Медия без
политическа реклама

Агитацията с джипката може да докара 15 000 лв. глоба на Бойко Борисов

Премиерът е нарушител, ако е ползвал безплатно държавен ресурс и поста си за реклама на ГЕРБ, смята ЦИК

БГНЕС
По време на кампанията за евроизборите през май премиерът Бойко Борисов оглави агитацията на ГЕРБ, обикаляйки България със служебния си джип в компанията на част от министрите си. Сега прилага същата тактика.

Премиерът Бойко Борисов е нарушил Изборния кодекс и може да бъде глобен за непозволена агитация преди местния вот. Това става ясно от решение на Централната избирателна комисия, която се произнесе по сигнал, подаден от левицата. Повод за жалбата е поредната обиколка със служебната джипка - този път в района на Велико Търново, по време на която Борисов вози на задната седалка Даниел Панов - досегашен кмет на града и кандидат за нов мандат. Премиерът излъчваше на живо във Фейсбук пътуването, по време на което "небрежно" си бъбреше с Панов за управленските успехи на ГЕРБ - в местен и в национален мащаб.

Преди дни Общинската избирателна комисия (ОИК) в Търново реши, че "събеседването" с кандидата за кмет от ГЕРБ не нарушава правилата за предизборна агитация, тъй като било излъчено по социалната мрежа, а тя не била медия по смисъла на Изборния кодекс. Но в жалбата до ЦИК се посочва, че въпросният кодекс забранява безплатно ползване на административен ресурс, както и на държавен транспорт в предизборната кампания. Изтъква се също, че видеото с разговор е било качено във Фейсбук, но след това много медии го тиражираха или преразказаха.  

В своето решение ЦИК изненадващо се съгласява с тези доводи и връща случая на ОИК, като настоява да се провери дали премиерът действително е обикалял града, докато шофира служебния си автомобил, ескортиран от коли на МВР, и дали наистина е обсъждал с кандидата за кмет на ГЕРБ Даниел Панов плановете му за следващия мандат и постиженията му като градоначалник досега. "Не е отчетен и несъмненият факт, видно от приложените доказателства към жалбата, че освен в личната фейсбук страница на премиера въпросният тур из града е отразен на интернет страниците на други медии", пише още в решението на ЦИК. Бойко Борисов прилагаше същия похват и по време на кампанията за евровота през май, когато неуморно обхождаше държавата със служебния джип, за да слави постиженията на ГЕРБ. 

Според ЦИК приложените доказателства по жалбата показват безспорно, че пътуването в Търновско е предизборна агитация в полза на кандидата на ГЕРБ. Комисията загатва и за друго нарушение - във видеоматериала от Търновско са използвани и деца (ученици) и затова ЦИК смята, че Държавната агенция за закрила на детето трябва да провери дали няма конфликт със Закона за закрила на детето.

В крайна сметка ЦИК приема, че ОИК–Велико Търново трябва да преразгледа решението си, като се съобрази с указанията.

Прави впечатление, че решението на централната комисия не е взето единодушно  - подкрепено е от по-малко от 2/3 от присъстващите членове. То може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд в тридневен срок, който изтича във вторник. Ако ВАС потвърди нарушението, премиерът може да бъде глобен с 3000 до 15 000 лева за безплатно ползване на обществени ресурси за изборни цели.  

Председателят на ЦИК Стефка Стоева съобщи, че досега в комисията са подадени 69 сигнала и са заведени 230 жалби, свързани с местните избори. "Преобладават тези, свързани с регистрацията на кандидати, с нарушения в предизборната кампания, с неизпълнението на споразумението между БНТ и политически партии, което за първи път виждаме на избори", обясни тя пред БНР в неделя.

 

И ГРОЗНО, И НЕЗАКОННО 

Изборните надзорници наскоро се произнесоха по друг агитационен гаф на ГЕРБ -  в Елин Пелин. Там  преди 10-ина дни без одобрена схема от главния архитект, без сключен договор и без платена такса, бяха монтирани материали с лика на издигнатия от партията кандидат за кмет. На всичкото отгоре дървените табели, на които са били залепени плакатите, са били монтирани и по детски площадки, което е в разрез със закона. Местни жители възроптаха, че табелите, приличащи на лопати за снегопочистване, не само загрозяват зелените площи, върху които са поставени, но и на места Общинската избирателна комисия бързо се произнесе с решение "греблата за сняг", ползвани за агитация, да бъдат премахнати. Комисията дори призова ГЕРБ да ползва "методи на агитация, които не замърсяват, не загрозяват и не възпрепятстват свободното преминаване на хора и превозни средства, спазвайки законите на страната и разпоредбите".

 

КАЗУСЪТ "СИДЕРОВ" 

Централната избирателна комисия вече е изготвила акта за нарушение на Волен Сидеров - заради скандалното му участие като кандидат за кмет на София в предаването "Референдум" по БНТ, съобщи за в. "Сега" председателката на ЦИК Стефка Стоева. Оказва се обаче, че лидерът на "Атака" не може да бъде открит и затова актът още не му е връчен. Когато все пак бъде уведомен, Сидеров ще има право да обжалва решението на ЦИК пред Върховния административен съд.

 

Още по темата