Медия без
политическа реклама

Кросоувъри за всеки вкус и джоб дебютират на "Автомобилен салон София 2019"

18 Окт. 2019

През последните години автомобилите с повишена проходимост и увеличен пътен просвет станаха най-популярния клас и вече всички марки имат в гамата си такива модели. Наричани в миналото всъдеходи или „джипове”, днес тези коли са популярни като кросоувъри или SUV (Sport Utility Vehicle). Очаквано на "Автомобилен салон София 2019" може да се видят, тестват и закупят десетки подобни модели, буквално за всеки вкус и джоб, на цени от 20 000 лева до над половин милион лева.

Най-достъпният кросоувър на изложението предлага от индийската марка Mahindra. Цената на KUV100 започва от 20 490 лева. Обновеният градски кросоувър е с компактни размери и учудващо просторен салон, но вече е оборудван с подобрен 1,2-литров 3-цилиндров бензинов двигател с увеличена до 87 к.с. мощност. Mahindra предлага и голям всъдеход със 7 места, наречен XUV500. Фейслифтът му е с обновени фарове с двойна линия, хромирани елементи и дневни LED светлини.

Един от най-интересните кросоувъри на автосалона идва от Южна Корея. Това е изцяло новото поколение на Korando на най-старата южнокорейска автомобилна марка SsangYong. Все още моделът е с конвенционални двигатели, но догодина ще има и хибридна версия, която ще бъде последвана от изцяло електрически вариант. Korando е най-технологичният автомобил на SsangYong досега и предлага куп системи за сигурност и функции за автономно шофиране. Задвижва се от 1,6-литров турбодизелов агрегат с мощност 136 к.с. или с 1,5-литров бензинов турбомотор. В гамата остава и 2,0-литров атмосферен бензинов агрегат. Системата 4х4 има и блокаж на диференциала. На щанда на официалния вносител на SsangYong – Ratola, посетителите могат да видят също последното поколение на всъдехода Rexton G, както и успешния му предшественик Rexton W, кросоувърите Tivoli и XLV, а в зоната за тест-драйв ги очаква изцяло новият пикап Musso. Ratola са предоставили и най-скъпата кола за награда в томболата на автосалона – Tivoli 4x4 с всички екстри на цена 62 755 лева.

В София на щанда на китайската марка Haval на разположение са новите модели на кросоувърите F7X, H6, H2 Facelift и H9. Характерно за всички тях е, че са проектирани да се харесат на европейските потребители, екипирани са с богато оборудване и се задвижват от модерни турбодвигатели. На българския марката Haval се предлага на много атрактивни цени и със специални търговски условия, което ги прави изключително конкурентни на утвърдените европейски и японски брандове. За първи път се появява и марката за електрически автомобили на Great Wall MotorsORA. От нея посетителите могат да видят модерния кросоувър ORA IQ, който разполага с впечатляващ автономен пробег от 400 км при пълен заряд на батерията.

Напълно нова за българския пазар е и марката DR, основана преди повече от 50 години. През 80-те се налага в Италия и Европа като водеща за продажба на автомобили на най-престижните западноевропейски марки чрез мрежа от собствени дилъри. Паралелно с търговската си дейност, в същия период DR се занимава активно с проектирането и производството на състезателни автомобили. През 2006 г. DR успява да направи първия си автомобил – DR5, благодарение на който влиза в редиците на италианските автомобилни производители.

След като произведе и пусна на пазара в Италия SUV DR5, както и други модели, сред които малки градски автомобили, миниванове и компактни кросоувъри, през 2018 г. DR лансира изцяло нова гама. Днес, след като затвърди позиции си на италианския пазар, DR започва разширяването си с нова гама от SUV и кросоувъри с атрактивно съотношение цена-качество. DR навлиза на европейския пазар с изцяло нова гама високопроходими модели - DR3, DR4, DR Evo5, DR6 и DR3 EV - електрически прототип, който ще се продава от 2020 г. Стартовите цени са от 29 290 лева, а най-големият модел DR6 е на цени от 39 390 лева. За допълнителна система за пропан-бутан цената на бензиновата версия на всеки модел се увеличава с 1800 лева, а за инсталация на метан - с 3100 лева от цената на пропан-бутановата версия.

Чешката Skoda има повод за двойна доза оптимизъм, тъй като на "Автомобилен салон София 2019" представя изцяло новия хечбек Scala, както и новия компактен кросоувър Kamiq, който се позиционира под по-големите си братя Karoq и Kodiaq. На щанда на Skoda в столичния "Интер Експо Център" посетителите могат да видят и модернизираната версия на Skoda Superb във високопроходимата версия Superb Combi Scout със система 4х4 за задвижване на всички колела. Цената на изложената модификация с богато оборудване е 68000 лв., което за пореден път потвърждава факта, че чехите предлагат едно от оптималните съотношения качество-цена. Изложеният на щанда Kodiaq е в най-динамичната си версия RS с 2,0-литров турбодизелов двигател с мощност 240 к.с.

Един от най-красивите кросоувъри посетителите могат да видят на щанда на Mazda, където е изложена новата CX-30, изградена на базата на новата Mazda 3. Японската компания позиционира новия кросоувър между двата успешни модела CX-3 и CX-5. Mazda CX-30 е ориентирана към младата аудитория и компанията очаква да привлече клиентите, които искат да купят ярък и стилен автомобил. Предлага се с богата гама от комбинации – с два бензинови двигателя и един дизелов, както във версии с предно предаване, така и със задвижване 4х4, с 6-степенна ръчна или 6-степенна автоматична скоростна кутия. Базовото ниво на оборудване е много богато, а цените започват от 45 980 лева. Със същия революционен двигател SkyActiv-X, който съчетава силата на бензиновия мотор и ефективността и ниския разход на съвременен дизелов агрегат, дебютира и новата Mazda 3 във варианти хечбек с 5 врати и седан.

Новата Mazda 3 може да се поръча с нова система за задвижване на четирите колела 4х4, при която има сериозно намаляване на загубите на въртящ момент. Най-вълнуващата премиера на щанда на Mazda на изложението в София е двуместният роудстър MX-5 в своята лимитирана версия от 3000 екземпляра, наречена 30th Anniversary Edition, посветена на 30-ата годишнина от появата на модела. 3 бройки от юбилейната версия са предназначени за България.

Друг японски гигант - Honda - представя новия кросоувър CR-V във версия Hybrid, както и бензинов вариант, чието ново поколение вече е налично и със 7-местна конфигурация. Посетителите на най-големия автомобилен форум на България могат да видят и обновения Jazz, десетата генерация на Civic във версии хечбек и седан, фейслифтът на HR-V и най-новите мотоциклети CB500F, CBR650R и SH 150.

Една от важните премиери на автосалона е на щанда на Peugeot, където е изложен новият напълно електрически градски хечбек Peugeot е-208. Освен електрическата версия, новото Peugeot 208 може да се види и в конвенционалната си модификация с бензинов двигател. Посетителите могат да се насладят и на новото Peugeot 508 във версиите седан и комби, което беше избрано за „Кола на годината в България” за 2019 година. Компания на леките коли прави многофункционалният автомобил на годината Peugeot Rifter, който се предлага в пътнически версии с 5 или 7 места.

На щанда на "София Франс Ауто" се появява и още една марка - DS Automobiles -  премиум марката на PSA Group. Втората генерация на моделите DS съчетава изтънченост и модерни технологии. Марката DS лансира гама от 6 автомобила, като на автосалона са показани кросоувърите DS 7 Crossback и DS 3 Crossback, предлагани в електрифицирани версии E-Tense.

Другата френска марка – Citroën - също показва цялата си обновена моделна гама. Всички модели се отличават с дързък дизайн и изключителен комфорт, плод на 100-годишния опит в тази сфера. Citroën показва новия флагмански кросоувър Citroën C5 Aircross, който през 2020 г ще предложи и хибридна версия, както и бестселърът C3, новият C4 Cactus, първият кросоувър в гамата C3 Aircross и новият Berlingo, носител на престижната награда International Van of the year 2019. Най-големият експонат на щанда на Citroën е пътническият миниван SpaceTourer Business Lounge, който се предлага в три дължини и е отличен избор за семейства, за споделени пътувания и за хора, работещи в сферата на транспортните услуги.

Един от най-вълнуващите щандове на Sofia Motor Show и тази година безспорно е експозицията на италианските марки Abarth, Alfa Romeo, FIAT и перлата Maserati. Посетителите могат да се насладят на вълнуващия спортен градски мъник Abarth 595 Competizione, който е предназначен за хората, търсещи съчетание между неподправено изпълнение, микро размери и чист адреналин. Стилният седан Alfa Romeo Giulia пленява с италиански дизайн и е способен да задоволи всяко желание и прищявка.

Кросоувърът Alfa Romeo Stelvio има всички необходими качества на първокласен SUV и предизвиква несравнима емоция при шофиране. Най-спортният модел на Alfa Romeo е двуместният роудстър 4C Spider, станал популярен като „бейби” Ferrari. Уникалният роудстър не само привлича погледите със същинската красота и сочен механичен звук от двигателя, но за радост на феновете се предлага и за тестване по време на изложението.

Марката Maserati е представена с три модела – спортното купе GranTurismo, бизнес лимузината Quattroporte с 4 врати и 4 места, както и първия кросоувър Levante, който предлага върховна комбинация от представяне на пътя с офроуд способности. На щанда на FIAT са изложени обновеният кросоувър 500X Cross, хечбекът Tipo и модерната Panda 4x4, съчетаваща размерите на компактен модел с проходимостта на истински всъдеход.

Една от водещите компании в областта на зарядните станции за електрически коли ABB също е на изложението в София и то със специална мисия. Станциите на фирмата осигуряват енергията за задвижване на електромобилите, които са достъпни за тест-драйв от посетители и потенциални клиенти. Мрежата от станции на ABB в България в момента включва 32 обекта, като още 8 са планирани в близкото бъдеще. Поддръжката на тези колонки е денонощна, седем дни в седмицата. Станциите са от типа Terra 54 с единичен, двоен или троен 50-кВ изход и поддържа стандартите CHAdeMO, CCS и Type 2AC.