facebook
twitter

Първа страница

ЧЕЗ поиска поскъпване на нощния ток с 67.6%

Държавната "Марица-изток 2" се надява КЕВР да й одобри повишение на цената от 92%
2894
Илияна Кирилова

Евтиният нощен ток за живеещите в Западна България може да остане в историята. Причината е, че ЧЕЗ, която обслужва 1/3 от страната, е поискала от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) поскъпване на нощната тарифа с 67.6% от 1 юли. Така един киловатчас би трябвало да скочи от 0.05654 лв. без ДДС в момента до 0.09476 лв. Заявката за увеличение на дневната тарифа също е сериозна - компанията е поискала поскъпване на дневния ток с 3.5% до 0.13759 лв. за киловатчас. Предварителните заявки на ЕРП-тата бяха оповестени вчера.

От ЕВН, която работи в Югоизточна България, също искат токът да поскъпне, но минимално - повишението на дневната тарифа да е с 0.45% до 0.13304 лв. за киловатчас без ДДС, а на нощната - с 1.10% до 0.05533 лв. без ДДС. Компанията, която обслужва Източна България - "Енерго-Про", не иска повишение на дневната тарифа, но смята, че нощният ток трябва да поскъпне с 2.08% без ДДС до 0.05542 лв. за киловатчас.

От енергийния регулатор не дават обяснение какви са причините за драстичните разминавания в заявленията на енергоразпределителните предприятия. Факт е обаче, че те ще трябва да плащат по-високи такси за достъп до мрежата и за разпределение на енергия.

Държавните енергийни дружества също залагат на по-високи цени и такси. Своеобразен рекорд поставя финансово затъналата ТЕЦ "Марица-изток 2", която настоява за поскъпване на тока, който продава на регулирания пазар, с цели 92% до 147.87 лв./мегаватчас без ДДС (при 76.99 лв. в момента). По-високите цени са част от стратегията за спасяването на компанията. В средата на март се оказа, че за да бъде избегнат фалитът й, се очаква Българският енергиен холдинг да увеличи капитала на дружеството с около 600 млн. лв. За "спасителната акция" обаче е нужно одобрение от ЕК. По предварителни данни тецът завършва миналата година на загуба от 330 млн. лв. и е натрупал дългове за над 1 млрд. лв. Финансовият крах на държавната централа, определяна като една от най-замърсяващите в ЕС, се дължи на рязко повишената цена на квотите за въглеродни емисии, които трябва да плаща, за да може изобщо да продължи да работи. Ако подобен скок бъде одобрен, той неминуемо ще се отрази и в цените за фирмите, и за бита.

Повишение на цените иска и Електроенергийният системен оператор - таксата за пренос да се вдигне с 34%, а цената за достъп - с 6%. АЕЦ "Козлодуй" е внесла заявление за увеличение на цената с 3%.

Националната електрическа компания (НЕК) пък иска повишение от 1% за произвеждания ток от вецовете си. Ако се прибавят и останалите заявки за увеличение от държавните дружества, общата цена на микса се вдига с 19.4% до 151.52 лв. за мегаватчас. От доклада на НЕК става ясно, че компанията завършва 2018 г. на загуба от над 115 млн. лева. Причината е загубата на арбитража срещу консултантите от "Уорли Парсънс" по делото за АЕЦ "Белене". Токът трябва да поскъпне и заради високите цени на въглеродните емисии, пише още в доклада, публикуван вчера от КЕВР. Задълженията на дружеството остават почти същите - към края на миналата година те са 4.053 милиарда лева, намаление със символичните 0.3% спрямо 2017 г.

Окончателните цени на тока ще станат ясни в края на юни. На няколко пъти председателят на КЕВР Иван Иванов коментира, че дори да има повишение на цените за бита, то ще бъде средно около 3%. "Макар че наистина е рано за прогнози, искам да уверя както битовите потребители, така и нестопанските, които са на регулиран пазар, че няма да има драстично увеличение на сметки, които те ще плащат в новия регулаторен период. Ако има увеличение, то ще бъде в рамките на годишната инфлация", каза той наскоро.

 

СДЕЛКА ИЛИ НЕ

Холдинг "Еврохолд" се приближава до сделка за българските активи на ЧЕЗ. Вчера от компанията съобщиха, че са получили "ексклузивност" за придобиването на активите на на дружеството. Холдингът ще финансира сделката със собствени средства и с подкрепата на водещи западноевропейски банки. От "Еврохолд" не назовават предлаганата от тях цена. Според чешкото издание "Лидове новини" ЧЕЗ е отхвърлила офертата на "Индия пауър". От надпреварата отпадна окончателно и "Инерком". Преди малко повече от година компанията на Гинка Върбакова предложи 355 млн. евро за покупката на ЧЕЗ, но не успя да си осигури финансиране.

 

Ключови думи:

ток, КЕВР, Иван Иванов
12

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Търговците на ток се оплакаха от борсова оскъдица

18.10.2019

РУМЯНА ГОЧЕВА

430 3
"Еврохолд" убеждава КЗК, че трябва да пусне сделката за ЧЕЗ

16.10.2019

РУМЯНА ГОЧЕВА

158
"Новият" ЧЕЗ няма да иска поскъпване на тока

10.10.2019

РУМЯНА ГОЧЕВА

427 3

Коментари

Душко

Савецки ГЛУПОСТИ ! Тока ще е без пари, нефта ще е 20 долара за барел ! Рублата умря !

ablepsia

И КЕВРеците услужливо ще приемат. 

Няма такама наглост като ЧЕЗката!

ШКОЛНИКА МАРЕК

Според Йосиф Хербст, журналист, изчезнал през 1925 година, за спасяването на правителството не бива да се жертва народа. Цитатът не буквален, но смисълът е този. Сега държавна фирма с искането си поставя под въпрос икономиката в най-развития и най-многолюден район в България. Това означава жертви от страна на над 1/3 бг граждани за една фирма, та дори и  с принос в енергетиката. Някой да е чул нещо от страна на АЕЦ "Козлодуй"? И още нещо. Исканото повишение на цената едва ли ще подобри сериозно финансовото състояние на централата. Изходът е 5-те милиона българи, които имат някакви доходи да отделят по 200 лв и покрият дълга. Колко му е. А въпросът: Има ли частник, който да работи на загуба и натрупа 1 милиард дълг е излишен.

SvSophia
снимка на SvSophia

А ключовете от квартирите смятат официално да поискат следизборно, предполага се?

dobadoba

Гледам цените на ЕРП-тата в началото и им се чудя.

Поиграх да изчисля цените на дневна/нощна  и получих:

Дневна - 24ст/кВч

Нощна - 9ст/кВч

с ДДС.

⚓️

За протокола: крайната цена за дневна/нощна я няма в дългата бележка на ЕРП-то, смятах ги десетина минути.

торбаЛан

Цената на ЧЕЗ в момента е 13,3 за дневна и 5,65 стотинки за нощна енергия без ДДС. Цената на доставката е 4,8 ст без ДДС, без значение дневна/нощна. Или общо малко под 22 ст. за дневна и 12,3 за нощна с ДДС. 

19namo

Пуснат ли тол таксите, цената за доставка още ще скочи. ☺️

JR

Къде пълзяла диктатурата...

Гaндaлф

Цена за "доставка". Това покрай "третио" енергиен пакет. Не ли?

 

Сега  че се накачулят да обясняват зе ГС (гейропския съюз), щот чаветата ......

 

Значи ако пресметнем през енергията, сега сме некъде на 10-15% от брутния продект 88-89та. Про това тогава е бил национален а сега е само вътрешен

Johnny2965

Докато има кой да дава, ще има и кой да иска. Това е да си монополист.

Johnny2965

Не разбрах едно - откога западна пред България се пише с главна буква? Да не би да има нова държава?

pbdan

Всичко беше сбъркано в самото начало. Трите дружества -ЧЕЗ, ЕВН и ЕОН трябваше да се конкурират едно друго за което всяко трябваше да може да оперира в цяла България. Кой обаче им разреши да си разделят страната на три и да са монополисти на място? По-лош от държавния монопол е само частния.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×