Медия без
политическа реклама

Десислава Иванчева поиска отвод на съда по делото за подкупа

Апелативният специализиран наказателен съд гледа постановената присъда от Специализирания съд на отстранения кмет на район "Младост" Десислава Иванчева, нейната заместничка Биляна Петрова и бившия кмет на района Петко Дюлгеров, които бяха осъдени през април за поискан, но неполучен подкуп.

На първа инстанция Иванчева получи 20 години затвор. Биляна Петрова беше осъдена на 15 години лишаване на свобода, а Петко Дюлгеров като посредник - на 12 години затвор.

В съдебната зала Иванчева и Петрова, както и техните адвокати, поискаха отвод на председателя на съдебния състав Георги Ушев. Те са убедени, че този състав няма да разгледа възражението им срещу постановената им на първа инстанция присъда честно и безпристрастно, предаде БГНЕС.

В изказването си пред съда Петрова каза, че съдия Георги Ушев е въздействал и е давал указания на съдия Иво Хинов, който постанови осъдителната присъда. Заместничката на Иванчева посочи, че са й отнети също така и конституционни права, тъй като не е била пускана за участие в дебати и телевизионни предавания по повод предизборната кампания. Тя подчерта още, че е била неравноправно третирана спрямо Иванчева, като съдът е позволил на бившия кмет да събира подписи за предизборната си кампания в разстояние на три дни, а на нея - само на един.

Десислава Иванчева подкрепи изказаната позиция от Петрова и поиска отвод както на съдията, така и на цялата Специализирана прокуратура. Единствено бившият кмет на района Петко Дюлгеров, каза, че остава в ръцете на съда да прецени дали съдебният състав да си направи отвод.