facebook
twitter

Първа страница

Съдът нареди да се разсекрети проверката за "Цумгейт"

Несъгласието на Сотир Цацаров и Георги Гергов няма никакво значение, гласи решението
3364
Архив СЕГА

Всички материали от проверката на Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС) по скандала "Цумгейт" трябва да бъдат огласени, въпреки несъгласието на главния прокурор Сотир Цацаров. Това реши Административният съд в София по делото, което "Сега" води по Закона за достъп до обществена информация срещу главния инспектор Теодора Точкова, която засекрети случая. Инспекторатът трябва да предостави без ограничения цялата информация, нареди съдия Боряна Петкова.

На 10 юли м. г. приключи проверката на инспектората по неудобната тема за срещата на Цацаров в офиса на Георги Гергов от БСП в ЦУМ, на която на издателя на "Сега" Сашо Дончев е оказан натиск за редакционната политика. Изводът на ИВСС беше, че Етичният кодекс на магистратите не е нарушен, нито престижът на съдебната власт е накърнен от поведението на Цацаров. Проверката започна по сигнал на гражданското движение "Боец" и приключи скоропостижно, без да стане ясно от кого са снети обяснения, какво и как е проверено и как се е стигнало до крайния извод. 

"Сега" поиска документацията от проверката, но от инспектората обясниха, че тя е служебна тайна и е защитена в следващите 6 месеца. Когато този срок изтече, документът пак беше поискан. Тогава Точкова отговори, че информацията е обществена, но няма да бъде предоставена, защото Цацаров и Гергов не били съгласни.

Съдия Петкова разбива на пух и прах отказа на Точкова, като приема, че той противоречи на закона. Според нея не може да се ограничава достъпът до решенията на инспектората, с които приключват проверките за почтеност, конфликт на интереси, накърняване престижа на съдебната власт или нарушаване на съдебната независимост. В случая "Цумгейт" надделява общественият интерес, посочва съдията и допълва, че той  е с предимство винаги при тези проверки и те не могат да бъдат тайна. 

Съдия Петкова прави и други важни изводи: Цацаров е проверен по "Цумгейт" като главен прокурор, а не в лично качество. От търсената информация обществото може да си състави мнение за дейността както на инспектора, така и на главния прокурор. Даването на тази информация "безспорно е предпоставка за повишаване публичността и отчетността" и на двете институции. Според съдията отказът на Гергов няма никакво значение. 

Вероятно Точкова ще обжалва решението пред Върховния административен съд. Докато дойде време да се произнесе и той, Цацаров вероятно вече няма да е начело на прокуратурата, тъй като мандатът му изтича в края на 2019 г., а и в съдебните среди усилено се говори, че тази есен може да стане конституционен съдия.

 

ПРОЗРАЧНОСТ

Според адвокат Александър Кашъмов от "Програма Достъп до информация", който води делото, решението е важно, защото създава сериозен стандарт и ново ниво на прозрачност. "Много е важно това, че информация, свързана с почтеността на висши магистрати, се приема за достъпна при надделяващ обществен интерес. От най-съществено значение за едно демократично общество е да може почтеността на хората, които стоят по върховете на системата, включително съдебната, да бъде на показ. И проверките за почтеност да бъдат изложени на обществен надзор", каза той.

5

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Бензинът отново поскъпва шоково

22.04.2019

Алиса Иванова

2344 3
Прокуратурата нехае за рекордьора на имотния скандал
Метрото в София не помага на много хора да слязат от колата

Коментари

Скитник-1

В случая - първите 10 реда.    http://www.reduta.bg/%D0%B8%D0%B7-%D0%B4%D0%B5%D0%...

 

Джиджи

Тва добре, ама на мен ми се струва, че съдът работи като на забавен каданс.

 

И не само той.

редник

Съдия Петкова разбива на пух и прах отказа на Точкова, като приема, че той противоречи на закона. 

Предполагам, че в повечето европейски страни това ще доведе до незабавна оставка...

FIRST 2

А кога въпросният Георги Гергов ще върне ЦУМ на народа. Знае се че той беше приватизиран незаконно...?

Скитник-1

И като го върне, народът трябва да го постегне и след това  пак ли ЦУМ ще става ?

Много по-добре ще е ако Фандъкова съобщи каква е данъчната и оценка и какви данъци са внесени точно за тази сграда.

 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×