facebook
twitter

Първа страница

Безработицата се понижи до нивата преди кризата 2008 г.

Относителният дял на разходите за храна е намалял
474
economic.bg

Безработицата в България през 2018 г. е спаднала с 1 процентен пункт спрямо равнището от 2017 г. и така се е понижила почти до нивото от 2008 г., когато се разгоря световната финансова криза, съобщи economic.bg.

Данните от Националния статистически институт  показват, че повече е намаляла безработицата сред жените (с 1.2 пр.п.), отколкото сред мъжете (с 0.7 пр.п.). Миналата година броят на жените, които са били безработни, е бил по-нисък, отколкото преди десет години, но при мъжете е обратното – през 2018 г. безработицата сред тях е била по-висока, отколкото през 2008 г.

Коефициентът на заетост за населението на възраст 20 - 64 навършени години е 72.4%, или с 1.1 процентни пункта по-висок в сравнение с 2017 година. При мъжете коефициентът на заетост за тази възрастова група се увеличава с 1.2 процентни пункта, а при жените - с 1.0 процентен пункт, като достига съответно 76.5 и 68.3%.

Коефициентът на заетост за възрастовата група 55 - 64 навършени години достига 60.7% (65.4% за мъжете и 56.4% за жените). В сравнение с 2017 г. той нараства с 2.5 процентни пункта - с 2.9 процентни пункта при мъжете и с 2.1 процентни пункта при жените.

Данните за разходите на домакинстват показват понижение в разходите за храна, а „намаляването на относителния дял на средствата за задоволяване на основни жизнени потребности е индикатор за подобряване на жизненото равнище“. Това каза вицепремиерът Марияна Николова по време на парламентарен контрол, предава агенция „Фокус“. 

Тя обърна внимание, че  през 2017 г. и 2018 г. средната работна заплата в страната бележи почти 10% ръст. „Доходите на българските домакинства продължават да нарастват през 2018 г. Доходът от работната заплата формира над 95% от общия доход на домакинствата. Това е резултат от устойчива ръст на заплатите, високата заетост и рекордно ниската безработица“, заяви Николова.

 

11

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Тръгнаха масови проверки на апартаментите на властта

23.03.2019

1726 2
ЕС даде отсрочка на Великобритания за Брекзит

23.03.2019

373
Новодомците натъжиха Борисов до извънредно заседание на ГЕРБ

22.03.2019

Таня Петкова

9399 40

Коментари

Sine_metu

Безработицата интересува само Агенцията по заетостта да си планира разходите.

Важният е коефициентът на заетост. 72,4 е добре, но да не се забравя че в края на 2020 трябва да стигне 76. Цел е по Европа- 2020

ARTU

Говорим за регистрираната безработица :D

Shaaban_bin_Robert

Затишие прид буря, т.е. криза?

19namo

Рекордно ниската безработица едва ли има общо с намаляващото като брой население.

На тъщата зетя

Хахаха, баси "новината"!  Ами как няма да намалее, бе, аланкоолу, като всичкото безработен избяга по Европата? Даже и няма квалифицирани специалисти за нашите фабрики, ама за това ще се усетят след още малко време!

Утринен зов

Ще внасяме роботи, ако трябва и гражданство ще им даваме.

buratinob

Поредната чиновническа недомислица.

Там зад бюрото светът е друг.

Работодателите се оплакват, че имат незаети позиции, няма достатъчно работници.

Бюрократите го отчитат като успех.

Геберистански радости.

 

JollyRoger's

Айде, Марянчето направи сефтето! Да разберем най-сетне, че веке не е безработна, а е станала вицепремиерка! Честити й заплатка и бюрце! Да чегърта приказни данни и да ни радва с макиаж и джъмперчета! Машалла!🐏💨

slavabg

А населението с колко процента намаля за този период? 😆

 

... че не ви е срам и да ги качвате тия матряли глупави?! 

Джакомо_Грели
снимка на Джакомо_Грели

Безработицата се понижи до нивата преди кризата 2008 г.

Хахаха!Ми тя България намаля със 600-700 хиляди души бе ало,специялистите!За 10 (десет!!!) години!Народът избяга или измря!Колкото и да тъкмите числата!

Данните за разходите на домакинстват показват понижение в разходите за храна, а „намаляването на относителния дял на средствата за задоволяване на основни жизнени потребности е индикатор за подобряване на жизненото равнище“. Това каза вицепремиерът Марияна Николова. 

Двойно хахахахахаха!

Марияно ма,ти знайш ли,че лука(кромид) е 1,70,а барабоя(картофи,компири) е 1,50!Френкът(доматът) е от 3 до 5 лева!Ми ти на пазар ходиш ли ,бе мойто момиче!?Или ти ги носят тез работи в къщи?Кой,шофьорчето ли?Може.А,и пари не давате за таквиз дреболии?Бравос!Ами то,хаслъ от къде да ги знайш тез цени тогаз!?Отдавна съм го казал:Цялата герберестка администрация, с по една мотика на рамо и на къра!Сал' на полето ще придобиете хем тен,хем трудови навици,хем ще ви се доизбистрят числата от "статистиката"ви,хем там няма и какво да краднете!Най-много някоя маруля.Голяма!Като вас!

Damyan Diamandiev
снимка на Damyan Diamandiev

- Г-н Борисов, вярно ли е, че безработицата в България е висока?

- Глупости! Тея неща ги говорят разни хора, дето си нямат работа! 😁

Този ми е един от любимите в социалната мрежа за вицове на https://haha.bg

 

 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×