Медия без
политическа реклама

Прекратиха мач в Англия заради расизъм

Къде са сега всички възмутени журналисти, попита бивш английски национал

21 Окт. 2019
Гардиън
Футболистите на "Харинги" и "Йоувил" напускат терена на ст. "Коулс Парк" след расистки прояви по трибуните.

Само пет дни след шумния расистки скандал от мача България - Англия в София двубой от предварителните кръгове в турнира за Купата на Англия беше прекратен заради прояви на расизъм от местните запалянковци. Срещата между "Харинги Бороу" и "Йоувил Таун" беше прекъсната в 64-тата мин., когато мениджърът на домакините Том Лойзу нареди на футболистите си да се приберат в съблекалнята.

Причина станаха обидни скандирания и агресивно поведение на гостуващата агитка срещу вратаря на "Харинги" Валери Дъглас Пажетат и защитника Коби Роу. Според непотвърдена информация камерунският страж е бил наплют и уцелен с хвърлен предмет от трибуните. Бранителят пък е бил обект на вербални атаки. От полицията съобщиха, че са започнали разследване, но засега няма арестувани.

"Пет минути след мача в България всеки водещ тв канал и журналист демонстрира отвращение. Всички обясняваха, че "са потресени от този акт". Сега минаха два часа от мач в Англия, който бе прекратен заради расизъм. Къде са същите тези телевизии и журналисти? Ето това е лицемерието, което поддържа расизма жив", коментира в Туитър бившият нападател на "Нотингам", "Ливърпул", "Астън Вила" и английския национален отбор Стан Колимор.

Двубоят между "Харинги" и "Йоувил" беше от последния IV квалификационен кръг за Купата на Англия и победителят в него трябва да получи място в I кръг на най-стария футболен турнир. При прекъсването на играта резултатът беше 1:0 за гостите, които поведоха с гол от дузпа на Рийс Мърфи в 60-ата мин.

"Аз взех решението да извадя отбора си от терена и не искам "Йоувил Таун" да бъде наказван за това - сподели треньорът на "Харинги Бороу" Том Лойзу. - Ако бъдем изхвърлени от турнира и те продължат напред, няма да таим лоши чувства към тях. Не направих това по никаква друга причина, освен да предпазя играчите си, чиито лица излъчваха уплаха и разсеяност. Те не са свикнали на такова нещо."

От футболната асоциация на Англия (FA) обявиха, че ще проведат собствено разследване, преди да вземат решение по случая.

Ключови думи:

расизъм, Англия, футбол

Още по темата