Медия без
политическа реклама

Зоран Заев поиска предсрочни парламентарни избори

19 Окт. 2019
БГНЕС

Обръщайки се към гражданите днес, министър-председателят на Северна Македония Зоран Заев обяви, че ще предложи провеждането на предсрочни парламентарни избори, предава "Фокус".

„Това ще бъде моето предложение на утрешната среща с президента Стево Пендаровски. Организиране на бързи предсрочни избори възможно най-скоро, избори, на които гражданите ще кажат по кой път ще продължим“, каза Заев.  "Фактът, че Европейският съюз не може да вземе решение за откриване на преговори с нас, е неговата историческа грешка. И всички европейски лидери потвърдиха това. Направихме всичко, което се изискваше от нас, и всичко, което беше по силите ни", заяви още премиерът на Северна Македония.

Вчера лидерите на държавите от Европейския съюз не успяха вчера да се договорят за започване на преговори за присъединяване със Северна Македония и Албания. По този повод премиерът Бойко Борисов посъветва македонския си колега да не подава оставка. "Нищо не е приключило, просто е отложено така, както в София на Съвета и това беше формалното обяснение, отива май месец по време на Хърватското председателство. Това са и заключенията в София. Да, има страх от разширяването, безспорен, но по никакъв начин нито Берлинският процес, нито този процес е приключил снощи. Фактът, че не се договорихме да има писмено решение на Съвета, показва, че огромната част от държавите са за тези две държави да получат своята перспектива", заяви Борисов пред журналисти в Брюксел

Още по темата