя БВП за отбрана, охули германските управляващи, че одобряват нов газопровод с Русия ("Северен поток 2", бел.ред.), измамно отрече, че е критикувал британския премиер Тереза Мей зад гърба й, и в отговор на въпрос в интервю на Си Би Ес кого смята за най-големия си враг, каза, че това е ЕС. Тръмп специално подчерта „какво ни причиняват те в търговията“. „Не бихте си помислили за ЕС, но те са враг. Русия е враг в известен смисъл. Китай е икономически враг, със сигурност.“

В Германия думите на Тръмп отекнаха така, че външният министър на страната каза, че няма друг избор, освен да повярва, че Европа вече не може да разчита на президента.

„Вече не можем напълно да разчитаме на Белия дом“, каза Хайко Маас пред медийната група "Функе". „Трябва да пренастроим партньорството си със САЩ. Първата ясна последица може да бъде единствено като потърсим повече близост помежду си в Европа.“ И добави: „Европа не бива да позволява да бъде разединявана, независимо колко остри са словесните атаки и абсурдни туитовете“.

Ответната реакция във Великобритания вече се подготвяше, когато Тръмп нападна Мей през таблоида „Сън“. Хиляди протестираха по улиците под гигантски балон, представящ Тръмп като оранжево бебе, а заглавията го разпнаха заради нарушаването на протокола, когато той тръгна пред кралица Елизабет Втора.

В понеделник Тръмп обвини за изострените отношения с Русия американската „глупост“, а разследването за руска намеса в изборите в САЩ определи като „лов на вещици“. Въпреки че преди това нареди Русия в списъка на враговете си, европейската обиколка на Тръмп едва ли дава причини на Путин да не бъде доволен.

Путин от своя страна сякаш се превръща от международен нарушител на закона в държавник ветеран – спокоен, уверен и обран. Само веднъж той като че ли оспори позициите на Тръмп, като определи иранската ядрена сделка, която Тръмп скъса, като споразумение, позволило близкоизточната страна да стане „най-контролираната държава в света“.

Кристофър Пребъл, вицепрезидент по външната и отбранителната политика в института „Катон“, който одобрява срещата между двамата лидери, призовава скептиците да не пренебрегват възможните дългосрочни ползи за отношенията на САЩ с Русия. „Не очаквах Доналд Тръмп да каже или направи нещо коренно различно от това, което е казвал или правил досега“, добавя той.