Медия без
политическа реклама

Англичаните ще напуснат мача в София при расистка обида

Футболистите от националния отбор на Англия са готови да напуснат терена, ако някой от тях бъде обиден на расова основа от феновете на България или Чехия, съобщи БНР, като се позова на Ройтерс.

"Ако се случи на един от нас, все едно се е случило на всички. Капитанът Хари Кейн каза, че дори само един играч да не е доволен, излизаме от терена.", заяви нападателят Тами Ейбрахам.

Англия играе с Чехия в петък, преди да гостува на България в понеделник, като мача срещу българите ще е на частично празен стадион, заради по-ранно провинение на публиката, отново свързано с расистки обиди.

Европейската футболна централа УЕФА има протокол от три стъпки за действие в такива ситуации, като в най-крайния случай главния рефер може да прекрати мача, ако предупрежденията към феновете не бъдат уважени.

Селекционерът на Англия Гарет Саутгейт събра отбора в понеделник, за да им даде инструкции. "На срещата ни обясниха, ако има подобен инцидент, което за съжаление се случва понякога, какъв е протокола.", каза новакът в националния отбор и съотборник на Ейбрахам в Челси Фикайо Томори. "Трябва да сме готови, защото понякога отиваш в държави, където стават такива неща.", казва още Томори.

УЕФА нареди част от Националния стадион "Васил Левски" да бъде затворен за публика, след като феновете обиждаха на расова и етническа основа играчи на съперника в мачовете на България с Косово и Чехия.

Англичаните убедително водят в подреждането в квалификационна група "А" и ако спечелят срещу втория Чехия в Прага, ще се класират на Евро 2020 още в петък.