facebook
twitter

Първа страница

Безработицата се понижи до нивата преди кризата 2008 г.

Относителният дял на разходите за храна е намалял
493
economic.bg

Безработицата в България през 2018 г. е спаднала с 1 процентен пункт спрямо равнището от 2017 г. и така се е понижила почти до нивото от 2008 г., когато се разгоря световната финансова криза, съобщи economic.bg.

Данните от Националния статистически институт  показват, че повече е намаляла безработицата сред жените (с 1.2 пр.п.), отколкото сред мъжете (с 0.7 пр.п.). Миналата година броят на жените, които са били безработни, е бил по-нисък, отколкото преди десет години, но при мъжете е обратното – през 2018 г. безработицата сред тях е била по-висока, отколкото през 2008 г.

Коефициентът на заетост за населението на възраст 20 - 64 навършени години е 72.4%, или с 1.1 процентни пункта по-висок в сравнение с 2017 година. При мъжете коефициентът на заетост за тази възрастова група се увеличава с 1.2 процентни пункта, а при жените - с 1.0 процентен пункт, като достига съответно 76.5 и 68.3%.

Коефициентът на заетост за възрастовата група 55 - 64 навършени години достига 60.7% (65.4% за мъжете и 56.4% за жените). В сравнение с 2017 г. той нараства с 2.5 процентни пункта - с 2.9 процентни пункта при мъжете и с 2.1 процентни пункта при жените.

Данните за разходите на домакинстват показват понижение в разходите за храна, а „намаляването на относителния дял на средствата за задоволяване на основни жизнени потребности е индикатор за подобряване на жизненото равнище“. Това каза вицепремиерът Марияна Николова по време на парламентарен контрол, предава агенция „Фокус“. 

Тя обърна внимание, че  през 2017 г. и 2018 г. средната работна заплата в страната бележи почти 10% ръст. „Доходите на българските домакинства продължават да нарастват през 2018 г. Доходът от работната заплата формира над 95% от общия доход на домакинствата. Това е резултат от устойчива ръст на заплатите, високата заетост и рекордно ниската безработица“, заяви Николова.

 

11

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Зрелостниците имат рекордно слаби резултати по български език
Партиите замитат скандала със субсидиите

15.06.2019

Людмил Илиев

748 1
Все повече българи не вярват в демокрацията

15.06.2019

1202 15

Коментари

Sine_metu

Безработицата интересува само Агенцията по заетостта да си планира разходите.

Важният е коефициентът на заетост. 72,4 е добре, но да не се забравя че в края на 2020 трябва да стигне 76. Цел е по Европа- 2020

ARTU

Говорим за регистрираната безработица :D

Shaaban_bin_Robert

Затишие прид буря, т.е. криза?

19namo

Рекордно ниската безработица едва ли има общо с намаляващото като брой население.

На тъщата зетя

Хахаха, баси "новината"!  Ами как няма да намалее, бе, аланкоолу, като всичкото безработен избяга по Европата? Даже и няма квалифицирани специалисти за нашите фабрики, ама за това ще се усетят след още малко време!

Утринен зов

Ще внасяме роботи, ако трябва и гражданство ще им даваме.

buratinob

Поредната чиновническа недомислица.

Там зад бюрото светът е друг.

Работодателите се оплакват, че имат незаети позиции, няма достатъчно работници.

Бюрократите го отчитат като успех.

Геберистански радости.

 

JollyRoger's

Айде, Марянчето направи сефтето! Да разберем най-сетне, че веке не е безработна, а е станала вицепремиерка! Честити й заплатка и бюрце! Да чегърта приказни данни и да ни радва с макиаж и джъмперчета! Машалла!🐏💨

slavabg

А населението с колко процента намаля за този период? 😆

 

... че не ви е срам и да ги качвате тия матряли глупави?! 

Джакомо_Грели
снимка на Джакомо_Грели

Безработицата се понижи до нивата преди кризата 2008 г.

Хахаха!Ми тя България намаля със 600-700 хиляди души бе ало,специялистите!За 10 (десет!!!) години!Народът избяга или измря!Колкото и да тъкмите числата!

Данните за разходите на домакинстват показват понижение в разходите за храна, а „намаляването на относителния дял на средствата за задоволяване на основни жизнени потребности е индикатор за подобряване на жизненото равнище“. Това каза вицепремиерът Марияна Николова. 

Двойно хахахахахаха!

Марияно ма,ти знайш ли,че лука(кромид) е 1,70,а барабоя(картофи,компири) е 1,50!Френкът(доматът) е от 3 до 5 лева!Ми ти на пазар ходиш ли ,бе мойто момиче!?Или ти ги носят тез работи в къщи?Кой,шофьорчето ли?Може.А,и пари не давате за таквиз дреболии?Бравос!Ами то,хаслъ от къде да ги знайш тез цени тогаз!?Отдавна съм го казал:Цялата герберестка администрация, с по една мотика на рамо и на къра!Сал' на полето ще придобиете хем тен,хем трудови навици,хем ще ви се доизбистрят числата от "статистиката"ви,хем там няма и какво да краднете!Най-много някоя маруля.Голяма!Като вас!

Damyan Diamandiev
снимка на Damyan Diamandiev

- Г-н Борисов, вярно ли е, че безработицата в България е висока?

- Глупости! Тея неща ги говорят разни хора, дето си нямат работа! 😁

Този ми е един от любимите в социалната мрежа за вицове на https://haha.bg

 

 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×