Медия без
политическа реклама

Борисов: Призовавам Борислав Михайлов незабавно да си подаде оставката

Правилникът на ФИФА и УЕФА забранява намеса на държавата във футболните федерации

15 Окт. 2019Обновена
Работническо дело
Тодор Живков, "Работническо дело", 1970 г.

"Призовавам Борислав Михайлов незабавно да си подаде оставката като президент на Българския футболен съюз! След вчерашната позорна загуба на българския национален отбор и предвид лошите резултати на футбола ни, разпоредих на министър Красен Кралев държавата да прекрати всякакви отношения с БФС, включително и финансови, до оттеглянето на Борислав Михайлов от поста. Категорично осъждам и поведението на част от присъстващите на стадиона. Недопустимо е България, която е една от най-толерантните държави в света, и хора от различни етноси и религии живеят в мир, да се свързва с расизъм и ксенофобия".

Това написа на профила си във "Фейсбук" премиерът Бойко Борисов.

По-рано днес, преди заседанието на Министерския съвет спортният министър Красен Кралев разкри, че е бил извикан при премиера, за да обсъдят вчерашната ситуация, при която България падна с 6:0 от Англия и влезе в световните медии с расистки изпълнения от страна на агитките. В профила си във Фейсбук Борисов написа, че започва и ревизия на БФС.

"След последните прояви премиерът ми разпореди от днес нататък да преустановяваме всякакво отношение с БФС, вкл. и финансово, до подаване на оставката на президента на БФС Борислав Михайлов. Това не е намеса, ние очакваме подаване на оставката му, държавата не може повече да толерира подобно поведение", каза пък Кралев.

Правилникът на УЕФА и на ФИФА забранява категорично държавна намеса в кадровата политика на местните футболни федерации, като санкциите са изваждане на клубовете и националните отбори от всички международни първенства и турнири.

Още по темата